1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Sonrası Dönemin Yol Haritası
Esed Sonrası Dönemin Yol Haritası

Esed Sonrası Dönemin Yol Haritası

Abdallah Tourkmani: Esed sonrası dönemin yol haritası Bursa'da açıklandı: Hakikat ve Adalet Komisyonu'yla hesap soracağız.

15 Nisan 2012 Pazar 03:21A+A-

Muhalif Suriye Milli Konseyi Sözcüsü Abdallah Tourkmani, Esed rejiminin ardından parlamenter bir sistem kurmayı planladıklarını söyledi. Tourkmani, "Geçmişle hesaplaşmak için de Hakikat ve Adalet Komisyonu kuracağız." dedi.

Haber: Minhac Çelik

-Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu Suriye Milli Konseyi'nin Sözcüsü Abdallah Tourkmani, Beşşar Esed aleyhinde gösterilerin devam ettiği ülkede Baas rejimi sonrası nasıl bir ülke kurulmasını planladıklarını ana hatlarıyla Bursa'da katıldığı bir panelde açıkladı. Genç Siviller ve Ortadoğu'da demokrasi yanlısı aktivistlerin kurduğu Nahda Network tarafından Bursa'da organize edilen 'Sıradan Kahramanların Sıra Dışı Öyküleri' adlı panelde konuşan Tourkmani, Yeni Suriye'de ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılacağını vaat etti. 'İnsan haklarının ön planda tutulduğu, yolsuzluğa göz yumulmayan çoğulculuğun hâkim olduğu' bir ülke kurmayı planladıklarını anlattı. Sözcü, "Suriye artık kimsenin çiftliği değildir. Suriye artık ayrımcılık ve zulüm ülkesi değildir. Suriye bundan sonra her vatandaşın eşit muamele gördüğü, özgür vatanı olacaktır." ifadelerini kullandı. Esed'in devrilmesinin ardından devrime destek veren simge şahsiyetlerden, kanaat önderlerinden, hukukçu ve siyasetçilerden oluşan bir geçiş konseyi kurulacağını söyleyen Tourkmani, geçiş döneminin seçimlerin yapılmasıyla sona ereceğini bildirdi. Parlamenter sistemin kurulacağı ülkede genel seçimlerin ardından oluşan meclisin ilk işinin 'hukukun üstünlüğüne inanan, yeni ve kapsayıcı' bir anayasa yazmak olduğunu belirtti. "Geçmişle hesaplaşmak için Hakikat ve Adalet Komisyonu kuracağız." diyen Suriyeli muhalif, 1982'deki Hama katliamı dahil 40 yıldır ülkeyi zalimane bir şekilde yöneten Baas iktidarının yetkililerini ve bu rejime destek verenleri mahkeme karşısına çıkartacaklarını vaat etti.

Konuşmasından sonra Zaman'a özel açıklamalarda bulunan Tourkmani Fransa'da üçüncüsü yapılacak Suriye Halkının Dostları toplantısında Esed'in ateşkese uyup uymayacağına göre Suriye Milli Konseyi'nin Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edilebileceğini söyledi. Sözcü, Annan planının getirdiği ateşkese Esed yönetiminin uzun süre uymayacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. İsrail'in Suriye'de meydana gelen olaylarla ilgili duruşu hakkında yorum yapan Tourkmani, "İsrail, Beşşar Esed yönetimindeki bir Suriye ile komşu olmaktan çok memnun. Suriye'nin kendi sorunlarıyla uğraşan bir ülke olmasından İsrail çok mutlu. Bugün yaşadıklarımızın arkasında İsrail'in güvenlik anlayışının da payı var.'' ifadelerini kullandı. Esed sonrası dönemde Suriye İsrail ilişkilerinin nasıl olacağına dair soruya ise, "Filistinin bağımsızlığını kabul etmiş, Suriye'nin Golan Tepeleri'nden çekilmiş, durduk yere masum insanları bombalayarak zulmetmeyen, güvenlik konusunda komşularına garanti vermiş bir İsrail ile Ortadoğu'da barış üzerine konuşabiliriz.'' karşılığını verdi. Panelde konuşan Halep Yerel Konseyi üyesi Hassan Kasem ise Esed yönetiminin uzun süre muhalifleri 'radikal İslamcı ve köktendinci Selefiler' olarak lanse etmeye çalıştığına değinerek, "Ben laik olduğum için asla beni ötekileştirmediler. Hep birlikte, yıllarca tahammül etmek zorunda olduğumuz bir diktatöre karşı mücadele ettiğimizin farkındayız.'' dedi.

Ateşkesin üçüncü gününde Humus'a tank ateşi

Suriye'de uluslararası toplumun baskısıyla başlatılan ateşkesin üçüncü gününde ordu tankları Humus'u yeniden vurdu. Dün sabah erken saatlerde başlayan top ateşi rejim karşıtı muhalefetin sembol kenti Humus'un iki semtini hedef aldı. Ateşkesin başladığı perşembe sabahından beri tankların ilk kez ateş açtığını duyuran yerel aktivistler, bombardımanda ölen ya da yaralananların sayısına dair net bir bilgi vermedi. Muhaliflere yönelik tutuklamaların ise devam ettiği gelen haberler arasında. Suriye'nin çeşitli kentlerinde çıkan olaylarda ise güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 17 kişinin öldüğü bildirildi. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın girişimiyle başlayan ateşkes, ilk kez önceki gün birçok şehirde cuma namazı yapılan gösterilerde test edilmişti. Gösterilere müdahale eden güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti.

BM Güvenlik Konseyi ise kırılgan ateşkesi denetlemek üzere Suriye'ye bir gözlemci heyet gönderilmesini öngören yeni karar tasarısını oybirliği ile onayladı. Onaylanan tasarı, ilk etapta 30 kişilik silahsız bir askerî gözlemci heyetinin ülkeye gönderilmesini içeriyor. Kararda Konsey'in kararın uygulanmasını değerlendireceği ve gerekirse "uygun olacak başka adımlar atabileceği" de belirtiliyor. Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, önceki gün yaptığı açıklamada Suriye hükümetinin heyetin gelmesini kabul ettiğini söylemişti. Öte yandan, Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisi, Alman bandıralı bir geminin, İran'a ait askerî malzemeleri Suriye'ye taşıdığı gerekçesiyle Akdeniz'de durdurulduğunu yazdı.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT