1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Esed'in Tehditleri Halkı Toplu Göçe Zorluyor"
Esedin Tehditleri Halkı Toplu Göçe Zorluyor

"Esed'in Tehditleri Halkı Toplu Göçe Zorluyor"

BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Suriye ordusunun, halkı toplu halde göçe zorladığını açıkladı.

25 Mart 2012 Pazar 08:47A+A-

Komisyon Başkanı Pinheiro, güvenlik güçlerinin, köylüleri silahlı muhalifleri kendilerine teslim etmeleri, aksi halde tüm köyü bombalamakla tehdit ettiğini söyledi. Brezilyalı profesör, artık tüm bir köyün komşu ülkelere göç etmeye başladığını bildirdi.

BM'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak için atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Beşşar Esed rejiminin, sivil halka yönelik acımasız baskılarına dair yeni detayları açıkladı. Kasım ve mart aylarında Suriye'deki insan hakları ihlallerini inceleyen iki rapor açıklayan komisyon üyeleri, Suriye ordusunun, halkı toplu halde göçe zorladığını belirtti. Komisyon Başkanı Brezilyalı Profesör Paulo Sergio Pinheiro, önceki gün düzenlediği basın toplantısında şiddetten kaçan Suriyeli sivillerin daha önce kendi başlarına ülkeyi terk etmeye çalıştığını, son dönemde ise topluca göç ettiklerini söyledi. Pinheiro, artık tüm bir köyün ya da aşiretin komşu ülkelere sığınmaya başladığını bildirdi. Türkiye ve Ürdün'e sığınan yüzlerce Suriyeli ile görüşen komisyon, rejime bağlı güvenlik güçlerinin, köylüleri silahlı muhalifleri kendilerine teslim etmeleri, aksi takdirde tüm köyü bombalamakla tehdit ettiğini vurguladı.

Komisyon üyeleri aralık ayında sundukları ilk raporlarında daha çok Suriye'deki göstericilere yapılan insan hakları ihlallerinin yer aldığını, ancak, ordunun kentlere girmesiyle birlikte insan hakları ihlallerinin de yapı değiştirdiğini, artık bireysel insan hakları ihlalleri yerine daha çok insanların bombardıman sonucu yaralanıp öldüğünü aktardı. Bu durumu 'yeni bir eğilim' olarak nitelendiren Komisyon Başkanı Sergio Pinheiro, bunun rejimin halkı toplu cezalandırma konusundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti. Komisyon, Lübnan'da 16 bin, Türkiye'de 17 bin, Ürdün'de 8 bin kayıtlı Suriyeli sığınmacının bulunduğunu açıkladı. Ancak geride bıraktıkları akrabalarına zarar gelmemesi için binlerce kişinin ise mülteci olarak kendilerini kayıt ettirmediği ifade edildi. BM İnsan Hakları Konseyi'nde (BMİHK) de Suriye hükümetinin muhalefete yönelik aldığı sert tedbirleri şiddetle kınayan bir karar kabul edildi. Kararda, rejimin yargısız infazlar, işkence ile tutsaklar ve çocuklara yönelik cinsel taciz ve diğer istismara yönelik eylemleri içeren yaygın, sistematik ve ağır insan hakları ve temel özgürlükler ihlalleri yaptığı belirtildi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT