1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALEZYA

  4. Enver İbrahim'e 28 Gün Erken Tahliye
Enver İbrahim'e 28 Gün Erken Tahliye

Enver İbrahim'e 28 Gün Erken Tahliye

8 Haziran'da hapis süresi dolduğu için salıverilecek olan Malezya siyasetinin önemli ismi Enver İbrahim, yıllar önce kendisini hapse attıran Malezya'nın eski-yeni Başbakanı Mahathir’in talimatıyla erken tahliye edilecek.

11 Mayıs 2018 Cuma 12:07A+A-

Malezya seçimlerinden galip çıkarak Başbakan olan tecrübeli siyasetçi Mahathir Muhammed, seçimden önce söz verdiği gibi hapiste bulunan eski politikacı Enver İbrahim'in erken tahliyesi için talimat verdi. Uzun zamandır hapiste bulunan Enver İbrahim için siyasete dönüş yolunu açtı.

Bu sabah gazetecilere verdiği demeçte açıklama yapan Başbakan Mahathir Muhammed " Enver İbrahim için erken tahliye sürecinin de başlatıldığını" söyledi.

ENVER İBRAHİM SEÇMENLERİNE MAHATHİR'İ DESTEKLEME ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim, ülke tarihindeki en tartışmalı genel seçimlerden 24 saat önce 8 Mayıs’ta seçmenlere eski siyasi rakibi Mahathir Muhammed’e oy verme çağrısında bulundu. Öyle ki AFP’nin aktardığına göre Enver, yayınladığı bir bildiride “Herkesi, değişim için Halkın Hareketi’ne davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

1998 yılında başbakan yardımcılığı görevini de yapan 70 yaşındaki Enver İbrahim, 2015 yılında yine Mahathir tarafından yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 8 Haziran’da salıverilmesi beklenen Enver İbrahim tahliyesinden 28 gün önce af kapsamında erken tahliyesi bekleniyor.

Malezya'nın seçimden önceki Başbakanı ve yine Mahathir Muhammed'in eski öğrencisi olan Nezip Rezak’ın düştüğü büyük bir mali sıkıntının ardından, yüzde 60’ının Malaylardan oluştuğu 32 milyon nüfuslu ve birçok ırk barındıran ülkede Enver İbrahim'in siyasete geri dönmesi halkın umudunu arttırdı.

MAHATHİR'İN NECİP REZZAK KOALİSYONUNDAN GERİ ÇEKİLMESİ

Artan yaşama maliyeti ve Malay adaylar arasında yolsuzluğun yayılmasından duyulan memnuniyetsizlik, Birleşik Malay Ulusal Örgütü partisinin iktidar koalisyonunun çoğunluğunu oluşturan Necip Rezak’ın koalisyonundan çekilmesine neden oldu. Nitekim Necip, Malay Müslümanları lehine olan siyasi politikaları takip ederek iktidara ulaşmıştı. Ancak partisi, tarihinde ilk defa halk oyu kaybetmesiyle 2013 seçimlerinde ciddi sancılar çekti.

Muhalefet nasıl kazandı?

Mahathir söz konusu ittifakı, eski "çırağı" olan, şu anda tutuklu bulunan politikacı Enver İbrahim'le kurmuştu. Mahathir-İbrahim ittifakı, söz konusu başarıyı, giderek artan hayat pahalılığı ve 2015'ten bu yana başbakan olan Necip Rezak'ın peşini bırakmayan milyar dolarlık yolsuzluk skandalı nedeniyle elde etti.

Mahathir, seçimi kazandıkları takdirde 2015'te hapse giren Enver için bir "kraliyet affı" talep edeceğini ve Enver serbest kalır kalmaz istifa ederek başbakanlığı kendisine devredeceğini vaat etmişti.

Ülkede 1981-2003 yılları arasında başbakanlık yapan 92 yaşındaki Mahathir Muhammed, Perşembe günü Kuala Lumpur'daki Kraliyet Sarayı'nda düzenlenen törende Malezya'nın yedinci başbakanı olarak yemin ederek görevine başladı. Böylece Mahathir, dünyadaki en yaşlı devlet başkanı unvanını kazanmış oldu.

Törenin ardından konuşan Mahathir Muhammed, "Hükümeti hiç gecikmeden kurmalıyız. Yapacak çok işimiz var. Ülkenin nasıl bir karışıklık içinde olduğunu biliyorsunuz ve bu karışıklıkla hemen ilgilenmek durumundayız, yani bugünden itibaren" ifadelerini kullandı.

Çok uluslu bir ülke olan Malezya'da 32 milyonluk toplam nüfusun yaklaşık 20'sini Budistler, yüzde 9'unu Hristiyanlar ve yüzde 6'sını Hindular oluştururken, nüfusun geri kalanı olan yaklaşık yüzde 60'ı ise Müslüman inancına sahip. Etnisite açısından ise Malezyalıların yaklaşık yüzde 30'u Çin, yüzde 10'u ise Hint kökenli.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT