1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Fadlallah: "Lübnan Şiileri Suriye Halkının Yanında!"
Fadlallah: Lübnan Şiileri Suriye Halkının Yanında!

Fadlallah: "Lübnan Şiileri Suriye Halkının Yanında!"

Lübnan’ın önde gelen Şii âlimlerinden olan merhum Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın oğlu Ali Fadlallah AA'ya konuştu.

30 Ağustos 2012 Perşembe 09:55A+A-

Fadlallah: “Lübnan Şiilerinin azımsanamayacak bir kısmı, Esed rejimine karşı Suriye halkını destekliyor.”

Vesim Seyfeddin ve Bülent Şahin Erdeğer’in haberi:

Lübnan'ın önde gelen Şii alimlerinden Ayetullah Seyyid Ali Fadlallah, Suriye'deki durumun iç karışıklığın ötesine geçtiğini belirterek, Lübnan Şiilerinin azımsanamayacak bir kesiminin, Esed rejimine karşı Suriye halkını desteklediğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Fadlallah, Suriye'de yaşananları ''yıpratma savaşı'' şeklinde nitelendirerek, Suriye halkının ''Onuru ve özgürlüğü'' için savaştığını vurguladı.

Lübnan Şiilerinin her türlü zulme karşı olduğunu, bu sebeple topraklarını işgal ettiği ve zulmettiği için İsrail'le savaştığını hatırlatan Fadlallah şöyle konuştu: 

''Rejim tarafından zulme maruz bırakılan Suriye halkının haklı taleplerini destekliyoruz. Lübnan Şiilerinin azımsanamayacak bir kısmı Esed rejimine karşı Suriye halkını destekliyor. Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın Suriye'nin içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmasını sağlamak için uzlaşmaları gerekiyor. Arap ve İslam Dünyası için faydalı bir şey yapmak isteyenler, Suriye'de akan kanı durdurmak için çözüm üretmeli ve ülkenin yeniden istikrara kavuşması için çabalamalıdır.'' 

''Uluslararası Girişimler Fitneyi Ateşliyor''

Suriye yönetimi üzerinde etkili olabilecek Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran gibi büyük devletlere seslenen Fadlallah, ''Bu krize Müslüman ülkelerin çözüm bulması gerekir. Uluslararası girişimler, bölgede çözüme katkı sağlamak yerine fitneyi ateşliyor'' dedi.

Suriye'de gerçekçi bir söylemin olmaması sebebiyle siyasi arenada ve mezhepler arasında gerginliğin hakim olduğuna dikkati çeken Fadlallah, durumun düzeltilebilmesi için ciddiyetle çalışılması gerektiğini vurguladı.

“Türkiye, Olumlu Bir Rol Oynayabilir!”

Fadlallah, ''Suriye'deki olaylar başladığı tarihten bu yana Türkiye, şiddet olaylarını engellemeye çalışıyor. Müslümanların birleşmesi için Türkiye Cumhuriyeti'nin elinden geleni yapacağını umuyorum'' dedi.

Sünni gruplaşmalara karşılık bir Şii hilalinin oluşturulması söylemlerine değinen Fadlallah, ''Biz ne Sünni bloğu ne de Şii hilalinden yanayız. İslam birliğinden yanayız'' şeklinde konuştu. Fadlallah ayrıca bu konuda önemli bir rol oynayacağını umduğu Türkiye'nin Sünni ve Şii bloklarının arasında ılımlı bir kuşak oluşturması gerektiğini belirtti.

''Kaçırma Olaylarına Karşıyız''

Lübnan'da ve Suriye'deki karşılıklı kaçırma olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fadlallah, ''Her yönüyle ne olursa olsun kaçırılma olaylarına karşıyız. Suçsuz bir insanın kaçırılarak tutsak edilmesi kabul edilemez'' dedi.

Kaçırılanların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunan Fadlallah, kaçırma olaylarının siyasetin bir parçası haline getirilmesinden dolayı duyduğu endişeyi dile getirerek, ''Sorunu olan herkes kaçırma eylemiyle kendisine çözüm arıyor'' şeklinde tepki gösterdi.

Lübnan'daki Mikdat aşireti, kendi ailelerinden Hasan el-Mikdat'ın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kaçırılmasını gerekçe göstererek içlerinde 2 Türk'ün de bulunduğu 20 Suriyeliyi kaçırmış, Hasan Mikdat serbest bırakılana kadar rehineleri serbest bırakmayacağını açıklamıştı.

Lübnan Yüksek Şii Konseyi Üyeleri Seyyid Hasan el-Emin ve Seyyid Hani Fahs, 10 Ağustos'ta Suriye'deki halk hareketini desteklediklerini belirten bir bildiri yayınlamışlardı.

Ali Fadlallah Kimdir?

2010 yılında ölen ve Hizbullah hareketinin manevi lideri olarak nitelendirilen Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın oğlu Ayetullah Seyyid Ali Fadlallah, 1966'da kurulan reformist Şii Fadlallah ekolünün temsilcisi konumunda bulunuyor. 

Lübnan siyasetinde etkili olan ve çeşitli kentlerde 10 okulu, 8 İslam Kültür Merkezi ve 6 yetimhanesi bulunuyor.

Muhammed Hasan el-Emin, Hani Fahs ve Şeyh Subhi Tufeyli ve Muhammed Hüseyin Fadllallah, Lübnan'da ''İran'dan bağımsız Şii Taklid mercileri'' olarak tanınıyor.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum