1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Zulmü Altındaki Halep Can Çekişiyor
Esed Zulmü Altındaki Halep Can Çekişiyor

Esed Zulmü Altındaki Halep Can Çekişiyor

Suriye’de 40 yıldır süren baskıcı rejimin değişmesini talep eden Suriye halkını, işkence, ölüm ve zulüm ile cevap veren Esed rejimi 4 yıldır aralıksız öldürmeye ve yıkmaya doymuyor.

19 Ocak 2015 Pazartesi 17:31A+A-

Esed rejimi, Suriye’nin en eski şehirlerinden olan ve savaştan önce yaklaşık 6 milyon insanın yaşadığı Halep’i 4 yıldır aralıksız  bombalamaya devam ediyor. Şehirde tabiri caizse taş üstüne taş kalmamkış. Geçmişi ve tarihi ile İslam medeniyetinde ön yapmış Halep’in son durumu içler acısı. Hanları, Hamamları, Cami ve Medreseleri ile beraber şehir 9.9 şiddetinde depreme yakalanmş bir görüntü veriyor. Halep’te yaşayanlar ölümü göze alarak yaşıyor.

Hz. Zekeriya Cami Tamamen Yıkılmış

Tüm tarihi yerleri bımbalayan ve İslam medeniyetin beşiği olan Halep’i yerle bir eden Esed rejimi Halep’te İslami yapıları yıkıyor. İslam tarihinde önemli bir yapı ve medeniyet ifade eden Halep Hz. Zekeriya camisi tamamen yıkılmış durumda. Daha önce çok kez bombalanan ve minaresi yıkılan cami son 8 ayda yüzlerce kez rejim tarafından bombalanıyor. Hz. Zekeriye camisinin son durumu yürekleri paramparça ediyor.

Yollar Ve Köprüler  Çökmüş Durumda

Savaş ile beraber her tarafı yıkılan Halep’te 4 yıldır yıkılan her yer bombalarla beraber zamana da yenik düşüyor. Şehrin altyapısı tamamen çökmüş durumda. 4 yıldır onarılmayan yollar ve köprüler artık kullanılmaz hale gelmiş. Kış mevsimi ile beraber yağan yağmur her tarafı sel altında bırakmış. İnsanlar üzerlerine yıkılan bu kadim şehirde üstlerine yağan varil bombalarla beraber yaşamak için adeta direniyor.

Son 8 Ayda Bomba Yağıyor

4 Halep’te görüşmüş olduğumuz insanlar Beşar Esed’in son 4 yıldır Halep’i bombaladığının 4 katının son 8 ayda bombaladığını, uçakların  aralıksız gece gündüz zaman ve mekan gözetmemeksizin varil bombaları atıığını ifade ettiler. Halk Esed’i durduracak ve onunla başa çıkacak tek mercinin Allah cc olduğunu, artık Allah’ın dışında hiçkimseden bir umutlarının olmadığını ve hiçkimseden bir yardım istemediklerini ifade ediyorlar.

Türkiye Halkı Hep Yanımızda Oldu

Halep halkı, Beşar Esed’in babası Hafız Esed’ten daha çok daha zalim olduğunu, Baas rejiminin Suriye’de çoluk çocuk demeden öldürdüğünü, tüm dünya’nın da buna seyirci kaldığına söylüyor. Halk, bu savaşta suriye halkının yanında sadece Türkiye halkının yer aldığını, Türkiye halkının 4 yıldır kendilerine her türlü yardımı yaptıklarını ifade ediyor. Halep’te yaşayan halk, tüm dünya’nın gözü önünde yaşanan bu vahşete adeta isyan ediyor.

Ölümüne Yaşamaya Çalışıyorlar

Esed’in varil bomblarından kaçarak şehirden göç eden milyonlarca insana rağman halep’te yaşam ölümüne davem ediyor. Şu anda Halep merkezinde yaklaşık 6.000 bin yetim iale bulunuyor. Muhalifler bir taraftan Esed rejimi ile savaşırken bir yandan da yoksul ve çaresiz olan sivillere yardım etmeye çalışıyor.  Halk günü birlik ihtiyaçlarını yardımseverler tarafından kurulan fırınlardan ve aşevlerinden ekmek ve yemeklerini karşılıyor.

Halep’te 6 Bin Yetim Aile Bulunuyor

İğasetul Melhuf Cemiyeti Başkanı Ebu Yahya, Halep’te günlük yaklaşık 25 Ton unu ekmek yaparak dağıttıklarını, 10 bin ailenin şu anda tamamen yoksullukla ve perişan olduğunu, Halep’te allerinde kayıtlı bulunan 6.000 bin yetim aileye de yiyecek, giyecek, nakdi yardımda bulunduklarını ancak buna rağmen halep’te yoksulluğun ciddi boyutta olduğunu söyledi. Yahya, Türkiye halkının bu konuda çabasını takdir ettiklerini de ifade etti.

Muhalifler Birleşmeye Gidiyor

Halep’te görüştümüz muhalifler, Esed’e karşı zor şartlarda ve imkansızlıklar içinde direniş  mücadelesine devam ettiklerini, son zamanlarda muhalif grupların bir araya gelerek beraber hareket ettiklerini, Suriye’de tüm grupların ve cephelerin birleşmekten başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Muhalif gruplar Suriye’de yıldır sadece Esed rejimiyle değil, ona destek veren tüm batılı güçlerle de mucadele ettiklerini ifade ediyor.

İHH Yardımları Aralıksız Sürüyor

Savaş’ın başlamasından bu yana gerek Türkiye’ye göç eden gerekse Suriye’de bulunan halka yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren İHH yılmadan torulmadan yardım faliyetlerine devam ediyor. Azez’de Mobil fırın ile Suriyelilere günde 40 bin ekmek dağıtan İHH aynı zamanda Halep ve çevresinde de başta Gıda Paketleri olmak üzere, Çocuk Maması, Çocuk Bezi, Temizlik Maddeleri, Giyim ve Battaniye dağıtımına devam ediyor.

Varil Bombaları Altında Yardım

Varil bombaları altında Halep’’te gıda ve giyecek ve battaniye dağıtımı yapan İHH Gaziantep Derneği Başkanı Mehmet Emin Arslan, “insanlar aç ve soğuktan donarken bizim ‘ölüm tehlikesi var’ mazeretinin arkasına sığınmamız doğru değildi. Kardeşlerimiz ölürken bizler sıcak evlerimizde duramazdık. 4 yıldır devam ettiğimiz yardım faliyetlerimize dün olduğu gibi bugün de devam ediyoruz yarında devam edeceğiz” dedi.

Haber: Yaşar Yavuz / Halep

halep-20150119-01.jpg

halep-20150119-02.jpg

halep-20150119-04.jpg

halep-20150119-05.jpg

halep-20150119-06.jpg

halep-20150119-07.jpg

halep-20150119-10.jpg

halep-20150119-03.jpg

halep-20150119-08.jpg

halep-20150119-09.jpg

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT