1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan'dan BM'ye Çok Ağır Eleştiriler
Erdoğan'dan BM'ye Çok Ağır Eleştiriler

Erdoğan'dan BM'ye Çok Ağır Eleştiriler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada BM'nin Suriye'de, Filistin'de insanlar öldürülürken bir çözüm üretmediğini, Mısır'daki darbeye ve Irak'ta yaşanan kontrolsüzlüğe tavır koyamadığını söyledi.

25 Eylül 2014 Perşembe 10:27A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Uluslararası kurumlardan, BM'den umudunu kesen kitleler çaresizlik içinde terörün tuzağına düşüyorlar' dedi. Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin sorunlar karşısındaki tepkisizliğine sert eleştiriler yöneltti. Erdoğan, Suriye, Irak, Mısır ve Filistin'de yaşanan gelişmelere değindiği konuşmasında özellikle Batı ülkelerinde her geçen gün büyüyen İslamafobinin insanlık suçu sayılmasını da istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

21. YY'DA ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

- Irak, Filistin, Yemen, Ukrayna, Suriye... Geniş bir coğrafya, kriz içerisinde. 21. yy'da insanlar açlıktan salgın hastalıktan ölüyor. Çocuk ve kadınlar katlediliyor.

- Dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken; fakir ülkeler açlık, kötü beslenme salgınlar ve eğitimsizlikle boğuşuyor.

- Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada, hiç kimse masum değildir, hiç kimsenin can güvenliği yoktur.

- Sadece geçtiğimiz yıl, dünyada 5 yaşın altında 6 milyon 300 bin çocuk hayatını kaybetti. Suriye'de 17 bin çocuk öldü. 375 bin çocuk yaralandı. 19 bin çocuk en az bir organını kaybetti.

GAZZE'DE 490 ÇOCUK KATLEDİLDİ

- Gazze Şeridi'nde modern silahların hedefi olan 490 çocuk katledildi. Kameraların karşısında, sahilde oynayan, okullara camilere sığınan çocuklar acımasızca yok edildiler.

- Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin Filistin'de öldürülen gazetecileri görmezden gelmesini kınıyorum.

- Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla devrilmesine seyirci kalanlar, sessiz kalanlar, tepkisiz kalanlar, bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır.

ERDOĞAN DA IŞİD'E SONUÇ GÖZÜYLE BAKIYOR

- Daha da önemlisi modern dünya tarafından sergilenen çifte standart, güvensizlik oluşturmakta, adalet duygusunu zedelemektedir. Milyonlarca insanı umutsuzluğa sevk etmektedir.

- Terörün beslendiği kaynak bu güvensizlik duygusudur. Bunlar teröre oksijen sağlamaktadır. BM ve uluslararası kurumlardan umudunu kesenler terörün tuzağına düşüyorlar.

- Irak'ta yaşanan krizi bölge ülkelerini doğrudan etkilemektedir. Suriye meselesi de sınırları aşmaya başlamıştır. Filistin'deki sorun bölgedeki bir çok meselenin temel kaynağı. İki devletli çözüm derhal hayata geçirilmeli.

- Küresel vicdan daha fazla yaralanmadan BM ağırlığını koymalı. Şunu ifade etmek isterim, dünya 5'ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin BM'yi etkisiz hale getirmesi küresel vicdanın kabul edebileceği durum değildir.

MISIR'DAKİ DARBEYE SESSİZ KALINDI

- Filistin'de birkaç ay içinde 2 binden fazla insan katledildi. BM çözüm üretemedi. Suriye'de 2 milyona yakın insan öldürülürken BM etkin bir çözüm bulamadı. 2 bin kişi kimyasal silahlarla öldü, bu olurken konvansiyonel silahlarla 2 milyon kişi ölüyor ama bu suç olmuyor. Bu nasıl bir zihniyettir. Canlıların ölümüne neden olan her türlü silahın kullanılması suçtur.

- Mısır'da halk oyuyla seçilen cumhurbaşkanı darbe ile indirilirken ve verdiği oyun hesabını sormak isteyenler katledilirken BM de, demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve darbeyi yapan meşrulaştırılıyor.

- Demokrasi değil de darbeyi savunacaksak, bu BM niye var diye merak ediyorum. Irak'ta yaşanan kontrolsüzlükte BM bir tavır ortaya koyamıyor. Bu suskunluk, tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır.

İslamafobi bir insanlık suçudur

- Din adına terör kavramını hiçbir şekilde onaylamıyoruz. Bu dinlere yönelik bir saygısızlık. Barış anlamına gelen İslam kavramının terörle yanyana kullanılmasına karşı çıkıyoruz. İslamla terörün yanyana kullanılması inciticidir. Aynı şekilde insanlık dışı eylemlerine İslam etiketi yapıştıranlar da büyük saygısızlık içerisindedir.

- Şahsım antisemitizmin bir insalık suçu olduğunu ilan eden istisna siyasilerdendir. Aynı şekilde İslamafobinin de insanlık suçu olduğu kabul edilmeli.

DÜNYA MÜLTECİLERİN DURUMUNA KAYITSIZ

- Suriye'yi terk eden 1.5 milyon kişiyi topraklarımızda kendi imkanlarımızla barındırıyoruz. 1.5 milyon insan benim ülkemde. Dünyadan ciddi bir destek geliyor mu? Maalesef hayır. Suriyeli mülteciler için kullandığımız kaynak 3.5 milyar doları aşmış durumdadır.

- Zengin ve güçlü Avrupa ülkeleri ise sadece 130 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmiş durumda. Bakınız 130 bin Avrupa'da, sadece benim ülkemde 1.5 milyon kişi. Bunu dışında 2.5 milyon kişi de Mısır, Ürdün, Lübnan'da.

30 YILDIR TERÖRLE MÜCADELE EDİYORUZ

- Burada özellikle vurgulamak isterim ki; Türkiye teröre destek veren, göz yuman bir ülke değil, bilakis teröre karşı en etkili mücadeleyi veren ülkedir. 30 yıldır teörden çok çektik, hala çekiyoruz.

- Dostlarımız için eşsiz bir dost olmayı sürdüreceğiz. Terörün, zalimlerin, katillerin, özellikle de çocuk katillerinin karşısında dimdik duracak, demokrasi ve refahı daha güçlü, daha cesur şekilde savunmaya devam edeceğiz.

Erdoğan darbeciyle görüşmez

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Mısır kaynaklı haberlerde yeralan Abdülfettah el Sisi ile görüşme iddialarını yalanladı. Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'daki darbeci general el Sisi konusundaki tavrının net olduğuna dikkati çekerek, 'İddialar tümüyle gerçek dışıdır. New York'ta Mısır heyetiyle görüşme talebimiz olmamıştır' dedi.

İncirlik iddiasına yalanlama

Başbakanlık, Türk hava sahasının IŞİD'e yönelik saldırılarda kullanıldığı yönündeki iddialarının doğru olmadığını bildirdi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bazı basın yayın organlarında, Suriye'de, terör örgütü IŞİD'e yönelik saldırılarda İncirlik Askeri Üssü'nün kullanıldığı yönünde yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum