1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. “Esed Rejimi, Suriye’nin Başından Ayrılmalı”
“Esed Rejimi, Suriye’nin Başından Ayrılmalı”

“Esed Rejimi, Suriye’nin Başından Ayrılmalı”

Esed güçleri tarafından düzenlenen son kimyasal saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Esed rejimi Suriye’nin başından ayrılmalı.” dedi.

11 Nisan 2018 Çarşamba 13:49A+A-

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde bulunan Duma ilçesinde Beşşar Esed rejimine bağlı güçler tarafından gerçekleştirilen ve en az 79 sivilin hayatını kaybetmesine, yüzlerce sivilin de gazdan etkilenmesine yol açan saldırının yankıları sürüyor.

“Suriye’de Kan ve Gözyaşı Görmek İstemiyoruz”

İHA’da yer alan habere göre, söz konusu saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Esad rejiminin Suriye’nin başından ayrılması gerekiyor. İlk defa kimyasal silah kullanmıyor, havadan yaptığı bombalamalarla, varil bombalarıyla 1 milyona yakın insanı öldürdü. Artık bu kişinin ülkenin başından ayrılması gerekiyor ve siyasi sürece geçilmesi lazım. Devam eden ateşkes, çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması, güven arttırıcı adımlar, Astana ve Soçi süreçleri, işlemeyen bir Cenevre var. Artık tüm bunların çok etkin bir şekilde işletilmesi ve ülkenin çok kısa süre içerisinde de seçime hazırlanması lazım. Şeffaf bir seçimin Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında gerçekleştirilmesi önemlidir. Artık biz Suriye’de kan ve gözyaşı görmek istemiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Afrin’i Rejime Teslim Edemeyiz”

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Erdoğan, Türkiye’nin Afrin’i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Afrin’deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz.” şeklindeki açıklamalarını da değerlendirdi.

“Lavrov’un sözleri muhtemelen bir soruya cevaptır. Ama bunun neden söylendiğine bakmak lazım.” diyen Çavuşoğlu, “Biz Afrin operasyonunu gerçekleştirirken, Rusya ile koordinasyon içerisinde olduk. Rus gözlemcilerin Afrin’den ayrılmasını istedik ve ayrıldılar. Hava sahasını kullandık, Rusya ile koordine içerisinde olduk. Operasyonun ikinci aşaması, insanların geri dönmesini sağlamak ve bu bölgeye istikrar getirmek. Bizim Suriye’nin toprağında gözümüz yok. Suriye istikrara kavuştuğu zaman sınır bütünlüğü konusunda bir endişesi olmaması gerekiyor. Buranın rejime teslim edilmesi olmaz. Rejim bir gün YPG ile çatışıyor, bir gün iyi geçiniyor. Suriye’de arazide o kadar ilginç şeyler var ki. Bugün birbiriyle çatışan gruplar, yarın birbirlerine silah bile satıyorlar. Böylesine karmaşık bir durumda, oraya ver buraya ver olmaz. Orası Suriye’nin toprağıdır ama benim de güvenlik endişelerim var.” dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum