1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Eleştirel Sorunun Bedeli RTÜK’te Ağır Olur!
Eleştirel Sorunun Bedeli RTÜK’te Ağır Olur!

Eleştirel Sorunun Bedeli RTÜK’te Ağır Olur!

Kenan Alpay'ın Selahattin Demirtaş'a sorusu RTÜK'ten 13 bin TL ceza olarak geri döndü.

13 Ekim 2015 Salı 21:48A+A-

HAKSÖZ HABER

24 TV’de yayınlanan Bıçak Sırtı programına RTÜK tarafından 13 Bin TL para cezası kesildi. Ersoy Dede’nin konuğu olan Haksöz Haber Genel Yayın Yönetmeni Kenan Alpay, HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın “Ey Hükümet, Daiş’le arana mesafe koy” çağrısına yönelik yaptığı değerlendirmede sarf ettiği “bu kadar ahmaklık olabilir mi?” sorusu Üst kurul tarafından şahsa hakaret kategorisinde değerlendirildi.

RTÜK uzmanları hazırladıkları raporda Alpay’ın sarf ettiği soru cümlesinin Demirtaş’tan ziyade siyasi söylemine yönelik bir eleştiri olarak değerlendirdiler. Uzmanların raporuna ifade özgürlüğü olarak geçen ve ceza verilmemesini talep edilen  “bu kadar ahmaklık olabilir mi?” sorusunu RTÜK 13 Bin TL ceza kesilmesi gereken bir hakaret olarak değerlendirdi.

Rapora Rağmen Ağır Ceza

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a yaptığı değerlendirmeler üzerine “bu kadar ahmaklık olabilir mi? Bu kadar terbiyesizlik olabilir mi?” şeklinde eleştirel sorular sorulması neticesinde 24 TV’ye RTÜK’ten para cezası geldi. RTÜK uzmanları hazırladıkları raporda, ‘ahmak’ın “zekâsı az gelişmiş” anlamına geldiğini belirttiler. Raporda uzmanlar, Alpay’ın bu sözlerinin Selahattin Demirtaş’tan ziyade Demirtaş’ın siyasi söylemine yönelik olduğunu savundular. Konuşma içerisinde geçen “ahmak” kullanımını ifade özgürlüğü olarak değerlendiren uzmanlar ceza verilmemesini talep ettiler. Ancak buna rağmen Üst Kurul, “Bu doğrudan şahsa hakarettir” diyerek 24 TV’ye 13 bin lira para cezası kesti.

Ersoy Dede’nin sunduğu programa konuk olan Haksöz Haber Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Kenan Alpay, Selahattin Demirtaş’ın beyanlarını değerlendirirken şunları söylemişti: “Ne diyor Selahattin Demirtaş? ‘Ey Hükümet, DAİŞ’le arana mesafe koy’ diyor. Şimdi bakın, bu kadar ahmaklık olabilir mi? Bu kadar terbiyesizlik olabilir mi? Selahattin Demirtaş! Sen bu ülkede gencecik insanların öldürülmesini temin eden örgütün sözcüsü olarak konuşmuyor musun? İnsanda biraz utanma olur, biraz sıkılma olur”.

Ağır Eleştiri, Ağır Ceza!

Şikâyet üzerine programı masaya yatıran RTÜK uzmanları, ilginç bir rapor hazırladılar ve “ahmak” kelimesinin ne anlama geldiğini anlattılar. TDK Sözlüğü’nden yola çıkılarak yapılan tanımlamada, “ahmak” kelimesinin “zekâsı az gelişmiş olma durumu, budalalık, anlayışsızlık, akılsızlık” anlamına geldiği vurgulandı. RTÜK uzmanları, bu ifadelerin “Demirtaş’ın şahsını değil siyasi söylemine yönelik söylendiğini” savunarak, “Siyasi kişiler, bu konuda daha hoşgörülü davranmalılar” görüşünü ileri sürdüler. Uzmanlar, bu sözlerin “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirilmesini isteyerek ceza verilmemesini talep ettiler.

Neden Küçük Düşürücü Olsun

Ancak dosyayı görüşen Üst Kurul, “Yayınlar, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz. Kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmü çerçevesinde 24 TV’ye 13 Bin TL idari para cezası verdi. RTÜK de kimi mahkemeler gibi eleştiriyi yapana ve muhatabına göre cezaya gerek olup olmadığına karar veriyor.

Apaçık hakaret ihtiva eden ve sistematik olarak tekrarlanan söylem, sembol ve çizimleri ‘ifade özgürlüğü içerisinde değerlendiren RTÜK, nedense kimi zaman bir siyasal duruşu ve söylemi ağır eleştiriye tabi tutan kritiği aşağılama ve iftira kategorisine sokabiliyor. Oysa “bu kadar ahmaklık olabilir mi?” sorusunun cevabı “evet olabilir” veya “hayır olamaz”dan ibarettir. Cevap aramak yerine para cezasıyla eleştiri ve itirazların önünü kesmek, tutarsızlıkları ortaya koyan soruları iftira veya aşağılama şeklinde lanse etmek RTÜK’ün tutacağı yol değildir.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum