1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas’ta AKP’nin Büyük Zaferi
Fas’ta AKP’nin Büyük Zaferi

Fas’ta AKP’nin Büyük Zaferi

Fas’ın AKP’si, Arap Baharı’nın gücüyle girdiği seçimlerde büyük çıkış yaptı.

26 Kasım 2011 Cumartesi 11:00A+A-

Vatan gazetesinde yer alan habere göre partinin 395 sandalyeli meclisteki 47 olan sandalye sayısını iki katına çıkartacağı tahmin ediliyor. İşte haberin ayrıntıları:

Türkiye’deki Ak Parti’yi örnek alarak siyaset yapan ve logosunda da gaz lambası kullanan Fas’ın AKP’si, Arap Baharı’nın gücüyle girdiği seçimlerde büyük çıkış yaptı. Siyasi görüşünü ‘Ilımlı İslamcı’ olarak tanımlayan AKP, ilk kez meclisin en büyük partisi oluyor.

Fas’taki parlamento seçimlerinin favorisi olarak gösterilen ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) zaferini ilan etti.

İçişleri bakanı Tayyip Şerkavi, seçimlere katılım oranının yüzde 45 olduğunu açıkladı.

395 milletvekilinin belirlendiği seçimlerin resmi sonuçlarının iki gün içinde açıklanması bekleniyor.

Öte yandan seçimleri takip eden uluslararası gözlemciler, oy verme merkezlerinin belirtilen saatlerde açıldığını ve kapandığını, ayrıca şimdiye kadar kendilerine usulsüzlük yapıldığına dair herhangi bir haberin gelmediğini belirtiyor.

Tunus, Mısır ve Libya’da yaşanan devrimler “Sıra Fas’a gelir mi?” sorularını akıllara getirmiş, ancak Fas Kralı 6’ncı Muhammed, 500 milyon dolarlık sosyal yardımlar ve anayasa değişikliği sayesinde isyan hareketini başlamadan bitirmeyi başarmıştı.

Fas, Kral’ın temmuzda yetkilerinin büyük bölümünü devretmesiyle sonuçlanan anayasa değişikliğinin ardından dün ilk kez sandığa gitti. Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından İslamcı parti Ennahda’nın büyük çoğunlukla iktidara gelmesi, Fas’ta da benzer bir zafer amaçlayan Adalet ve Kalkınma Partisi’ni heveslendirmişti. Fas’ın AKP’si seçime çok sıkı hazırlandı. Kendilerini ‘Ilımlı İslamcı’ diye tanımlayan AKP’nin üyeleri Fas’ta ayak basmadık yer bırakmadılar. Kral’ın da destek verdiği ‘laikler’ ise 8 partinin birleşmesi sonucu oluşturulan ‘Demokrasi Cephesi’ ile AKP’nin karşısına çıktı.

11 yıldır muhalefette

Vatan'ın haberine göre, kurulduğu 2000’den beri muhalefette olan ve her yıl oyunu yükselten AKP’nin yüzde 25-30 arası oy alması bekleniyor. Partinin 395 sandalyeli meclisteki 47 olan sandalye sayısını iki katına çıkartacağı tahmin ediliyor. Yeni anayasayla Kral’ın istediği partiye hükümet kurma görevini verme hakkı kaldırıldı. Bu nedenle Kral’ın seçimi kazanana bu görevi vermesi gerekiyor. Bu da AKP lideri Abdullah Benkirane’nin başbakanlığı anlamına gelecek.

Benkirane, İslami bir rejim kurmak istedikleri eleştirilere, “Sorunları çözmeye talip bir partiyiz. Dinimizi yaşıyoruz ve Müslüman kimliğimiz bu sorunları çözmemizde yardımcı oluyor” diye yanıt verdi. Türkiye modeline sıcak baktıklarını vurgulayan Benkirane, ‘merkez parti’ olmak istediklerini belirtti. ABD ve diğer Batılı ülkelerin yakından izlediği seçimler, sarayın gerçek bir demokrasi adımı atmak istemediğini söyleyen demokrasi yanlılarınca boykot edildi.

AKP, Fas’ın en ücra köşelerine kadar ulaşıp düzenlediği mitinglerde sıcak yemek ve yardım da dağıttı. Yeni dönemde başbakanlık koltuğuna oturması beklenen Abdullah Benkirane, Tunus’ta İslamcıların kazandığı zaferin ardından Fransız basınına verdiği röportajda “Fas’ta da bizim iktidara gelişimiz adeta bir sel dalgası gibi olacak” ifadesini kullanmıştı. 57 yaşındaki fizik öğretmeni, “İnşallah artık zamanı geldi” sözleriyle başbakanlık koltuğuna hazır olduğunu söylemişti.

Boykot işe yaradı

İnsan Hakları İzleme Örgütü de Fas hükümetinin 20 Kasım’dan bu yana seçimleri sorgulayan ve seçimlerin boykot edilmesinin savunan 100’den fazla eylemciyi gözaltına aldığını bildirdi. Ülkede uluslararası gözlemciler tarafından izlenen ilk seçim olan 2007 seçimlerinde katılım oranının sadece yüzde 37 olduğunu hatırlatan siyasi gözlemciler, dünkü seçimlerde de katılımın düşük kalmasını boykot hareketine bağladı.

Kralın AKP planı WikiLeaks’te çıktı

Fas’ın Adalet ve Kalkınma Partisi, 2000’li yılların başından beri artan oy oranıyla laik sahip Kral Muhammed ’i endişelendiriyordu. Ancak parti, 2009 yerel seçimlerinde büyük bozguna uğradı. İşte bu bozgunun perde arkası WikiLeaks belgelerinde ortaya çıktı. Kral, okul arkadaşı olan İçişleri Bakanı Fuad Ali’ye, “İstifa et yeni parti kur, AKP’yi ancak sen durdurabilirsin. Saray’ın desteği arkanda olacak” dedi. Ali, Kral’ın talimatıyla görevini bıraktı ve Modernite Partisi’ni kurdu. Ardından Kral’ın kendisini desteklediğini belirterek küçük partilerle ittifaka gitti. Seçim günü anketlerde yüzde 20’lerde görülen AKP yüzde 6.5 oy alabildi. Ancak Kral, Arap Baharı ile gelen devrim dalgasının karşısında duramadı ve yetkilerinin büyük kısmını meclise devreden ve AKP’ye iktidar yolu açan anayasa değişikliğini kabul etmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT