1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Esed Sıkıştı: Şam Çift Yönden Kuşatma Altında
Esed Sıkıştı: Şam Çift Yönden Kuşatma Altında

Esed Sıkıştı: Şam Çift Yönden Kuşatma Altında

Dünya Kobani'ye odaklanmışken muhalifler Şam'ı çift yönden kuşatma altına ald

30 Ekim 2014 Perşembe 11:45A+A-

Suriyeli muhaliflerin güneyden ve doğudan Şam'ı kuşatma altına aldığı ve bu nedenle paniğe kapılan Tahran'ın İsrail'in ipine sarıldığı ileri sürülüyor. Beşar Esed ve dostları, Güney Lübnan cephesinde çatışmayı tırmandırmaya veya İsrail'in sınırlarını sadece kendilerinin garanti edebileceğine Tel Aviv'i ikna etmek için teminat mektubu sunmak gibi en tehlikeli son kartı oynuyor. Rejim ayrıca Golan cephesine patlayıcılar yerleştirerek bölgedeki kartları yeniden karıyor. El Cezire'de yer alan haberde, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullehyan'ın 'Suriye'de Beşar Esed'in düşmesi İsrail'in güvenliğini yok edecek' sözleri hatırlatıldı.
 
ÜÇ KOLDAN GÜÇ TAKVİYESİ
 
İran'ın Esed'in geleceğini garanti altına almak için Suriye'ye 2 bin Devrim Muhafızı ve binlerce Hizbullah milisini gönderdiği kaydedilen haberde, 'Rusya da Esed rejimine, ilk defa ülke dışında kullanılmak üzere yeni silahlar verdi' denildi. Bu paniğin nedeni ise, Suriye'nin güneyindeki muhalif tugaylar. Söz konusu silahlı gruplar, ağır ama sağlam adımlarla Şam'ı çembere alıyor. Muhalifler, doğuda Lacat'tan batıda Lübnan'ın güneyine uzanan yay boyunca rejim savunmasını imha ediyor.
 
ÖLDÜRÜCÜ TEHDİT
 
Şam yönünde ise Dera ve Kuneytra'daki muhalif güçlerin kıskacında bulunan başkentin batı kırsalında, muhalifler lojistik destek hattı kurmaya başladı. Habere göre bu gelişme, Esed rejimi için öldürücü bir tehdit oluşturacak. Zira Şam, 2011'den beri tüm önemli noktaların düşmesinin ardından, rejimin elindeki son önemli nokta konumunda. Muhaliflerin Dera, Kuneytra ve Şam'ın güneyindeki nüfuzlarının arttığına değinilen haberde, 'Muhaliflerin etkin olduğu bölgeler aynı zamanda, İsrail ile ön çatışma cephesi olmasından dolayı stratejik öneme sahip' ifadesi kullanıldı.
 
SADECE ÜÇ TÜMENİ KALDI
 
Esed rejimini kuşatan ve ağır ağır da olsa ilerleyen muhaliflere göre, Şam eteklerindeki 9. ve 5. Tümenler ile 1. Tümen yanında Katana'daki askeri birlikler dışında, rejimin hiçbir askeri gücü kalmadı. Muhaliflerin ilerlemesi halinde Şam yakınında, boğucu bir abluka altına girecek ve şehrin kalbine ulaşacak birçok kapı açılabilecek. Bu da rejime öldürücü bir darbe vuracak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum