1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. El-Bab'da Halk Soyguncu Grupların Cezalandırılması İçin Sokaklara Döküldü
El-Bab'da Halk Soyguncu Grupların Cezalandırılması İçin Sokaklara Döküldü

El-Bab'da Halk Soyguncu Grupların Cezalandırılması İçin Sokaklara Döküldü

TSK ve muhaliflerin kontrolündeki bölgede halkın soyguncu grupların cezalandırılması için sokaklara döküldüğü iddia edildi.

07 Mayıs 2018 Pazartesi 14:37A+A-

El Bab'da Türkiye destekli muhalif bir grubun insan hakları ihlallerine karşı halkın sokaklara döküldüğü iddia edildi.

Mepanews sitesinde yayınlanan haberde konuyla ilgili şu bilgi ve iddialara yer verildi:

Olaylar Hamza Tugayı liderinin kardeşi olan El Yaba isimli bir çete liderinin, El Bab'daki bir hastaneye baskın düzenleyerek doktorları tehdit etmesinin ardından patlak verdi.

El Yaba, El Bab'daki yerel polis tarafından gözaltına alınmak istendi. Ancak halk kitleleri bunun bir tür koruma şekli olduğunda ısrar ederek El Yaba'yı teslim etmek istemedi.

El Yaba liderliğindeki grubun adı, Afrin ve El Bab'da birçok hırsızlık ve yağlama olayı ile birlikte anılıyor.

TSK ve Ahrar el-Şarkiye sorumluluğundaki polis merkezi önünde toplanan halk El Yaba'ya yönelik linç girişiminde bulundu. TSK askerinin havaya ateş açması sonucu topluluk dağıldı ancak yaşanan kargaşada Bedir el Talib isimli bir kişi yaralandı.

'TSK üssünden çekildi' iddiası

Sokaklarda ciddi bir öfke patlamasının yaşanması ve protestoların yayılmasının ardından, iddiaya göre TSK El Bab'daki üssünden çekilmek zorunda kaldı. Halkın en öncelikli talebi; El Yaba liderliğindeki yağma çetesinin TSK tarafından korunmaması ve cezalandırılması.

"Sınır dışı edilmeleri çözüm değil"

Hamza Tugayı ise yaşanan olaylar üzerine bir açıklama yayınlayarak El Yaba'nın gruplarından ihraç edildiğini duyurdu.

Aleppo 24 mikrofonlarına konuşan El Bablı bir sivil, "Silahlı grupların köklü bir ıslaha ihtiyacı var. Sınır dışı edilmeleri neye çözüm olacak? Bu yeterli değil. Halkın güvenliğini tehdit eden sorumlular açık bir şekilde cezalandırılmalı" dedi.

'IŞİD yöneticiliği yapmıştı'

El Yaba'nın abisi olan Seyf Ebubekir, El Hamza Tugayı'na liderlik ediyor. Aleppo 24'ün aktardığına göre Seyf Ebubekir, El Bab şehrinin IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından IŞİD tarafından şehre vali olarak atanmıştı. IŞİD'in yenilgiye uğraması sonrası Halep'e geçen Seyf Ebubekir, buradaki Hamza Tugayı birimlerine liderlik etti. Savaş ganimetlerinin paylaşılması konusundaki anlaşmazlık sonrası ÖSO komutanlarından Hasan Neccar tarafından Halep'ten kovuldu. Seyf Ebubekir, Halep'te birçok adam kaçırma ve soygun olayına karıştı.

El Yaba'nın hastane görevlilerine silah çektiği anların görüntüleri, silahlı grupların kontrolsüzlüğünü gözler önüne seriyor:

 

Hamza Tugayı, El Bab yakınlarındaki bir askeri akademiyi Türkiye tarafından desteklenen geçici ulusal hükümete devretmişti. Grubun TSK tarafından sınırlı olarak desteklendiği ve bu durumun halk ve diğer muhaliflerin tepkisini çektiği belirtiliyor. Türkiye, Afrin'de yağmalama olaylarına karışan bazı muhalif gruplara sert tedbirler uygulamıştı. El Bab halkı bu yaptırımların kendi bölgelerinde de hayata geçirilmesini ve hırsızlık çetelerinin meşrulaştırılmamasını talep ediyor.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum