1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: Sadece Kobani Yok
Erdoğan: Sadece Kobani Yok

Erdoğan: Sadece Kobani Yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan IŞİD'le mücadelenin Kobani dışında da sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, 'Neden Hama, İdlib, Humus değil de Kobani. Varsa yoksa Kobani' dedi.

31 Ekim 2014 Cuma 15:14A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çalışma ziyareti için gittiği Fransa'da, François Hollande ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Amerika ve müttefiklerine verilecek desteğin şartlarını uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat sistemi olarak yineledi. 

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Niçin kobani? Niçin İdlib, Hama, Hums, Deyr'uz Zor değil? Niçin Irak değil? Oralara yönelik eylem ya da müdahale yapılmıyor da Kobani, varsa yoksa Kobani. Kobani bizim sınırımız ama insan yok. 200 bin insan misafirimiz biz onlara bakıyoruz. Kobani'de insan olmadığına göre, 2000 savaşçı var. Bugüne kadar koalisyon güçlerinin Suriye'nin diğer bölgelerinde bir tavrı olmamıştır."

Erdoğan, Esed'in devlet terörü estirdiğini, bununla mücadele edilmesi gerektinği söyledi. 

"Burada bir devlet terörü estiren bir Esed ve rejimi vardır. Terör örgütü var bir de devlet terörü estiren Esed var. Esed rejimini karşısına almayan, 'acaba Esed giderse ne olacak?' diyen bir anlayışla mücaedele edilmesi mümkün değil."

Türkiye'nin koalisyona destek şartları

Erdoğan şiilerden oluşan Irak ordusunun kaçtığını ve yerini IŞİD'e teslim ettiğini söyledi. Erdoğan, "Sünniler evlerine gelmek istiyorlar ancak onların eğit donata ihtiyaçları var" dedi, Türkiye'nin desteğe hazır olduğunu vurguladı. 

IŞİD'e destek iddiaları

Erdoğan uluslararası medyada Türkiye'nin IŞİD'e destek veren bir ülke gibi gösterildiğini savundu, "Bu haksızlık ve adeta ihanettir" dedi. Erdoğan IŞİD'ten kaçanların Türkiye'ye sığındığını hatırlattı: 

"Türkiye hiçbir zaman IŞİD gibi bir örgütüne destek vermemiş yanında olmamıştır. 1 milyon 600 bin insan ordaki saldırıdan kaçmıştır geldikleri yer Türkiye'dir. Bu insanları barındıran biziz. Şu ana kadar 4 buçuk milyon dolar harcadık, bize gelen destek 200 bin dolardır. Bbunları değerlendirirken adil olalım."

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT