1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Erbil-Bağdat Gerilimi Tırmanıyor
Erbil-Bağdat Gerilimi Tırmanıyor

Erbil-Bağdat Gerilimi Tırmanıyor

Barzani’nin “Peşmerge, Ninova ilinde kurtardığı bölgelerde kalacak” açıklaması gerilime neden oldu. Kurmaylarıyla toplanan Irak Başbakanı İbadi, Barzani’ye Anayasa'yı hatırlattı.

19 Kasım 2016 Cumartesi 11:12A+A-

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı (IKYB) Başkanı Mesud Barzani'nin, “Amerikan Savunma Bakanı ile Musul'un kurtarılması operasyonlarının başlamasından önceki savunma hattı bağlamında Peşmerge'nin konuşlanma yerlerine ilişkin bir anlaşmanın olduğunu” söylemişti.

YAN YANA SAVAŞIYORUZ

Mesud Barzani, “Kürdistan bölgesinin hiçbir baskı altında bağımsızlık hakkından ödün vermeyeceğine” sözleri ile Musul operasyonu sonrası Kürt yönetiminin Anayasa'nın 140. maddesini hayata geçireceğinin mesajını vermişti. Irak Başbakanı Haydar El İbadi, “Merkezi hükümet ile Kürdistan Yönetimi arasında Ninova'nın kurtarılmasına ilişkin anlaşmanın halen sabit olduğunu ifade etmek isteriz. Bu anlaşmaya göre peşmerge güçleri, Ninova ilinin IŞİD’den kurtarılması için Irak hükümetiyle yan yana savaşmaktadır." açıklaması yaptı.

YENİ BİR ANLAŞMA YOK

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, "Bu anlaşmada, peşmerge güçlerinin kurtarılmış bölgelerden çekilip kurtarma operasyonlarından önceki yerlerine dönmesine ilişkin sarih bir bent var. Bölgeler aidiyetlerinin belirlenmesi konusunda Anayasa'ya tabidir” sözleri ile Barzani'ye cevap verdi. Abbadi'nin bu açıklamasının hemen ardından, İran'ın koordine ettiği tamamı Şii Haşdi Şabi gruplarının Musul operasyonu sonrasında Kürtlere yönelik harekete geçebileceği endişesi oluştuğu bildirdi.

ŞANTAJ MALZEMESİ ENDİŞESİ

Özellikle, PKK'nın Bağdat yönetimi ile görüşmeler yapması, Şengal'de Bağdat ile koordineli bir şekilde çalışması Erbil-Bağdat-PKK hattında bir gerilime neden olurken, Abbadi'nin Kuzey'den PKK ile Güney'de Kerkük hattında ise Haşdi Şabi grupları ile Kürt yönetimine yönelik bir şantaj malzemesi haline dönüştürebileceiği konuşuluyor.

TELAFER'E 3 KM MESAFEDELER

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin IŞİD’in elindeki Türkmen şehri Telafer'e üç kilometre mesafeye kadar yaklaştığı ve merkeze girmek için hazırlık yaptığı iddia edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Şii milislerin iki gün önce Telafer Havalimanı'nı ele geçirdikten sonra durmadığını ve kent merkezine ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Maruf, “Haşdi Şabi, 11 bin militanıyla Telafer'e 3 kilometre mesafede kent merkezine girmek için bekliyor" dedi.

 

HABERE YORUM KAT