1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: "İsrail Samimi İse Hamas'ı İkna Edebiliriz"
Erdoğan: "İsrail Samimi İse Hamas'ı İkna Edebiliriz"

Erdoğan: "İsrail Samimi İse Hamas'ı İkna Edebiliriz"

Başbakan Erdoğan, 8 Temmuz'dan beri Gazze'ye saldıran İsrail'in ateşkeste samimi olması halinde Hamas'ı ikna edebileceklerini söyledi. Erdoğan'a göre, bu esnada bir haftalık geçici ateşkes yapılabilir.

25 Temmuz 2014 Cuma 03:38A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan, Amerikan haber kanalı CNN'e İsrail'in Gazze'ye saldırılarını değerlendirdi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Batı'nın savunması anlaşılamaz"

"Şaron’la Tel Aviv’de görüştüğümde, bana ‘En mutlu olduğum zamanlar, Filistin’de bir tankın üstünde olduğum zamanlardı’ dedi. Bunu asla unutamam. Elbette bu açık bir şekilde insanın insana hor görerek bakmasıydı. Şu anda Filistin’deki pozisyonumuz çok açık. Amerikalı dostlarımızla konuştuğumuzda, Sayın Bush olsun Sayın Obama olsun, her zaman İsrail ve Filistin şeklinde bölgede iki devletli bir yapıyı dile getirdiler. Filistin’le bunun için her zaman çalışmaya devam ettik. Yani ‘Siz İsrail’i kabul edin. İsrail de sizi kabul etsin.’ Ancak şu anda yaşanan resimde İsrail’in halen Batı tarafından savunulması, dünyanın suskun olması anlaşılamaz. O yüzden biz sessiz kalamayız. Sessiz de kalmayacağız."

"İsrail bütünleşmeden rahatsız"

"Hamas ve El Fetih, iki devletli çözüm noktasında birleşti ve bir ulusal mutabakat hükümeti kurdu. Ama İsrail, bu hükümetin ilerlemesini istemedi. Ayrılsınlar istedi. Bana bunu Sayın Abbas söyledi. Sayın Abbas, 'Bu çok net ve açık bir baskı' dedi. İsrail, buradaki bir bütünleşmeden rahatsız oldu. Şimdiki saldırıların arkasında yatan sebeplerden biri de öncelikli olarak bu."

"Hamas ateşkes için hazır"

"Eğer İsrail ateşkeste gerçekten samimiyse, öncelikle 2012 ateşkesine dönmeli. 2012 çerçevesinde, bir defa Hamas ateşkesi başarmak için her şeye hazır. Sayın Abbas da hazır. Ama İsrail buna yanaşmıyor. Ve kan döküyor. (BM Genel Sekreteri) Ban Ki-moon’la dün yaptığım görüşmede de söylediğim, İsrail ateşkeste samimiyse biz Hamas tarafını ikna edebiliriz. Şartlar konuşulmalı. Bu arada mesela bir haftalık geçici bir ateşkes yapılabilir.

"İsrail terörist"

İsrail'in Türkiye ve Katar için "Terörü finanse ediyorlar" iddialarına da Erdoğan tepkisini sürdürdü.

"Birincisi İsrail’i kim finanse ediyor? İkincisi de İsrail, bugün yaptığı yolla terör üreten bir terörist devlettir. Katar’ın yaptığı, zulme karşı çıkıp insani yardıma ihtiyaç duyan kurbanların yanında durmaktır. Katar’ın Türkiye ile işbirliği de hep zulme karşı çıkan bir tarafta olmuş, kurbanlara insani yardım ulaştırmayı amaçlamıştır."

"Normalleşme sürecinde patlak verdi"

Geceleri de alarm halinde olduğunu söyleyen Erdoğan, ilk endişesinin PKK ile mücadelede herhangi bir kayıp olup olmayacağı ile ilgili olduğunu ifade etti. "Hamdolsun bir buçuk senedir böyle haberler almıyoruz. Şimdi bütün endişem Filistin, Filistin, Filistin. Çünkü bu katliam beni ciddi biçimde rahatsız ediyor ve özellikle son 10 gündür kaygılandırıyor. Niye derseniz; çünkü bu olay bizim İsrail ile normalleşme sürecine girdiğimiz bir dönemde patlak verdi" dedi.

"Sözlerimin arkasındayım"

Konuşmalarında sık sık Yahudi katliamı yapan Hitler ile İsrail'in Gazzelileri öldürmesini benzeten Erdoğan, bu sözlerinin arkasında durduğunu söyledi: 

"Çünkü Hitler tarafından uygulanan Nazizm, faşizme bakarsanız, İsrail’in bugün Gazze’de yaptığının Hitler’in yaptıklarını aştığını görürsünüz. Hitler'in yaptığını onaylamıyoruz. Şu anda İsrail’in yaptığı zulmü, katliamı ve soykırımı da kabul etmiyoruz."

Sisi'ye "tiran"

Başbakan Erdoğan ayrıca Mısır'da darbeyle başa geçen Abdülfettah Sisi yönetimini de eleştirdi: 

"Şu anda bir defa Mısır’ın Filistin konusunda samimi bir yaklaşımı yok. Ama Mısır ateşkes ve barış sürecinde gerçekten samimi bir liderlik gösterirse bizim Türkiye olarak bunda bir liderlik gösterme gayretimiz olmaz. İsrail, Filistin’deki işgal bölgelerini tutmaya devam ederse Türkiye buna karşı çıkmalıdır. Mısır da karşı çıkmalıdır. Mısır sadece Sisi demek değil. Mısır’da bir halk var ve biz Mısır halkının buna nasıl yaklaştığına bakıyoruz. Ben Sisi’yi bir demokrat olarak görmüyorum."

Erdoğan, "Sisi tiran mı?" sorusuna da, "Aynı zamanda şu anda bir tirandır" diye cevap verdi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum