1. HABERLER

  2. HABER

  3. Emekli Vekil Maaşları Oybirliği İle Geçti
Emekli Vekil Maaşları Oybirliği İle Geçti

Emekli Vekil Maaşları Oybirliği İle Geçti

Meclis'te gece yarısı değiştirilen bir kanunla milletvekillerinin emekli maaşlarına önemli oranda artış yapıldı.

23 Aralık 2011 Cuma 07:56A+A-

Halen 5 bin 300 lira civarında emekli maaşı alan vekillerin emekli maaşları Cumhurbaşkanlığı'nın ödeneğine endekslenerek yaklaşık 7 bin 700 liraya çıkarıldı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre Genel Kurul'da hiç konuşma yapılmadan ve 4 partinin oybirliği ile kabul edilen önergeler ile milletvekillerinin aldığı emekli aylığı sistemi yeniden düzenlendi.

Milletvekillerine 'cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42'si oranında malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığı' ödenecek. Ancak bu oran 2020 yılı sonuna kadar 'yüzde 60' olarak uygulanacak.

Halen 5 bin 300 lira civarında emekli maaşı alan milletvekillerinin bu maaşları 7 bin 404 liraya (ek ödemeli 7 bin 700) yükseltildi. Ayrıca bir kişinin milletvekilliği bittikten sonra işsiz ise 4 yıl boyunca sigorta primleri Meclis bütçesinden ödenecek. Vekillikten sonra bir iş bulursa da sigorta prim farkını Meclis karşılayacak.

2008 yılında çıkarılan Sosyal Güvenlik Yasası sonrasında, hiç memurluk yapmadığı için milletvekili emeklisi olamayan Bağ-Kur ve SSK çalışanı milletvekillerinin sorunu da önergelerle çözüldü. Yapılan düzenleme ile memurluktan milletvekilliğine geçenler gibi hiç Emekli Sandığı ile bağlantısı olmayan milletvekilleri de yaş ve prim günlerini doldurmak şartıyla iki yıl milletvekilliği yaparak milletvekili emeklisi olabilecek.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum