1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Esed'in Ordusunu Rusya ve İran Komutanları Eğitiyor!
Esedin Ordusunu Rusya ve İran Komutanları Eğitiyor!

'Esed'in Ordusunu Rusya ve İran Komutanları Eğitiyor!

Suriye’de Esed’in ordusunda görev yaparken, verilen talimata uymadığı için ülkesini terk etmek zorunda kalan üst düzey askeri bir komutan önemli açıklamalarda bulundu.

27 Mart 2012 Salı 00:10A+A-

Suriye’de Beşar Esed’in ordusunda görev yaparken, verilen talimata uymadığı için ülkesini terk etmek zorunda kalan üst düzey askeri bir komutan, Suriye ordusunu Rusya ve İran’dan gelen komutanların yönettiğini söyledi.

Aslen İdlip’li olduğunu belirten subay, eğitimini Rusya’da tamamladığını ve ardından 6 aylık eğitimden sonra Suriye ordusuna girdiğini söyledi.

Suriye’nin Dera kentinde çok sayıda tankı yönetmek için görevlendirilen genç subay, burada sivil halkı bombalamadığı için ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bir haftalık kaçış macerasının ardından Türkiye’ye sığınan genç subay, ülkesinde rejim karşıtı olan herkesin hastalandığı bahanesiyle götürülüp, iğne ile zehirlenerek öldürüldüğünü aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yakın bir zamanda Suriye’yi ziyaret ettiğini ifade eden komutan, ziyaretin ardından Esed’in savaş stratejisini değiştirdiğini anlattı.

‘’Sergio Lavrov'un ziyaretinde, Suriye güvenlik güçlerinin göstericilere nasıl davranacağı ve onları nasıl durduracağı noktasında bilgiler paylaşıldığını biliyoruz. Ziyaretten sonra Suriye'de kontrol noktalarına daha fazla asker konuşlandırıldı. Yani güvenlik güçlerine taktiksel anlamda bilgiler verildi.” dedi.

Rusya’nın Kofi Annan planını onaylamasına rağmen hala Suriye güvenlik güçlerini silahlandırdığı ifade eden Komutan konuşmasını söyle sürdürdü: “Rusya Suriye’ye zaman kazanmaya yönelik taktikler ve uluslar arası çözümden nasıl kaçılabileceğini öğretiyor. Askeri Rus uzmanları Suriye’nin operasyon ofislerinde çalışıyor. Rus uzmanlar, gösterilerin nasıl bastırılacağını öğretiyor. Rus subaylarının hala Suriye’de olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim.”

Kendisi, ordudayken üstü düzey askeri toplantılara Rusya’dan gelen generallerin de katıldığına şahit olduğunu ifade eden genç komutan, Rus ve İranlı subayların Suriyeli askerlere eğitim verdiklerini kaydetti.

Subay, Beşar Esed’in askeri bir yetenek olmadığını, savaştan anlamadığını düşündüğünü dile getirdi

İran’dan Suriye ordusuna, hem silah hem de asker gönderme yönünden destek var, diyen komutan şunları söyledi: “Bazı muhaliflerden İran askerlerinin Suriye'de sahada olduklarını duyuyoruz. İran devrim muhafızlarından çok sayıda asker yakalandı. Esed askerleriyle beraber hareket ediyor. Özgür Suriye Ordusu İran’dan gelen birçok aracı yakaladı. Bunların içinde çok sayıda silah ve mühimmat vardı. İran'dan Suriye’ye gelen bir uçakta silah ve mühimmat yakalanmıştı.”

Özellikle Rusya’nın silah ve mühimmat noktasında Suriye’ye destek verdiğini anlatan komutan, İran’ın ise hem silah hem mühimmat hem de asker noktasında yardımcı olduğunu ifade etti.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT