1. HABERLER

  2. HABER

  3. Êzidilere PKK Baskısı
Êzidilere PKK Baskısı

Êzidilere PKK Baskısı

Şengal’de IŞİD ile yaşanan çatışmadan sonra bölgeye getirilerek HDP’li belediyelerin tesislerine yerleştirilen Êzidiler, kamplarda maruz kaldıkları zor şartlardan dolayı ayrılmaya başladılar.

29 Haziran 2015 Pazartesi 14:58A+A-

Şengal’de IŞİD ile yaşanan çatışmadan sonra katliama uğradıkları günlerce konuşulan ve gündemde tutulan Êzidiler, o dönemlerde HDP’liler tarafından anlaşılmadık bir şekilde sahiplenilmiş ve bölgeye getirilen Êzidiler belediyelere ait alanlara yerleştirilerek yaşanan mağduriyet üzerinden günlerce konuşulmuştu.

Diyarbakır’da merkez Yenişehir ilçesi Fidanlık alanına yerleştirilen Êzidiler, zaman zaman kampta yaşanan bazı olumsuz haberler ile gündeme gelmiş, ancak belediye zabıtalarının kampa girmesine müsaade etmemelerinden dolayı kamptan sağlıklı bir bilgi alınamamıştı.

Kamp Yaşanan Şaibelerle Gündeme Gelmişti

Kampa yerleştikten sonra tecavüzler ve izah edilmeyen intiharlar ile gündeme gelen kamp sakini Êzidilerin, 6-7 Ekim Kobani bahaneli saldırılarda da kullanıldığı ortaya çıkmış ve gündeme gelen hastane kayıtları ile bu durum belgelenmişti.

Ağır Kamp Şartlarına Tepki

Tüm bu yaşananlar sonrası ikamet ettikleri kampın kendileri için dayanılmaz bir duruma geldiğini ve bundan dolayı da kamptan çıkarak Bulgaristan sınırına gitmek istediklerini söyleyen Êzidiler, bulundukları ortamın ve gidişatın kendilerine umut vermediğini ve kamp şartlarını kaldıramadıklarından dolayı artık gitmek istediklerini ifade ettiler.

Kiraladıkları otobüslerle kamptan ayrılmak isteyen ancak ayrılmaları Valilik tarafından engellenen Êzidilerin kamptan ayrılmalarına Jandarmanın izin vermediği belirtildi.

Zabıtalar Kamptan Ayrılanları Geri Almıyor

Kamptan ayrılan ailelerin belediye zabıtaları tarafından kampa geri alınmadığı iddia edilirken, geri alınmayan ailelerin Jandarmanın aldığı güvenlik önlemi altında kampa yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan köprü ve boş bir alanda oturtulduğu gözlendi.

Kamptan ayrılan Baser Xelef (20), kamptaki şartlarının kötü olduğunu söyleyerek, Kampta bulunan çocukların eğitimi ve sağlığı açısından hiçbir olanağın sağlanmadığını ve çadırlarının da yaz sıcaklarına dayanıklı olmadığını söyledi.

Bu kötü şartlara dayanamadıkları ve yaşadıkları şartların kendilerini göç etmeye mecbur bıraktığını söyleyen Xelef, Bulgaristan sınırına giderek oradan da Avrupa’ya geçmek istediklerini belirtti.

“Sıkıntılarımızın Giderilmesini İstiyoruz”

Amaçlarının, Bulgaristan sınırına giderek orada seslerini tüm dünyaya duyurmak, bu vesileyle sıkıntılarının giderilmesini sağlamak olduğunu belirten Xelef, ancak kendilerinin bu gün sabah saatlerinden bu yana engellendiğini ve gitmelerine müsaade edilmediğini söyledi.

Xelef: “Jandarma gitmemize izin vermiyor. Sabah saat 05.00'ten beridir aileler burada bulunuyor. Çocuklar akan pis sudan içiyor. Tekrardan kampa girmemize de izin vermiyorlar. Şengal'den savaştan dolayı kaçtık. Zaman zaman dağlarda ve çöllerde aç susuz kaldık. Şimdi ise burada aynı durumu yaşıyoruz. Hiçbir yere gitmemize izin verilmiyor.” dedi.

“Tanıtım Kartı İle Ancak Belli Saatlerde Dışarı Çıkabiliyoruz”

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Dexil Necar ise, kendilerine Göç İdaresi İl Müdürlüğü tarafından verilen Tanıtım Kartı ile ancak belli saatlerde dışarı çıkabildiklerini, kamp ortamında özgürce hareket edemediklerini ve bu şartlarda hayatlarını idame etmek zorunda kaldıklarını belirterek, yaşamalarının çok zor olduğunu söyledi.

“Büyük Bir Mağduriyet Yaşıyoruz”

Yurt dışına çıkmaları için yardım talebinde bulunan Necar, kendilerine verilen bu kartla böyle bir yolculuğu gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığının kendilerine söylendiğini, dolayısıyla bu konuda da büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

“Neye Mal Olursa Olsun Bir Daha Geri Dönemeyeceğiz”

Mağduriyetlerinin her geçen gün ağırlaştığını ve bir mağduriyeti de kamp yöneticileri tarafından kendilerine yaşatıldığını belirten Said Belces ise, kamp idarecilerinin, kamptan ayrılmaları durumunda bir daha kampa dönemeyecekleri tehdidinde bulunduklarını söyledi

Belces: “Madem öyle, bizler de neye mal olursa olsun bir daha geri dönemeyeceğiz.” diyerek tepki gösterdi.

Kamptaki Herkes Ayrılmak İstiyor

Kampta toplamda 4 bin kişinin kaldığını belirten kamp sakinleri ise şu ana kadar yaklaşık olarak 2 bin kişinin ayrılmak için çıktığını, geri kalanların ise ayrılmak için fırsat kolladığını söyledi.

Olayların yaşandığı Êzidi kampına gelen Çınar Kaymakamı İsmail Sanlı ise, yaşanan gelişmeler hakkında bilgi alarak gelişmeleri yakından takip etti.

Êzidi ailelerinin bekleyişi ise devam ediyor.

Kaynak: İlke Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT