1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Ekin Yayınları, Dr. Hasan Turabi'nin İki Eserini Okurlarıyla Yeniden Buluşturdu
Ekin Yayınları, Dr. Hasan Turabi'nin İki Eserini Okurlarıyla Yeniden Buluşturdu

Ekin Yayınları, Dr. Hasan Turabi'nin İki Eserini Okurlarıyla Yeniden Buluşturdu

Ekin Yayınları, çağdaş İslami hareket ve düşüncesinin seçkin liderlerinden Hasan Turabi’nin iki eserinin yeni baskısını yaptı.

22 Kasım 2016 Salı 14:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

1964’ten itibaren Sudan’da etkili olmaya başlayan ve ülkenin bugünkü lideri Ömer El-Beşir ile birlikte Sudan’ı 1989-1999 yılları arasında 10 yıl boyunca yöneten Dr. Hasan Turabi, Mart-2016’da vefat etmişti.

Turabi öncülüğünde Sudan şartlarında fiilen yaşanan İslami yönetim ve mücadele deneyimi, küresel ölçekte karşılaşılan zorluklar ve bunları aşmaya dönük geliştirilen yaklaşım ve politikalar birçok açıdan bugünkü “Arap Baharı” veya İntifada coğrafyasıyla benzerlik arz ediyordu. Hasan Turabi’nin öncülüğünde oluşturulan bu tanıklık deneyimi, onun vefatının ardından yeniden değerlendirilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Aynı şekilde Hasan Turabi siyasi mücadelesinin yanı sıra usuli açılımlarıyla da kayda değer izler bırakmış, İslami harekete katkılar sağlamıştır. Ortadoğu intifadası ve AK Parti iktidarı ile birlikte Türkiye’de gündeme gelmeye başlayan birçok kavram, konu ve metodik tartışmayı da Sudan yerelinde daha erken bir zamanda yaşayan Hasan Turabi’nin siyasal ve düşünsel çözümlemeleri istifade edilmeye değerdir.

Bu çerçevede Hasan Turabi’nin geriye bıraktığı eserleri arasından ikisinin yeniden baskısını gerçekleştiren Ekin Yayınları, Dr. Turabi’nin fikri ve siyasi şahitlik çizgisinin yeniden gündemleşmesine mütevazı bir katkı sağlamaktadır.

Dr. Hasan Turabi’nin Ekin Yayınları tarafından yeni baskısı yapılan eserleri şunlar:

islami-dusuncenin-ihyasi-kapak.jpg

İSLAMİ DÜŞÜNCENİN İHYASI

HASAN TURABİ

İslam, "sabit" ve "değişebilir" ölçülerle yaşanan bir dindir. İslam'da değişebilir olan, üretilmişliği ifade eden İslam düşüncesi ve kültürüdür. Bundan dolayı da İslam düşüncesi, değişen şartlarla beraber yeniden biçimlenmeli ve çağı kuşatmalıdır.

Tarihi biçimlerin ve birikimlerin zaafları, hiç bir anlamda İslam'ın zaafı manasına gelmemelidir. İslami düşünce özellikle yeni ve farklılaşan sorunlar karşısında yenilenmelidir. Çağı, vahyi ilkeler çerçevesinde tanımak ve yorumlamak İslami hareketlerin en temel ödevi olmalıdır. Bunun için geleneksel fıkhın kalıpları aşılmalı, içtihad fikrimiz yenilenmeli, yaşadığımız sorunlar karşısındaki içtihadlarımız bireysellikten kurtulup şura temelinde biçimlenmeli ve İslami mücadele için sahih bilgi ve üretkenlik önemsenmelidir.

Mütefekkir Hasan Turabi, bu kitabında ortaya koyduğu öncelikli tespitleri yaşamlaştırmayan bir hareketin, Müslümanların imkânlarını geliştiremeyeceğini belirtiyor. Turabi'ye göre İslam'ın altın çağı bir daha gelmemek üzere sadece mazide yaşanan dünkü çağ değil, bize sorumluluklarımızı hatırlatan önümüzdeki çağdır. Çünkü İslam çiçeği sonsuza değin canlıdır.

İSLAMİ DÜŞÜNCENİN İHYASI

HASAN TURABİ

Basım: KASIM 2016

Isbn: 978-605-5146-40-5

176  Sayfa / 13,5x21 cm / Karton Kapak

Fiyat: 15 TL

Ekin Yayınları

02125241028

[email protected]

twitter/ekinkitap / facebook/ekinkitap

 

turabi-ozelestiri-yenilenme-kapak.jpg

 

ÖZELEŞTİRİ VE YENİLENME SORUMLULUĞU

HASAN TURABİ

Günümüz Müslümanları, tarih içinde hiç olmadığı kadar vahiy karşıtı güçler tarafından kuşatılmışlardır. Modernizmin ekonomik, askeri ve zihinsel saldırıları, muharref geleneğin ve saltanat rejimlerinin karanlığından daha vahim yaralar açmaktadır. Bununla birlikte, gerek tarihi süreçte devralınan iç hastalıklar ve gerekse kapitalist dünyadan yönlendirilen dış saldırıları aşabilecek olan İslami hareketler, direniş ve kurtuluşun yegâne alternatifini oluşturuyorlar.


Ancak İslami hareketler genellikle düşünsel ve metodik yaklaşımlarında yeteri kadar Kur'an'ı merkeze alabilmiş ve çağın dayatan sorunlarını aşabilmek için birikimsel bir yeterliliğe ulaşabilmiş değiller. O halde yapılacak olan, mevcudu terk etmek ve kınamak değil, ıslah edici örnek tavır ve sahih çözümler sergileye bilmektir. Çağımızın önemli mütefekkir ve mücadele adamı Hasan Turabi, bu çalışmasında İslami hareketlerin düşünsel, yapısal, kültürel ve metodik sorunlarına eğilerek, mevcut zaafların aşılması konusunda sorumluluk yükleyen bir özeleştiri sunuyor.

 

ÖZELEŞTİRİ VE YENİLENME SORUMLULUĞU

HASAN TURABİ

Basım: KASIM 2016

Isbn: 978-605-5146-41-2

96 Sayfa / 13,5x21 cm / Karton Kapak

Fiyat: 12 TL

Ekin Yayınları

02125241028

[email protected]

twitter/ekinkitap / facebook/ekinkitap

HABERE YORUM KAT