1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'e Karşı Onurlu Bir Direnişin Adı Halep’te Son Durum
Esed'e Karşı Onurlu Bir Direnişin Adı Halep’te Son Durum

Esed'e Karşı Onurlu Bir Direnişin Adı Halep’te Son Durum

Halep şehri gerçekten bir halkın nasıl direndiğini, en kısık imkânlara rağmen insanların nasıl ayakta kalabileceğini ve onurlu bir direnişin nasıl verildiğini öğretiyor bütün dünyaya.

06 Temmuz 2015 Pazartesi 08:20A+A-

Furkan Azeri / Diriliş Postası

Halep’te savaş mahalle mahalle davam ediyor. Bu yüzden operasyon odası Ensar’uş Şeri’nin stratejisi; Halep’i yavaş yavaş düşürmek. Önceki gün başlayan ve 4-5 bin devrimci savaşçının katıldığı operasyonda devrimcilere karşı karada başarılı olamayan Esed/Hamaney güçleri, 24 saat şehrin üzerine uçaklarla rastgele bomba attı.

Halep şehri gerçekten bir halkın nasıl direndiğini, en kısık imkânlara rağmen insanların nasıl ayakta kalabileceğini ve onurlu bir direnişin nasıl verildiğini öğretiyor bütün dünyaya.

Bir şehir düşünün! Ulaşım yolları, köprüler, su boruları ve elektrik direklerinin neredeyse tamamı bombalanmış ve işlevini yitirmiş.

Halep şehri savaşın ve Esed katliamının en canlı şahididir.

Halep’te yıkılmamış bir bina, bombalanmamış bir Cami görmek nerdeyse mümkün değil.

Halep’te yaşanan en temel problemler:

1- Savaştan önce yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan şehirde şu anda uzman doktor yok denecek kadar az, pratisyen doktorlar uzmanlık gerektirecek ağır ameliyatları yapmak zorunda kalıyor, üstelik hastane şartlarının çok kötü olduğu bir ortamda.

2- Elektrik, Su, gıda, ilaç gibi halkın temel ihtiyaçlarının %80’i karşılanamıyor.

3- Halep halkı her an varil bombalarıyla öldürüleceklerinin korkusu ile yaşıyor. Çünkü Esed, hedef gözetmeksizin sürekli sivillerin yaşadığı bölgelere varil bombası atıyor. Bu yüzden insanların gözleri daima gökyüzüne bakıyor.

4- Halep’in giriş-çıkış yollarının neredeyse tamamı rejimin gözetiminde, sadece “Kastello yolu” muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

5- Çocuklara eğitim verilecek okulların tamamı bombalanmış vaziyette, insanlar kendi imkânlarıyla çocuklarına camilerde eğitim vermeye çalışıyor.

6- Halep halkına : “Esed hiç mi sivil-asker ayrımı gözetmiyor” diye sorduğumuzda gülerek bize “Esed’in İran ve Lübnan’dan gelen askerleri bizim hayvanlarımıza bile ateş ediyor” diye karşılık veriyor.

7- Halepteki devrimcilerin geneli yerli ve sivil halk olduğu için askeri tecrübeleri İran ve Lübnan’dan gelen Şia milislerine göre çok çok zayıf bir durumda üstelik de Esed’in hava gücüne karşı koyabilecek hiçbir silah yok ellerinde.

8- Devrimcileri Halep’te en çok tedirgin eden konulardan birisi de IŞİD’in Esed ile danışıklı veya danışıksız iş birliği yapması. Devrimciler ne zaman Esed’e yönelik geniş çaplı bir operasyon yapacak olsa Esed bazı yerlerden sessizce çekilerek yerini IŞİD’e bırakıyor.

Halep’teki son durum

Halep Şehrinin yaklaşık %75’i devrimcilerin kontrolü altında bulunuyor. Geri kalan kısmı ise Esed ve IŞİD’in kontrolü altında. Halep şehrinde savaş neredeyse mahalle mahalle davam ediyor. Halep’in önemli mahallelerinden başta Muyassar, Cezmeti,Halep Kadim, Babul Hadid, Salihin, Firdevs, Cisur Hac, Şeyh Said, Cemel Kebir gibi bölgeler devrimcilerin kontrolü altındadır. Özellikle vurgulamak lazım ki; bu mahalleler Halep’in yoksul kesimi diyebileceğimiz bölgeleridir. Merkez Halep denilen; Halep kalesi, El Gasır, El Beledi, Azeziye, Nubbul-Zehra, Sehet Sadullah gibi önemli bölgeler ise rejimin kontrolü altındadır.

Devrimci gruplardan Halep şehrinde en fazla askeri olan ve liderliğini Abu Amru’nun yaptığı grubu Cephe Şamiyye oluşturuyor. Bunun yanı sıra Ahrar Şam, ÖSO, Nusret Cephesi gibi guruplar da Halep’te rejime karşı amansız bir mücadele veriyor.

Altını çizerek belirtmek istiyorum ki: Halep’te muhalif gruplar arasında muazzam bir birliktelik var örneğin rejimle hat bölgeleri olan El Mussat ,El Mıntıka Eseniye gibi yerlerde yan yana nöbet tutuyorlar. Örneğin bir grup mahallenin “A” binasında bir grup “B” binasında ise başka bir grup ortak hedeflerine karşı sıfır noktasındadır.

Halep operasyonu…

Bilindiği gibi iki ay önce yapılması planlanan Halep operasyonu, Esed’in güneyden çekilerek devrimcilerle IŞİD’i karşı karşıya bırakması nedeniyle ertelenmişti. Halep’te bir süre önce ilan edilen Halep Fetih Ordusu ile Halep’te kurulan ikinci operasyon odası Ensar’uş Şeri, Halep’in önemli mahallelerinden Cemiyet ez Zehra’ya önceki gün operasyon düzenledi.

Halep’in Batı yönünde bulunan Cemiyetu’z Zehra devrimcilere gelen ikmal ve insani yardım yolunu tutuyor. Yukarda da vurguladığım gibi Halep’te Savaş Mahalle mahalle davam ediyor… Bu yüzden operasyon odası Ensar’uş Şeri Stratejisi; Halep’i yavaş yavaş düşürmek. Söz konusu operasyona toplamda 4-5 bin muhalif savaşçının katıldığı vurgulanıyor. Operasyonun ilk günü Cemiyetu’z Zehra Mahallesi’nde stratejik öneme sahip Bilimsel Araştırma Merkezi devrimcilerin kontrolüne geçti.

Devrimcilere karşı karada başarılı olmayan Esed güçleri, 24 saat şehrin üzerine uçaklarla rastgele bomba atıyor.

Devrimcilerin rejime karşı birçok operasyonunu sabote eden IŞİD, bu sefer de aynısını yapmasın diye kuzeyde 3 bine yakın kişilik muhalif güç IŞİD’in olası saldırısına karşı bekletiliyor.

Cemiyetu’z Zehra’nın düşmesi Halep’in tamamıyla devrimcilerin kontrolüne geçeceği anlamına gelmiyor ama Halep için yeni ve çok önemli bir koridor açılmış oluyor.

Suriye direnişi üzerine oynanan oyunlar

Suriye’de Ahrar Şam İslam Hareketi yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Suriye direnişinin üzerine oynanan oyunlar ve komplolar hakkında çok önemli konulara değinilmişti. İşte o konulardan bir tanesi belki de en önemlisi;

İdlib’in Fetih Ordusu’na bağlı mücahitler tarafından kısa zamanda Esed/Hamaney güçlerinden temizlenmesi, zafere ulaşma noktasında bir ve birlik olmanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu herkese gösterdi. Sahada mücadele eden mücahit gruplar güçlerini birleştirdiğinde karşısında son teknolojik silahlarla, uçak ve helikopterlerle, scud füzeleri ve kimyasal silahlarla saldıran Esed/Hamaney güçlerini hezimete uğratmaları, mücahit gruplar arasında birlik olmanın sadece İdlib’de değil Suriye’nin bütün bölgelerinde oluşturulması gerçeğini tekrardan gündeme getirdi.

İdlib’de ilerleyen Fetih Ordusu Lazkiye kapılarına dayanınca Bağdadi örgütü IŞİD, Halep’in kuzey kırsalında mücahitlere arkadan saldırarak rejime nefes aldırdı. Fetih Ordusu’nun İdlib zaferinden sonra, Bağdadi Örgütü (IŞİD) ve Esed/Hamaney güçlerine karşı Halep ve kırsalında zafer elde etmek için sahada mücadele eden gruplar “Halep’in Fethi Operasyon Odasını” oluşturdular. Oluşturulan bu operasyon odasında hedef; Halep ve kırsalını Bağdadi Örgütü ve Esed milislerinden arındırarak Halebi ve kırsalını özgürleştirmekti.

Halep’in Fethi Operasyon Odasına bağlı Mücahitler, yaklaşık 2 aydır Halep ve kırsalında gerek Esed güçleriyle gerekse de Bağdadi Örgütüne karşı savaşmış, bu kapsamda Kuzey Halep’te Elbell ve Şeyh Rih köyleri Bağdadi örgütünden temizlenmişti.

Konuştuğumuz üst düzey direniş liderleri şu görüşleri dile getirdiler:

“İran ve Esed Rejimi için Halep, çok önemli ve stratejik bir yer değil artık. Halep, çoktan gözden çıkarılmış. Esed ve İranlı generaller, Halep’i çok önemliymiş gibi gösterip sürekli gündemde tutarak, mücahitlerin ve kamuoyunun bütün dikkatini Halep’te yoğunlaştırmaktalar. Yürütülen bu algı operasyonuyla mücahitlerin bütün imkânlarını ve güçlerini Halep’e yönlendirmesini istiyorlar. Arzu ediyorlar ki; mücahitler Halep’le uğraşsın Lazkiye, Humus, Hama gibi hem rejimin hem de Suriye direnişinin geleceği için çok daha stratejik ve önemli bölgelere zaman ve güç ayırmasınlar. Yani rejim Halep’i yem olarak atıp mücahitleri Halep’le meşgul ederek rejimin sonunu getirecek Lazkiye, Hama, Humus bölgelerine yönelik operasyonlar başlamasın istiyor.”

PYD / PKK faktörü

İran ve Esed rejimi, Lazkiye bölgesinde askeri yığınak yaparken, “Sahili Koruma Tugayı” oluşturup paralı askerlerine eğitim vererek bölgede başlayacak operasyona hazırlık yaparken, mücahitlerin Halep’le daha fazla uğraşmalarını sağlamak için Amerika’nın da destek verdiği bölge istikrarını doğrudan tehdit eden PYD/PKK güdümünde “bağımsız Kürt devletinin” temelleri atılmaya başlandı.

Suriye muhalefetinin ağır bedeller ödeyip, yüzlerce şehit vererek rejimden aldığı Tell Ebyad ve çevresini mücahitleri katlederek ele geçiren Bağdadi örgütü, uluslararası istihbarat örgütlerinin projesi olan PYD güdümünde bağımsız Kürt devleti projesinin gerçekleşmesi için üzerine düşeni yaptı. IŞİD, Tell Ebyad ve çevresini PYD’ye peşkeş çekerek bu bölgelerden çekildi. Bu operasyonla Haseke ve Kobani kantonları birleştirildi, Halep’in kuzeyinde yer alan Afrin bölgesinin de bu projeye dâhil edilmesi için düğmeye basıldı. Bağdadi örgütü bu seferde Halep’in kuzey kırsalından çekilerek bu bölgeleri PYD’ye peşkeş çekeceği düşünüldüğü için Halep ve kırsalında mücadele eden Mücahit gruplar, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bölgenin istikrarı, Suriye cihadının hedefine ulaşabilmesi için Halep ve kırsalını Esed güçleri ve Bağdadi örgütü milislerinden temizleyip Lazkiye, Hama ve Humus’ta operasyonların startını vermek ve direnişi hedefe ulaştırmak için Ensar Şeria Operasyon Odası’nı kurdu.

Konuştuğum üst düzey Ahrar Şam yetkilileri, “İslami kimliğimize savaş açan, bölgenin istikrarını, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve Direnişinin geleceğini tehdit eden her türlü projenin karşısında dimdik duracaklarını, Suriye kıyamının üzerine oynanan uluslararası komplolara karşı direnişi savunmak için her türlü bedel ödeyeceklerini, IŞİD ve PYD gibi devrimi çalmak isteyen şer odaklarının Suriye’yi bölmelerine asla izin vermeyeceklerini” söylüyor.

Suriye’deki devrimci gruplardan Ahrar Şam yetkilileri, “Suriye kıyamının üzerine oynanan uluslararası komplolara karşı direnişi savunmak için her türlü bedel ödeyeceklerini, IŞİD ve PYD gibi devrimi çalmak isteyen şer odaklarının Suriye’yi bölmelerine asla izin vermeyeceklerini” söylüyor.

Halep şehri gerçekten bir halkın nasıl direndiğini, en kısık imkânlara rağmen insanların nasıl ayakta kalabileceğini ve onurlu bir direnişin nasıl verildiğini öğretiyor bütün dünyaya.

Halep halkına: “Esed hiç mi sivil-asker ayrımı gözetmiyor” diye sorduğumuzda gülerek bize “Esed’in İran ve Lübnan’dan gelen askerleri bizim hayvanlarımıza bile ateş ediyor” diye karşılık veriyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT