1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed’den Bir Tehdit Bir Geri Adım
Esed’den Bir Tehdit Bir Geri Adım

Esed’den Bir Tehdit Bir Geri Adım

Esed, Rus televizyonuna verdiği demeçte, krizden önce var olan ve kriz sırasında ortaya çıkan tüm siyasi güçlerle işbirliği yapmak istediğini belirtti.

31 Ekim 2011 Pazartesi 11:17A+A-

Yönetim karşıtı protestoların aylardır sürdüğü Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed, muhalefetle görüşmek istediğini söyledi.

Esed, Rus televizyonuna verdiği demeçte, krizden önce var olan ve kriz sırasında ortaya çıkan tüm siyasi güçlerle işbirliği yapmak istediğini belirterek, bu güçlerle temasa geçmenin çok önemli olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Protesto gösterileri sırasında "yüzlerce asker, polis ve güvenlik gücü mensubunun öldüğünü" de söyleyen Esed, "Bunlar nasıl öldü? Barışçı gösterilerde mi öldüler? Hayır! Bunlar vurularak öldürüldüler. Dolayısıyla biz silahlı kişilerle baş etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Esed demecinde, ülkesini uluslararası yaptırımlardan koruduğu için Rusya'ya teşekkür etti.

Birleşmiş Milletler, ülkede Mart ayından bu yana devam eden yönetim karşıtı gösterilerde 3 bin kişinin öldüğünü bildiriyor.

Esed'in ifadesindeki "krizden önce var olan ve kriz sırasında ortaya çıkan tüm siyasi güçler"den kastının "Suriye Ulusal Konseyi" olduğu belirtiliyor. 

REJİMDEN ALAN AÇMA TAKTİKLERİ: BİR TEHDİT BİR GERİ ADIM

Suriye Baas Rejimi, Suriye Ulusal Konseyi'ni tanıyan devletlere karşı sert yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı. Siyasi gözlemciler ise Esed'in iktidarını kaybetmemek için tehdit ve müzakere taktiklerini uygulayarak kendisine alan açma girişimi olarak değerlendiriyor. 

Nitekim Arap Birliği'nin, Suriye'de şiddet eylemlerini sona erdirmeyi amaçlayan kendi arabuluculuk çalışmalarının başarısızlığa uğraması durumunda uluslararası bir müdahalenin kaçınılmaz olacağı yönünde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i uyardığı bildirilmişti.

Esed, Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte, Batının Suriye'ye müdahalesinin "bir depreme yol açacağını ve tüm bölgeyi yakacağını" söylemişti.

Esed, Şam yönetimine yönelik herhangi bir müdahalenin "başka bir Afganistan'ın ortaya çıkmasına neden olacağını" ileri sürmüştü.

Suriye’den her gün ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Suriye’de güvenlik güçlerinin dünkü gösterilere saldırısı sonrası 28 Suriyeli katledilmişti. Ayrıca ordudan ayrılan askerler ile çıkan çatışmada Suriye ordusundan 20 asker hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum