1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed: "Teröristlere Demir Yumruk İndireceğiz!"
Esed: Teröristlere Demir Yumruk İndireceğiz!

Esed: "Teröristlere Demir Yumruk İndireceğiz!"

Suriye diktatörü Beşşar Esed uzun süre sonra ilk kez Şam Üniversitesi'nden seslendi.

10 Ocak 2012 Salı 15:47A+A-

Beşşar, Haziran'da seçim yapabileceklerini ancak öncesinde "teröristlere" demir yumruk indireceklerini söyledi.

Şam Üniversitesi'nde konuşan Esed, bölgesel ve dış güçlerin Suriye'nin istikrarını bozmak istediklerini ancak bunda başarısız olduklarını söyledi.

Yaşananların Suriye'ye karşı düzenlenmekte olan bir komplo olduğunun tartışma götürmediğini savunan Esed son on ayda yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Ülkedeki gelişmelerin Suriye için büyük bir sınav olduğunu belirten Esed konuşmasında Arap Birliği'nin tutumuna da değindi.

"Şam, Arap dünyasının kalbidir" diyen Esed buna rağmen Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı tavır alarak hata yaptığını söyledi. Bu tavrı takınan ülkelerin yabancı mihrakların eksenine girmiş olduğunu öne sürdü.

Ülkesinin Arap ülkelerinin getireceği önerilere kapısını kapatmadığını belirten Esed, ancak bunun için ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Esed, mutlak krallıkların Suriye'ye demokrasi ya da reform konusunda nutuk çektiğinden söz ederek buna tepki gösterdi; "Suriye'de ilk meclis 1917'de kuruldu. O zaman onlar neredeydi?" dedi.

Dış güçlerin Suriye'yi bölmek istediklerini belirten Esed, içerideki muhalifleri dış güçlerin ürettiğini söyledi.

REFORMLAR VE DEMİR YUMRUK

Beşşar Esed ayrıca ülkedeki reformların süreceğini ve politik sürece farklı eğilimlerin katılmasına açık olduğunu iddia etti.

Esed konuşmasında Mart ayında anayasa hakkında bir halk oylaması yapılabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarında seçimler düzenlenebileceğini söyledi.

Suriye lideri, "ülkedeki teröristlere" karşı mücadelenin ise süreceğini ve "teröre vurulacak demir yumruğun" yalnızca hükümetin değil Suriye halkının mücadelesi olduğunu söyledi.

"Önceliğimiz on yıllardır yaşadığımız güvenlik ortamına dönüştür ve bu sadece teröristlere demir yumruk indirilmesi ile mümkün olacaktır" dedi.

"Dış mihraklarla ülkemiz aleyhinde çalışanlara karşı hoşgörülü olmayacağız" dedi.

Esed bununla birlikte, sıradan Suriye vatandaşlarına ateş açılması konusunda herhangi bir emir verilmemiş olduğunu iddia etti.

Esed'in güç kullanımını reddetmeyen tavrı, Arap Birliği'nin desteklediği 'barış planı'nın uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

OLAYLAR DEVAM EDİYOR

Bu arada Suriye'deki muhaliflerden, ülkede gözlem yapmakta olan Arap Birliği heyetine rağmen şiddet olaylarının sürmekte olduğuna dair haberler gelmeye devam ediyor.

Suriye'de bulunan 165 gözlemci, ülkedeki çatışmanın sona ermesi amacıyla Arap Birliği tarafından gündeme getirilen barış planına Şam yönetiminin uyup uymadığını denetliyorlar.

Bu planın en önemli bölümü, Esed yönetiminin kentlerdeki güvenlik kuvvetlerini çekip şiddete son vermesi idi.

Esed muhalifleri ise, Arap Birliği heyetini ülkedeki muhaliflere karşı yürütülen sistematik baskının üzerini örtmekle eleştiriyor.

Yerel Koordinasyon Komitesi adlı muhaliflerden oluşan haber ağının bildirdiğine göre Pazartesi günü 21 kişi daha hayatını kaybetti.

Suriye'ye yabancı medya kuruluşlarının girmesi yasak. Geçen ay Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada yaklaşık bir yıldır süren Esed karşıtı olaylarda 5000'in üzerinde insanın hayatını kaybettiği belirtilmişti.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum