1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Beyaz Baretliler’in Tahliyesine İzin Vermedi!
Esed Rejimi Beyaz Baretliler’in Tahliyesine İzin Vermedi!

Esed Rejimi Beyaz Baretliler’in Tahliyesine İzin Vermedi!

Suriye’de Esed rejimi, ülkenin güneyindeki tahliyeler sırasında Beyaz Baretliler çalışanları ve ailelerinin çıkışına izin vermedi. BM, ekip ve ailelerinin İsrail işgalindeki Golan Tepeleri üzerinden Ürdün’e geçişini sağladı.

22 Temmuz 2018 Pazar 15:15A+A-

AA’nın Sivil Savunma Müdürü Riyad Salih’e dayandırdığı haberine göre, Beşşar Esed rejimi, Kuneytra’yı ele geçirdikten sonra Suriye-Ürdün sınırındaki Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma ekipleri ve ailelerinin İdlib’e tahliyesine izin vermedi.

Salih, “Bunun üzerine Birleşmiş Milletler (BM) ile iletişime geçtik. Böylece onların güvenliği için (İsrail işgalindeki) Golan Tepeleri üzerinden Ürdün’e geçişlerini sağladık.” dedi.

Rejim ve destekçileri, 20 Haziran’da Rusya’nın hava desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera’ya operasyon başlatmıştı. Rusya ve muhalifler, 6 Temmuz’da, Dera’da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı. Dera’dan ilk tahliye konvoyu 15 Temmuz’da İdlib’e hareket etmişti.

Dera’nın büyük bölümünü ele geçiren rejim güçleri, geçen hafta başında İsrail sınırına yönelmişti. Kuneytra’daki muhalifler, rejim güçlerinin bölgedeki sivil yerleşim yerlerine yönelik yoğun saldırıları sonucu önceki gün ateşkes ve tahliye anlaşmasını kabul etmek zorunda kalmıştı. Kuneytra’dan sivil ve muhalifleri taşıyan ilk konvoy dün İdlib’e varmıştı. Tahliyelerin sürmesi bekleniyor.

Beyaz Baretliler (White Helmets) olarak dünyaca bilinen kurtarma gönüllüleri, Türkiye’de 2013’te AKUT tarafından eğitilmişti. Savaşta on binlerce insanı kurtaran Beyaz Baretliler, aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin civarında kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra ölenlerin cenazeleriyle ilgilenen yardım örgütü, saldırılardan sonra hayatta kalanlara insani destek sağlıyor.

İran Güçleri 800 Kişilik Tahliye Konvoyunu Alıkoydu

Ülkenin güneybatısındaki Dera ilinden dün gece çıkmak zorunda kalanları taşıyan 33 otobüslük konvoy, Şam-Humus yolunda İran Devrim Muhafızları’na bağlı silahlı milisler tarafından alıkonuldu.

322’si çocuk 175’i kadın toplam 799 kişilik konvoyun serbest bırakılması için tahliyeleri takip eden “Kuzey’de Müdahale Koordinatörleri” grubu, rejimin garantörü Rusya’ya bu sivillerin serbest bırakılmalarını sağlama çağrısı yaptı.

Dera’dan ayrılan ikinci konvoy olan grubun saat 06.00 sularında varması bekleniyordu. 700 kişilik ilk konvoy dün İdlib iline varmıştı.

Rejim ve destekçileri, 20 Haziran’da Rusya’nın hava desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera’ya operasyon başlatmıştı. Rusya ve muhalifler, 6 Temmuz’da, Dera’da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı.

HABERE YORUM KAT