1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: Askeri Arşivi de Açmaya Hazırız
Erdoğan: Askeri Arşivi de Açmaya Hazırız

Erdoğan: Askeri Arşivi de Açmaya Hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olayları için Ermeni diasporası ve AB'nin tavrına tepki gösterdi, "Biz askeri arşivleri de açmaya hazırız" çağrısı yaptı.

23 Nisan 2015 Perşembe 20:31A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Nisan'da 1915 Olayları'nın yıldönümü vesilesiyle  önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Türkiye'nin 1915 Olayları ile ilgili arşivlerini açmaya hazır olduğunu yinelerken, "1915 Olayları'nda Ermenil tarafının başta rakamlar olmak üzere tüm iddiaları dayanaksızdır. AB bize Türkiye'nin arşivlerini açmasını istiyor. Ey AB, 12 yıl başbakanlık yaptım. Gittiğimiz her toplantıda arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, 1 milyon'a yakın belge olduğunu her zaman söylüyorum. Biz askeri arşivlerimizi de açmaya hazırız diyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan Türkiye'de 80 bin Ermeni'nin yaşadığını belirtirken, Ermeni diasporasına da "Ülkemizdeki Ermenilerin yarısı yoksulluk nedeniyle ülkemize geldiler. Biz onları deporte etmedik. Onlar misafirimiz. Ermeni diasporası 40 bin Ermeni'ye sorsun, 'size zulüm var mı' diye" sözleriyle seslendi. 

'Biz emanetin acılarına sevinir miyiz?'

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bu hadiseler sırasında hayatını kaybeden Ermeniler Osmanlı vatandaşıydılar. Onlar bize emanettiler. Biz emanetin acılarına sevinir miyiz ya? Biz tarihimize düşmanlık değil, Çanakkale'de olduğu gibi dostluk üzerinden bakıyoruz. Yarın Çanakkale'de vereceğimiz barış mesajı ne kadar doğruysa, dünyanın çeşitli yerlerinde Ermeni iddialarıyla ilgili verilecek düşmanlık mesajı da o derecede yanlıştır. Maalesef uzattığımız hep havada kaldı. Maalesef bu konuda iddialarda bulunan ülkelerin hiçbiri Türkiye kadar masum ve temiz değildir. Bu iddiaların soruşturmak siyasetçilerin ya da parlamentoların işi değildir. Bu tarihçilerin meselesidir. Aynı dönemde hayatını kaybeden 4 milyonun üzerindeki kardeşimin acısını paylaşmalarını tavsiye ediyorum. Ermeni saldırılarında hayatını kaybeden 40'ı aşkın diplomatımızın ailelerinin acısını paylaşmalarını tavsiye ediyorum. ASALA yine tehdit savuruyor. 'Ya Emenistan'a geleceksizin ya da akıbetinizi bilemiyoruz' diyor. Şuna bakın. Bizim Ermeni toplumuyla sorunumuz yok. Sorun nerede biliyor musunuz? Sorun istismar peşindeki Ermeni diasporasıyla. Yarın Ermeni Patrikhanesi'nde bir tören var. AB Bakanı katılacak. Ben de mesajımla katılacağım. Yabancı değiliz. Bu noktada mesafeli de değiliz."

"Dünya 5'ten büyüktür"

Cumhurbaşkanı, Eylül ayında BM Genel Kurulu'nda yaptığı gibi BM Güvenlik Konseyi'nin 5 üyeden oluşmasını eleştirdi. Erdoğan, "Huzurun, istikrarın ve refahın tüm dünyaya hakim olması için iş birliği içinde hareket etmemiz, artık bir tercih olmaktan çıkıp, zorluluk haline dönüştü. Sadece ülkelere değil, uluslararası örgütlere de bu bakımdan büyük sorumluluk düşüyor. Bizim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin işleyişine ve yapısına getirdiğimiz eleştirilerin gerisinde, işte bu tespitler var. Onun için 'Dünya 5'ten büyüktür' diyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Ortadoğu'daki krizlerde de tarihte cetvelle sınırların çizilmesinin payının bulunduğunu söylerken, "Dünyanın en kadim kültürlerine ev sahipliği yapmış bölgeni durumu gerçekten ibretliktir. Ülkemizde şu an 2 milyon mülteci var. Şu ana kadar yaptığımız harcama 5.5 milyar dolardır. BM'den gelen destek 250 milyon dolardır. Tablo bu. Suriye'de ölen 300 bini aşkın insanın sorumluluğunu hiçbir ülke kaldırmaz." diye konuştu. 

'Varsın boğulsunlar diyorlar'

Akdeniz'de 800 göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından AB'nin gösterdiği tavrı da eleştiren Cumhurbaşkanı, "Akdeniz'de botlarla kaçan insanlar o denizlerde boğuluyor. Ne diyorlar? Varsın boğulsunlar diyorlar. Nerede kaldı insan hakları beyannamesi. Hepimizin ortak sorumluluğumuz var. Biz boğulmasını istemiyoruz. Bizim sahil güvenlik botlarımız gider alır sonra da bakar besleri sonra da ülkelerine göndeririz." dedi. 

Cumhurbaşkanı, DEAŞ olarak ifade ettiği IŞİD'le ilgili mesajlarını da yineledi. Bu örgütün İslam ile ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:

"Suriye’de sesini yükseltmeyen herkes bu felaketin sorumluluğuna ortaktır.Hiçbir siyasi denge bunca masumun kanının dökülmesini haklı gösteremez. Irak'ta DEAŞ'ın sadece silahla yok edilmesinin zor koşullarını herkes yakından görmektedir. Bu örgütün İslam ile yakından uzaktan alakası yoktur. Bizim dinimiz barış dinidir. Bizim dinimizde bir insanın öldürülmesi tüm insanlığın öldürülmesi gibidir. Bu dinin mensubu olduklarını söyleyenler kalkıp çocukları, kadınları kesemezler. Bu örgütün dayandığı sosyal ve ekonomik koşulların çözülmesi gerekiyor. Bu da ancak uluslararası toplum ve Irak yönetimi birlikte yapabilir. Irak Cumhurbaşkanı aramızda. Dün uzun uzun konuştuk Gösterdiği samimi çabayı takdir ediyoruz"

Yemen'deki krizle ilgili olarak da "Tarafların uzlaşmasıyla çözülmesi gereken sorunların diğer ülkelerin tahrikiyle iç savaşa dönüşmesi üzüntü vericidir" diyen Erdoğan  İsrail-Filistin ihtilafının da ortadoğuda kalıcı barışın önünde en büyük engeli teşkil etmeye devam etinin belirtti. Cumhurbaşkanı ABD Başkanı Barack Obama'nın da savunduğu "Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti" fikrine destek verirken "Bu kurulana kadar bu sorunun çözümü mümkün değildir" dedi. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT