1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas Anayasa İçin Sandık Başında
Fas Anayasa İçin Sandık Başında

Fas Anayasa İçin Sandık Başında

Fas reformlar içeren yeni anayasa taslağının oylanacağı referandum için sandık başında.

01 Temmuz 2011 Cuma 11:10A+A-

Kral 6. Muhammed tarafından, ülkedeki protesto gösterilerine karşılık gündeme getirilen anayasal değişiklikler meclis ve başbakana daha fazla yetki verilmesini öngörüyor.

Uzmanlar, referandumda değişikliklerin onaylanma ihtimalinin yüksek olduğu ancak oylamaya katılımın düşük olacağı değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Fas'ta 20 Şubat Hareketi olarak tanınan gençlik tabanlı muhalif örgütlenme haftalardır reform talebiyle binlerce kişiyi sokaklara dökmeyi başarmıştı.

Hareket reformları yüzeysel bularak, sempatizanlarından bugünkü halkoylamasını boykot etmeleri çağrısı yaptı.

Bugünkü referandumda oylanacak anayasal değişiklikleri, Kral Muhammed'in 12 yıllık iktidarında yaşanan ilk reform hareketi olması sebebiyle oldukça önemli.

Kral'ın kendisi reformları "kararlı bir tarihi dönüşüm" olarak tanımlarken, Fas gazeteleri halkoylaması için "tarihi bir an" ifadesini kullandılar.

Anayasal değişikliklerle Kral'ın devletin, ordunun ve ülkedeki İslamiyet'in en üst yetkilisi olma hali devam etse de, başbakana hükümeti yönetme yetkisi tanınıyor.

Ayrıca, Kral reformla yargı bağımsızlığının, yolsuzlukla mücadelenin, ifade özgürlüğünün ve kadın haklarının genişleyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Yeni düzenlemeyle Berberi dili Fas'ın resmi dilleri arasına giriyor.

Tüm bu yenilikler ülkedeki siyasi partiler, sendikalar, dini liderler ve medya tarafından destek buldu.

Fas'taki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Lahsen Davudi "ülkenin çoğunluğu reformları destekleyecektir, ancak katılımın ne oranda olacağı belli değil" dedi.

2007'deki meclis seçimlerinde katılım yüzde 37'de kalarak, Fas tarihindeki en düşük seçime katılım oranı olmuştu.

Avrupa Birliği bugünkü referandumda oylanacak anayasal reformu olumlu karşılarken, değişiklikler "demokratikleşme yönünde açık bir adım" olarak değerlendirildi.

Anayasal düzenlemeyle gündeme gelen değişiklikler, ülkedeki eylemcilerin anayasal monarşi yönündeki taleplerini ise karşılamıyor.

Ülkedeki muhalif gruplar Fas'ta süregelen 400 yıllık monarşinin reform sözlerinin yüzeysel kalması endişesini dile getiriyorlar.

BBC 

HABERE YORUM KAT