1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi İçin Cisr el Şuğur Yenilgisinin Telafisi Yok
Esed Rejimi İçin Cisr el Şuğur Yenilgisinin Telafisi Yok

Esed Rejimi İçin Cisr el Şuğur Yenilgisinin Telafisi Yok

Suriye'de rejim güçleri direnişçilerin ele geçirdiği Cisr El Şuğur'a hava saldırılarını sürdürüyor. Al Jazeera İdlib'in Cisr El Şuğur kasabasına girdi.

27 Nisan 2015 Pazartesi 14:55A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazzera

Direnişçiler tarafından 25 Nisan Cumartesi ele geçirilen Cisr El Şuğur kasabasına yönelik rejim güçlerinin hava saldırıları aralıksız devam ediyor.

İdlib iline bağlı Cisr El Şuğur, dört yılı aşan iç savaş süresince Hama, İdlib, Halep, Haseke ve Lazkiye şehirlerine yönelik askeri sevkîyatın merkez noktasını teşkil etmekteydi.

Cisr El Şuğur’un direnişçiler tarafından ele geçirilmesi Esed kanadında büyük eleştiri konusu olurken, rejime yakın haber kaynakları Cisr’in düşmesini ‘rejim için telafisi olmayan büyük bir kayıp’ olarak duyurdu.

Lazkiye sınırında yer alan Cisr El Şuğur kara ve demiryolu trafiği açısından da köprü işlevi gören bir yerleşim birimi.

Bir yıldır saldırı hazırlığı yapılıyordu

Al Jazeera Türk’e konuşan Ahraru Şam komutanlarından Ebu Mücahit son yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Bir yıldır Cisr El Şuğur’u üç yönden kuşatmıştık. Saldırı hazırlıkları içerisindeydik ancak rejim açısından çok büyük önemi olan kasabanın silah ve asker tahkimatı açısından çok güçlü olduğunu biliyorduk. Zafer için en iyi zamanı kolladık ve birçok grubun ittifakı ile dört gün savaştıktan sonra düşmanı buradan çıkardık.”

Lazkiye’de huzursuzluk başladı

İdlib bölgesinde Mastume ve Eriha dışında rejimin etkinliği kalmadığını ifade eden Ebu Mücahit sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık Lazkiye’de huzursuzluk başladı. Mesafe azaldıkça Nusayrilerin en yoğun yaşadığı Lazkiye’de tehdit limiti yükselecek. Bu durum Esed’in daha fazla köşeye sıkışması demektir. Cisr’i kontrol ediyor olmamız, İdlib’e yönelik rejim tehdidini de büyük oranda ortadan kaldırmış oldu. Hama yönünde rejimin tüm bağlantıları kesildi. Bu gerçekten çok büyük ve anlamlı bir zafer oldu.”

100 den fazla rejim askeri öldü

Cisr kasabasında dört gün süren çatışmalarda 30 direnişçinin şehit olduğunu duyuran direnişçiler, 100 den fazla rejim askeri ve rejime bağlı milisin öldürüldüğünü ve çok sayıda silah ve mühimmatın da ele geçirildiğini duyurdu.

Saldırılara çok sayıda grup katıldı

Halep, İdlib ve Lazkiye bölgesinden çok sayıda grubun katıldığı Cisr El Şuğur saldırılarında Ahraru Şam, Nusra Cephesi, Ceyşul İslam, Ceyşul Muhacirin, Ceyşul Mücahidin gibi büyük grupların yanında Fırka Sahiliyye el Uğla, Şam el İslam, Ehli Sünnet vel Cemaat gibi gruplar yer aldı.

Türkmen gruplar da destek verdi

Türkmen Dağı'nda savaşan Türkmen gruplarla birlikte Halep merkezli muhalif Türkmen gruplardan Liva Sultan Murat da Cisr El Şuğur saldırılarına katılan aktif gruplar arasında yer aldı.

Derkuş kasabası havadan vuruldu

İdlib’e bağlı Derkuş kasabası dün gece saatlerinde rejim hava unsurları tarafından bombalandı. Saldırılarda 50’den fazla kişi hayatını kaybetti, en az 140 kişi yaralandı.

Cisr’de yaşanan çatışmalardan kaçan sivillerin büyük çoğunluğunun sığındığı kasaba olan Derkuş kasabası, Cisr El Şuğur’a 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Yaralılardan bir kısmı bölgede bulunan hastanelerde tedavi altına alınırken, bir kısmı da Türkiye’de bulunan hastanelere sevk edildi.

HABERE YORUM KAT