1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Diktası, Öldürmeye Devam Ediyor!
Esed Diktası, Öldürmeye Devam Ediyor!

Esed Diktası, Öldürmeye Devam Ediyor!

Arap Birliği'nin, Suriye'de akan kanın durmasına yönelik çözüm planına olumlu cevap veren Esed rejimi, sivil katliamına devam ediyor.

04 Kasım 2011 Cuma 04:35A+A-

Dün Humus'ta tanklardan uçaksavar silahları ve makineli silahlarla ateş açılması sonucu 10 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Başkent Şam'da ise planı kutlamak için gösteri düzenleyen 100'den fazla Suriyelinin gözaltına alındığı söyleniyor.

Arap Birliği tarafından sunulan barış planını kabul eden Suriye, sivillere yönelik saldırılara devam ediyor. Suriyeli muhalifler, Beşşar Esed rejiminin önceki gün Arap Birliği'nin çözüm planını şartsız kabul etmesinin ardından askerlerin şehirlerden geri çekilmesine yönelik hiçbir işaret olmadığını, aksine operasyonların sürdüğünü belirtti. Görgü tanıkları, rejime karşı sert mukavemet gösterilen ülkenin orta kesimlerindeki Humus şehrinde bağlı Bab Amro yöresinde tanklardan uçaksavar silahları ve makineli silahlarla ateş açıldığını bildirdi. Olayda 10 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı. Başkent Şam'ın banliyösü Harasta'da da barış planının kabul edilmesini kutlayan göstericilerden en az 120'sinin tutuklandığı iddia edildi.

Suriye ordusunun operasyonları sürdürmesi, Şam'ın zaman kazanmak için plana 'evet' dediği yönündeki yorumları güçlendirdi. Arap Birliği ile varılan anlaşmada, Suriye yönetiminin silahlı kuvvetlerini kentlerden çekmesi, iki hafta içerisinde muhalefetle diyaloğa başlaması, siyasi tutukluları serbest bırakması, şiddeti durdurması ve olayları incelemek için bütün kapıları dünya basınına açması şartları yer alıyor. Benzer maddeler Türkiye tarafından da daha önce Şam'a sunulmuş, Esed rejimi buna olumlu cevap vermesine karşılık kan dökmeyi sürdürmüştü. BM'ye göre, Suriye'de mart ayında patlak veren hükümet karşıtı isyanda bugüne kadar 3 binden fazla sivil öldü.

Suriyeli muhalifler de gelişmelerin Şam rejiminin Arap Birliği'nin planını uygulamayacağını ortaya koyduğu görüşünde. Muhaliflerin İstanbul'da kurduğu Suriye Milli Konseyi Başkanı Burhan Galiun, "Rejim, yeni girişimi Arap Birliği'nden tecrit edilme korkusu, zayıflığı ve başka seçeneği olmadığından dolayı kabul etti. Fakat bu kabul, planın şartlarına saygı gösterileceği anlamına gelmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak Suriye'nin plana riayet edip etmeyeceğini değerlendirmek için henüz çok erken olduğu da belirtiliyor. Suriye'den yayın yapan Champress internet sitesi, rejimin orduyu sokaklardan çekmek ve siyasi tutukluları kademeli olarak serbest bırakmak için hazırlık yapmaya başladığını öne sürdü. Bunun yanı sıra yönetimin, Esed'in yardımcısı Faruk el Şara başkanlığında bir diyalog komitesi oluşturmak için çalışmalara başladığı ifade edildi.(Zaman) 

HABERE YORUM KAT