1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Erbil’den Kendilerini Tehdit Eden İran’a Tepki
Erbil’den Kendilerini Tehdit Eden İran’a Tepki

Erbil’den Kendilerini Tehdit Eden İran’a Tepki

IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, “Hiç kimsenin Kürdistan Bölgesi veya başka ülkenin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

08 Kasım 2016 Salı 10:40A+A-

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Tahran’da yaptığı bir açıklamada şu sözleri sarf etti:

 “Irak Kürdistan Bölgesi’nden Talabani’nin partisiyle – KYB- iyi ilişkilerimiz var. Ancak Barzani’nin öyle değil. Kürdistan Bölgesi’nin Irak merkezden ayrılmasından üzüntü duyuyoruz. Çünkü Siyonistlerle - İsrail - bir takım işbirliği yapıyor.

Barzani’nin partisi - KDP-Irak’ın kuzeyinde Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun devrim (İran) karşıtı güçlere silah vermesine izin veriyor. Onları uyarıyoruz. Bilmelidirler ki İran’a borçlular.”

Rûdaw’a konuşan Felah Mustafa, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası esaslara bağlı kaldığını belirterek, “Kürdistan’da 36 ülkenin temsilciliği bulunması, yabancı ülkelerle olan diplomatik ilişkilerimizin güçlü olmasından kaynaklanıyor. Bu konu ayrıca ülkelerin güvenilirliğiyle ikili ilişkilere bağlıdır” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde bulunan dış temsilciliklerin uluslararası normlar çerçevesinde kurulduğuna dikkat çeken Felah Mustafa,“Temsilcilikler Federal Hükümeti ve bakanlar kurulu kararıyla ofislerini açtı. Bunlar siyasi, ekonomi, kültürel ilişkilerin güçlenmesini sağlıyor. Kürdistan veya komşularımızın güvenliğini tehdit etmek için değildir” diye konuştu.

Yahya Rahim Safevi’nin “Suudi Arabistan'ın Erbil Kosolosluğu'na” ilişkin sözlere ilişkin ise Felah Mustafa şunları kaydetti:

 “Kürdistan Bölgesi’yle ilgili iddiaları reddediyoruz. Suudi Arabistan’ın da bu iddialara cevap vermesini bekliyoruz. Kendilerini düşüncelerini beyan etmeden önce, ortak çıkarlara ve komşuluk ilişkilerine bağlı kalmaya davet ediyoruz.”

 “Hiç kimsenin Kürdistan Bölgesi veya başka ülkenin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyeceğiz” diyen Mustafa,“Komşularımızla en iyi ilişkiyi kurmayı arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.

Felah Mustafa son olarak, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası topluluğun bir parçası olduğunu hatırlatarak, kendilerinin Irak ve bölgenin güvenliğinin sağlanması konusunda önemli rol üstlendiklerini dile getirdi.

Kaynak: Rudaw

HABERE YORUM KAT

1 Yorum