1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Neden "Artık Gücüm Kalmadı" Diyor?
Esed Neden "Artık Gücüm Kalmadı" Diyor?

Esed Neden "Artık Gücüm Kalmadı" Diyor?

İran Suriye'de ölen generalle ilgili açıklama yapmıyor.

30 Temmuz 2015 Perşembe 16:00A+A-

Abdül Kerim Rubash, İran'ın seçkin askerlerinden oluşan Kudüs Tugayları’nın iki numaralı ismi ve Suriye'de 4 yılı aşkın bir süredir savaşıyor olması nedeni ile de en kıdemli İran subayı idi. Lübnan Hizbullah’ının savaşçılarını Suriye'ye getirmek sureti ile Suriye ordusunu güçlendirmek ve İran'ın temin ettiği silâhları Suriye üzerinden Lübnan'a geçirmek de onun parlak fikirleriydi.

Onun ölümü Suriye, İran ve Hizbullah için âdeta şok edici bir gelişmeydi. Tahran yönetimi 13 Temmuz’da onun cesedini gizlice İran'a getirtti ve askerî usûllerle cenaze töreni gerçekleştirildi. Ancak yine de ölümü ile ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

İsrail kaynaklarına göre Gerenal Rubash Esed ordusu ile Hizbullah'ın on gün boyunca direnişçileri Şam Beyrut otoyolunda bulunan ve stratejik öneme sahip olan Zabadani şehrinden çıkarmak için yaptıkları taaruz sırasında öldü.

Rubash'ın askerî konvoy ile geçiş yaptığı sırada keskin nişancı ateşi ile öldüğü gelen haberler arasında. Direnişçilerin kendi aralarında yaptıkları görüşmeler esnasında bu saldırının Hizbullah'ın kendilerine Zabadani'den çekilmeleri yönünde yapılan uyarıya bir cevap olduğu ifadeleri de yer almakta.

Bu Yılın Başından Beri Öldürülen 3. General

General Rubash bu yılın başından beri Suriye'de savaş alanında ölen üçüncü general. 19 Ocak günü General Muhammed Ali Allahdadi, bir grup İran ve Hizbullah yetklilisi ile Golan tepelerinde keşif yaparken İsrail hava saldırısında öldürülmüştü. Bir diğer isim ise, nisan ayında başkent yakınlarında ölen, Şam'ı savunmakla görevli İran-Hizbullah kuvvetleri komutanı General Hadi Kajbaf idi.

Ancak bu en son kayıp İran'ın ciddi prestij kaybına ve moralman çökmesine neden oldu. Çünkü Rubash'ın başında olduğu Kudüs Tugayı Irak'ta IŞID'e; Yemen'de ise Suudi Arabistan'a karşı savaşan kuvvetlerin süt kamuta birimi idi.

Rubash Hamaney tarafından geçtiğimiz ay Kasım Süleymani'nin yerine Suriye savaşının genel komutanlığı görevine getirilmişti.

Kaynak: İnca News

HABERE YORUM KAT

1 Yorum