1. YAZARLAR

  2. İsmail Yaşa

  3. Ehli Putin ve Ali Cuma
İsmail Yaşa

İsmail Yaşa

Yazarın Tüm Yazıları >

Ehli Putin ve Ali Cuma

04 Eylül 2016 Pazar 07:53A+A-

Putin'in şımarık çocuğu, Çeçenistan'ın Rusya yanlısı devlet başkanı Ramazan Kadirov geçenlerde Grozni'de "Ehli Sünnet Konferansı" adıyla bir toplantı düzenledi.

Mısır'dan darbe yanlısı eski müftü Ali Cuma, El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyib ve şu anki müftü Şevki Allam, Birleşik Arap Emirlikleri'nden El Habib Ali El Cifri, Ürdün'den Said Fude ve Suudi Arabistan'dan Hatim El Avni gibi isimlerin katıldığı konferans Arap sokağında büyük gürültüye neden oldu.

Gündemdeki yerini korumaya devam eden konuyla ilgili onlarca makale yayınlandı.

Filistinli yazar Sari Orabi'nin Arabi 21 sitesinde yayınlanan ve konferansı eleştiren "Ehli's Sünne ve'l Cemaa… Ehli Putin ve Ali Cuma" başlıklı makalesi onlardan biri.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Başkanı Şeyh Yusuf El Karadavi de yayınladığı bildiriyle Grozni'de düzenlenen konferansı sert bir şekilde eleştirdi.

El Karadavi, ümmetin tüm duyarlı âlimlerini ve fertlerini rahatsız ettiğini söylediği konferansı "Dırar Mescidi"ne benzetti.

Konferansa katılanların Rusya'nın Suriye'de işlediği cinayetler ile İran'ın, Hizbullah'ın ve Husilerin katliamları hakkında tek kelime dahi etmediklerini söyledi.

Ali Karadaği gibi âlimler de konferansa tepki gösterdi.

Grozni'de düzenlenen konferansın sonunda yayınlanan deklarasyonda Ehli Sünnet ve Cemaat, "Eş'ari ve Maturidi ekolleri ile dört mezhep ve tarikatlar" olarak tarif edildiği için en büyük tepki Suudi Arabistan'dan geldi.

Çünkü konferans Suudi Arabistan'ı açıkça "Ehli Sünnet" dışı olarak tanımlamış oldu.

Deklarasyonda Kadirov'a da Kur'an ve Sünnet'e hizmet yolunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür edildi.

Konuşulan konular ve "Ehli Sünnet ve Cemaat" kavramının kimleri kapsadığı tartışmaları bir yana, Grozni'de bir araya gelenlerin kimlikleri ve Kadirov gibi birinin ev sahipliği yapması konferansın Putin'in bir hamlesi olduğu yorumlarına yol açtı.

Fakat Arap sokağında yoğun şekilde konuşulan bir başka konu daha var.

Mısır darbesine ve cunta lideri Abdülfettah El Sisi'ye destek veren isimlerin konferansa katılması ve konferansı organize edenlerin başında Birleşik Arap Emirlikleri'nin proje isimlerinden El Habib Ali El Cifri'nin gelmesi Mısır darbesinin finansörlerinden Suudi Arabistan'ı "sırtından hançerlenmiş" durumuna düşürdü.

Suudi Arabistan yönetimine yakın yazarlardan Muhammed Âl El Şeyh, Twitter'da konferansla ilgili yaptığı yorumda şöyle dedi:

"El Ezher Şeyhi'nin Suudi Arabistan'ı Ehli Sünnet tarifi dışına çıkaran Grozni Konferansı'na katılması Mısır'a yaklaşımımızı değiştirmemizi gerektiriyor. Vatanımız daha önemli. Sisi'nin Mısır'ı felakete gitsin."

El Ezher'den daha sonra yayınlanan bildiride "Ehli Sünnet; Eş'ariler, Maturidiler ve Ehli Hadis'ten oluşmaktadır" şeklinde yapılan açıklama da Suudi Arabistan'ın öfkesini dindirebilmiş değil.

Olayın başka bir boyutu daha var ki o da şu:

Grozni'deki konferansın asıl organizatörü Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan Yemen asıllı El Habib Ali El Cifri başkanlığındaki Tabah Foundation.

El Cifri, Abu Dhabi'nin Muhammed Dahlan gibi finanse ettiği ve çeşitli operasyonlarda kullandığı isimlerden.

BAE yönetiminin onayı ve desteği olmadan bu tür adımlar atması kesinlikle imkânsız.

Daha da ötesi konferansa katılanların masraflarının da yine BAE tarafından karşılandığı iddia ediliyor.

Yani Suudi Arabistan hançerin büyüğünü Mısır'dan değil müttefiki BAE'den yedi.

Buna rağmen Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Suudi Arabistan'ı öyle bir yerinden yakalamış ki, ne yaparsa yapsın Riyad ve sözcüleri tarafından hiçbir şekilde eleştirilemiyor.

Tüm eleştiriler zayıf halka konumundaki Mısır'a yöneltiliyor…

DİRİLİŞ POSTASI

YAZIYA YORUM KAT