1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esad Şam’a Davet Etti, Barzani Reddetti
Esad Şam’a Davet Etti, Barzani Reddetti

Esad Şam’a Davet Etti, Barzani Reddetti

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Barzani, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın resmi davetini reddetti.

26 Ekim 2011 Çarşamba 12:27A+A-

Barzani’nin tavrında son dönemde Türkiye ile düzelen ilişkilerin ve Suriye’deki Kürt liderlerden Meşal Temo’nun öldürülmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Suriye’deki muhalif Kürt liderlerden Meşal Temo’nun öldürülmesi üzerine Şam yönetimine yönelik sert tutum takınan Mesud Barzani, Beşşar Esad’ın resmi ziyaret davetini geri çevirdi.

Kürt Bölgesi Divan Başkanı Fuat Hüseyin dün gazetelere yaptığı açıklamada Beşşar Esad’ın, Başkan Barzani’yi resmi olarak Suriye’ye davet ettiğini, ancak Barzani’nin bu daveti reddettiğini söyledi. Hüseyin açıklamasında Barzani’nin Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Suriye’deki Kürt liderler ile son gelişmeler hakkında düzenli görüşmeler yapıldığını kaydetti. Şam’ın davetini reddeden Barzani’nin cumartesi günü Tahran’a giderek Mahmut Ahmedinejad ve İran’ın diğer üst düzey yetkilileriyle görüşeceği belirtiliyor.
 

Türkiye ile yakınlaşma etkili oldu

Barzani yönetiminin Şam’ın resmî davetini geri çevirmesinde, geçtiğimiz günlerde öldürülen Suriye Kürt muhalif Mişel Temo suikastının arkasında Esad’ın olduğuna dair güçlü kanaatin de rol oynadığı belirtiliyor. Temo’nun öldürülmesinin ardından Kuzey Irak kentleri protesto gösterilerine sahne olmuştu.

Açıklamanın henüz teyit edilmediğini ancak Barzani’nin kararında, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında yaşanan son dönemdeki yakınlaşmanın etkili olabileceğini kaydeden diplomatik kaynaklar Taraf ’a yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Kuzey Irak Bölgesel yönetimi yetkililerinin PKK ile mücadele konusundaki olumlu açıklamaları sıcak bir zemin oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanın daveti üzerine Ankara’ya gelen Irak Bölgesel Yönetimi’nin eski Başbakanı Neçirvan Barzani ile gerçekleştirilen temaslarda da diyalog zemini güçlendirildi. Mesud Barzani’nin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Her dönem batı kamuoyunun tepkilerini dikkatle takip eden Barzani’nin, Ankara’dan ve batıdan Esad rejimine yönelik eleştirel açıklamaların ardı ardına geldiği, ABD’nin Şam Büyükelçisi’nin bile ülkeyi terk ettiği bir dönemde Şam’a gitmemesi şaşırtıcı değil.”
 

Suriye Kürt kartını oynamak istiyor

Terörizm, güvenlik ve Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. İhsan Bal da, Taraf ’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Barzani Ortadoğu’nun en eski yerel liderlerinden. Burnu çok iyi koku alır. Batı tarafından perdesi indirilmiş bir ülkeyle yan yana poz vermeyecek kadar tecrübelidir. Barzani asla tüm dünya tarafından tecrit edilmiş aktörlere oynamaz. Ayrıca PKK ile Bölgesel yönetim arasındaki makas da giderek açıldı. Barzani bu süreçte, Suriye’ye de mesafeli durdu. Suriye‘nin Barzani ile görüşme talebindeki amacı, gerek ülkesindeki, gerekse Irak ve Türkiye’deki Kürtleri kullanarak Türkiye’nin istikrarsızlaştırılması amacına dair faaliyetlerine hız kazandırmak olabilir. Suriye’nin bu genel perspektifle, Kuzey Irak‘taki PKK varlığının korunmasına için Barzani’den bir takım istekleri de olabilir. Bunun için de Talabani gibi isimlerden ziyade, daha kolay iletişim sağlayabileceğini düşündüğü Barzani’ye yönelmesi doğaldır. Son dönemde Esad yönetimine dair sert açıklamalar yapan hükümetin Barzani’nin bu tavrını son derece memnuniyetle karşılayacağını düşünüyorum.”

TARAF

HABERE YORUM KAT