1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan’dan Mısır’a Önemli Bir Ziyaret
Erdoğan’dan Mısır’a Önemli Bir Ziyaret

Erdoğan’dan Mısır’a Önemli Bir Ziyaret

Erdoğan ile Mursi bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelecek. Erdoğan’ın son açıklamaları…

17 Kasım 2012 Cumartesi 12:52A+A-

 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve gelmesinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mısır'a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

Başbakan Erdoğan'ın Kahire programının resmi gündeminde Ortak İşbirliği Konsey toplantısı vardı.

Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları gündem başlığını bir anda değiştirdi. Mısır'daki buluşmasının ana gündeminde İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saat 13'te Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile bir araya gelecek. Görüşmede, hem Filistin hem de Suriye için atılacak acil adımlar masaya yatırılacak.

Başbakan Erdoğan daha sonra Kahire Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak. Ardından da Başbakan Erdoğan, Mursi ile birlikte Ortak iş birliği konseyi toplantısına katılacak.

“İnşallah Kanı Durdururuz!”

Başbakan Erdoğan, Mısır'a hareket öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştünüz. Bu görüşmelere ilişkin ayrıntıları öğrenebilir miyiz?'' sorusu üzerine, dün yoğun bir trafik olduğunu, Obama, Putin, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile birer görüşmesi olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerine ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bu görüşmeler esnasında Obama ile yaptığımız görüşmede, bizim, gerek Hamas gerek değerli kardeşim Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile görüşmek suretiyle işin bu yanında bir ateşkesi sağlamak, Sayın Obama'ya da siz de İsrail tarafında ateşkesi eş zamanlı sağlamak için bir girişime başlayalım dedik. Aynı talebi Sayın Putin'e de ilettim. Burada süratle bir çalışmanın içerisine girer de 24 saatte bu işi çözersek, çünkü rakam her an devamlı büyüyor.

İsrail 3 tane ölüsüyle dünyayı ayağa kaldırıyor, AB bunu bir savunma hakkı olarak ifade ediyor. Aslında anlaşmayı, ateşkesi bozan İsrail. Ateşkesi bozuyor ve bombalamaya başlıyor ve ondan sonra karşı bir adım yapılınca da hemen suçlu olarak ortaya Filistin veya Gazze çıkarılıyor. Bu tabii çok yanlış bir yaklaşım tarzı. Bu, İsrail'in her zaman oyunudur.

Haklı olarak Gazze şunu söylüyor, Hamas şunu söylüyor; bu işin garantörü kim olacak? 'Bu konuda gerçekten ABD bize garanti veriyorsa, biz hemen her şeyi durdurmaya hazırız' diyorlar. Aynı şeyi İsrail tarafında Sayın Obama bu görüşmeleri yaptıysa ki, bugün Mısır'dan tekrar görüşmelerimiz olacak. Zira Sayın Obama bizden sonra Muhammed Mursi ile görüşme yaptı. Onlarla olan görüşmede de aynı konular yine işlendi. Bugün Mısır'daki görüşmelerden sonra tekrar kendileriyle görüşmeler yapar, inşallah bu ateşkesi, bu ölümü, kanı bir an önce durdurmuş oluruz.''

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum