1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Yönetmelik ‘Yeni’ Başörtüsü Yasağı Eski
Yönetmelik ‘Yeni’ Başörtüsü Yasağı Eski

Yönetmelik ‘Yeni’ Başörtüsü Yasağı Eski

Başörtüsünü tayt, şort, yırtmaç, mini, gibi şeylerle kıyaslama yoluyla başörtüsünü çirkinleştirmenin, kısıtlamanın ve bunu resmileştirmenin bürokratik oligarşinin ruhuna hizmet etmekten başkaca bir anlamı yok.

29 Kasım 2012 Perşembe 06:13A+A-

Kenan ALPAY

Kıyafete Özgürlük, Başörtüsüne Pranga

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer şimdiye kadar yaptığı ve bundan sonra yapabileceği işler arasında bundan daha saçma, daha tutarsız ve hukuksuzluğu teyid edici bir icraata imza atamazdı herhalde. Elbette dün itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik"ten bahsediyoruz. Bakan Dinçer’in adeta bir özgürlük manifestosu havasında takdim ettiği sözde yeni yönetmeliğin 12 Eylül cuntası tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikten temelde ciddi bir farkı olduğunu söylemek oldukça zor.

Kılık kıyafet özgürlüğü olarak lanse edilen yönetmelik ne gibi bir yenilik getiriyor? Devletin başörtüsü yasağı zorbalığıyla onlarca yıldır büyük acı ve hak mahrumiyetlerine sebep olan politikalarına dair AK Parti hükümetinden esaslı bir değişim beklemek hem hakkımız hem de görevimiz. Hükümet adına yürütülen kamu diplomasisini, algı yönetimini bir kenara bırakalım ve bizi neyin beklediğini anlamak üzere şu soruyu soralım: Yeni yönetmelik hangi hakkı garanti altına alıyor hangi hakların mahrumiyetini teyid edip kalıcılaştırıyor?

Yönetmelik ‘Yeni’ Başörtüsü Yasağı Eski

Evet, bu ülkede her alanda yaşanan bir yönetmelik sorunu var. Hatta kronik bir şekilde yasalar tarafından tahakküm altında yaşamaya mahkûm edilmiş bir toplumuz. Toplumu yasa ve yönetmeliklerle terbiye etmeye, laik ve modern bir ulus devletin makbul vatandaşları haline getirmeye azmetmiş iktidar sınıflarının kurbanı olmuş bir ülkedir Türkiye. Kimini resmen başkaldırarak kimini fiilen işlemez hale getirerek bürokratik tahakküme rağmen hayatta kalmaya ve kendi kimliklerini korumaya çalışan bir toplumuz.

Yeni kılık kıyafet yönetmeliğinde tuhaf hatta düpedüz saçma ve hukuksuz olan şöyle bir şey var: Toplumsal talepler doğrultusunda bürokratik oligarşiyle hesaplaşma siyasetini benimsemiş AK Parti Hükümeti’nin Milli Eğitim Bakanı Dinçer yeni yönetmelikte bürokratik oligarşinin asli ruhuna neden sadık kalma ihtiyacı hissediyor? Mesela Hürriyet muhabirine verdiği demeçte öğrencilere özgüven kazandırabilmek için erkeklere uzun saç serbestisi getirdiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Çocuklarının serbest kıyafet giymelerinin aslında onlara bir güven sağlayacağı kanaatini taşıyorum.”

Yazının Devamı… 

HABERE YORUM KAT