1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Güçleri Yardım Konvoyuna Saldırdı: 12 Kişi Hayatını Kaybetti!
Esed Güçleri Yardım Konvoyuna Saldırdı: 12 Kişi Hayatını Kaybetti!

Esed Güçleri Yardım Konvoyuna Saldırdı: 12 Kişi Hayatını Kaybetti!

Esed rejimine ait helikopterler, Halep’te yardım konvoyuna saldırdı. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken 20 kamyon da yandı.

20 Eylül 2016 Salı 07:20A+A-

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye’nin Halep kentinde direnişçilerin denetimindeki Urum el-Kubra’da Suriye Kızılayı’na ait insanî yardım taşıyan konvoya Esed rejimine bağlı helikopterlerce varil bombasıyla düzenlenen hava saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi de yaralandı.

Saldırıda hayatını kaybedenler arasında Suriye Kızılayı’nın Urum el-Kubra beldesi müdürünün de olduğu ifade edildi.

AA muhabirine konuşan Urum el-Kubra beldesi sivil savunma yetkilisi Hüseyin Bedu, “Urum el-Kubra’daki insanî yardım konvoyu Rusya ve rejim uçaklarınca bombalandı.” dedi.

İnsanî yardım taşıyan 20 aracın saldırıda yandığını belirten Bedu, sivil savunma ve itfaiye ekiplerinin uzun uğraşlar sonucunda yangını kontrol altına aldığını söyledi.

Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 33’e Yükseldi!

Öte yandan, Halep’in el-Firdevs, es-Sukkeri ve el-Merce mahallelerinde rejim güçlerinin, kentin batı kırsalındaki el-Hur beldesinde de Rusya uçaklarının düzenlediği saldırılarda 21 kişi yaşamını yitirdi.

Yardım konvoyuna düzenlenen saldırıyla Esed güçlerince ateşkesin sona erdiğinin ilan edilmesinden bu yana Halep'te yaşamını yitirenlerin sayısı 33’e yükseldi.

Daha önce yapılan açıklamada, saldırıda 2 şoförün yaşamını yitirdiği, 20 tırın yandığı kaydedilmişti.

Esed Güçleri: Ateşkes Sona Erdi

Rejime bağlı ordu tarafından yapılan açıklamada, geçen hafta pazartesi günü yürürlüğe giren ateşkesin sona erdiği belirtilmişti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşmaya göre, Suriye’de Kurban Bayramı’nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesin 12 Eylül Pazartesi yerel saat ile 19.00’da yürürlüğe girdiği duyurulmuştu. Ateşkes anlaşmasının daha sonra ABD ile Rusya arasındaki görüşmeler sonucu 2 gün daha uzatıldığı açıklanmıştı.

Nebhan, Urum el-Kubra bölgesinde olduğu sırada bombalanan yardım kamyonlarından ilk belirlemelere göre 20’sinin yandığını, 2 şoförün de hayatını kaybettiğini ifade etti.

Rejim tarafından konuya ilişkin açıklama yapılmazken, saldırının, Esed’e bağlı ordunun ateşkesin sona erdiğini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

esed_yardim_konvoyu_halep_saldiri-(1).jpg

esed_yardim_konvoyu_halep_saldiri-(2).jpg

“Bu Çirkin Saldırı Kasıtlı ise Savaş Suçudur”

Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM) İnsanî İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, Halep’e bağlı Urum el-Kubra bölgesinde BM ve Suriye Kızılayı’na ait insanî yardım konvoyuna yönelik saldırı nedeniyle dehşete düştüğünü belirterek, “Bu çirkin saldırı kasıtlı ise savaş suçudur.” dedi.

O’Brien, yaptığı açıklamada, Urum el-Kubra bölgesindeki insanî yardım konvoyuna yönelik saldırıya tepki gösterdi.

İlk belirlemelere göre bu “korkunç saldırı”da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve ciddi şekilde yaralandığını belirten O’Brien, Suriye Kızılayı’na ait bir depo ve sağlık merkezinin de vurulduğunu aktardı.

“Halep’in kuzeybatısındaki Urum el-Kubra bölgesinde insanî yardım konvoyuna düzenlenen hava saldırısından tiksindim ve dehşete düştüm.” ifadesini kullanan O’Brien, saldırıyı mümkün olan en şiddetli şekilde kınadığını kaydetti.

“Konvoya Ait Bilgiler Daha Önce Bütün Taraflara İletildi”

O’Brien, 78 bin kişiye insanî yardım götürecek konvoya ait bilgilerin daha önce bütün taraflara net bir şekilde gönderildiği bilgisini verdi.

Yardıma muhtaç insanlara cesurca ve özveriyle ulaşmaya çalışan görevlilere saldırmanın asla kabul edilemeyeceğini ve maruz görülemeyeceğini vurgulayan O’Brien, “Bu çirkin saldırı kasıtlı ise savaş suçudur.” diye konuştu.

Stephen O’Brien, saldırıyla ilgili tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT