1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Esed İle Satranç Taşı Gibi Oynuyorlar"
"Esed İle Satranç Taşı Gibi Oynuyorlar"

"Esed İle Satranç Taşı Gibi Oynuyorlar"

SMDK Hukuk Komitesi Başkanı Malih, "Esed, İran'dan beş milyar dolar talebinde bulundu ancak sadece bir milyar dolar alabildi. Esed ile satranç taşı gibi oynuyorlar" dedi.

06 Mayıs 2015 Çarşamba 18:19A+A-

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Hukuk Komitesi Başkanı Heysem el-Malih, BM'nin Cenevre'deki görüşmelere muhalifleri tek çatı altında toplamak yerine ayrı ayrı davet etmesinin Esed rejiminin elini güçlendireceğini savundu. 

Suriye görüşmeleri için Cenevre'ye gelen Malih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriyeli muhalif gruplardan 400 kişiyi davet ettiğini söyledi.

SMDK'nın 110'dan fazla ülke tarafından Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanındığını hatırlatan Malih, BM'nin Suriye'deki muhalif grupları SMDK çatısı altında davet etmemesini eleştirdi.

De Mistura'yı Esed rejimine yakın olmakla eleştiren Malih, şöyle devam etti:

"De Mistura diğer muhalif grupları SMDK çatısı altında davet etseydi, rejimin karşısında güçlü bir muhalif grup olurdu. Muhalifleri tek çatı altında toplamak yerine ayrı ayrı davet etmek Esed rejiminin son zamanlarda kaybettiği gücü tekrar kazanmasına olanak sağlayacak ve elini güçlendirecek çünkü bazı muhalif gruplar Cenevre'deki görüşmelerden sonra Esed'in kalmasına olumlu bakabilir."

"İran'ın Suriye'de 60 bin savaşçısı var"

İran'ın görüşmelere davet edilmesine karşı çıktıklarını belirten Malih, "İran, Suriye'yi işgal etti. İran'ın Suriye'de, Hizbullah'tan, Yemen'deki Husilerden, Irak'tan, Pakistan'dan, Afganistan'dan gelen 60 bin savaşçısı var" diye konuştu. 

Esed rejiminin eski gücünü yitirdiğini ve Suriye'nin yüzde 25'ini kontrolü ettiğini savunan Malih, "Rejim her anlamda güçsüz. Askerlerinin sayısı azaldı. Savaşanlar arasında yaşı 17 olanlar var. Esed, İran'dan da beş milyar dolar talebinde bulundu ancak sadece bir milyar dolar alabildi. Esed ile satranç taşı gibi oynuyorlar" ifadesini kullandı.

Görüşmelerden beklentisinin sorulması üzerine Malih, "Mistura'nın başarılı olacağını sanmıyorum. El Ahdar el-İbrahimi, Kofi Annan, Arap Birliği de başarısız olmuştu. Ülkede kıyım var. Nüfusun yarısı evlerini terk etti. 3 milyon ev tahrip oldu. 300 bin tutuklu var. Suriye'de olanlar büyük bir katliamdan başka bir şey değil" dedi. 

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura ise görüşmelere mümkün olduğunca çok taraf davet edildiğini, Suriye'deki krizin çözülmesine ilişkin söyleyecek bir şeyi olan ve bölgede etkili bütün tarafların görüşmelere çağrılması gerektiğini ifade etmişti. 

De Mistura "Bu aşamada görüşmelere, Suriye hükümetinin dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ve yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktör davet edildi ve bunlar arasında Suriye'ye komşu ülkeler, Güvenlik Konseyi üyeleri, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler var" demişti. 

Elçiler ve uzmanlar seviyesinde dün başlayan Suriye görüşmelerinin 4 ila 6 hafta sürmesi bekleniyor.

 (AA)

HABERE YORUM KAT