1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Ebu Garip İşkencelerine Tazminat!
Ebu Garip İşkencelerine Tazminat!

Ebu Garip İşkencelerine Tazminat!

ABD'de mahkeme, Engility Holding adlı özel tedarikçi firmanın Irak'ta Ebu Garib Hapishanesi ile diğer gözaltı merkezlerinde işkence gören 71 tutukluya toplam 5,28 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

09 Ocak 2013 Çarşamba 18:19A+A-

ABD'de mahkeme, Engility Holding adlı özel tedarikçi firmanın Irak'ta 2003 ve 2007 yılları arasında Ebu Garib Hapishanesi ile ABD kontrolü altındaki diğer gözaltı merkezlerinde işkence gören 71 tutukluya toplam 5,28 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Eski tutukluları temsil eden avukat Bahir Azmi, özel askeri tedarikçi firmaların, Ebu Garib'teki en çirkin işkence olaylarında önemli, ancak genellikle gizli kalmış rol oynadığını belirtti.  

Azmi, 52'si Ebu Garib, 19'u ise diğer gözaltı merkezlerinde kalan 71 tutuklunun hepsinin tazminattan pay alacağını söyledi, ancak tazminatın nasıl paylaştırılacağı konusunda bilgi vermedi. 

Ebu Garib skandalı, 2004 yılında askerler tarafından çekilen fotoğrafların basına sızdırılması ile patlak vermişti. Çıplak, parmaklıklara zincirlenmiş ve işkence görmüş tutukluların fotoğrafları, tüm dünyanın tepkisini çekmişti. 

ABD ordusu ile yıllık 450 milyon dolarlık bir sözleşme imzalayan Virginia merkezli Engility Holding'e bağlı L-3 firması, Irak'ta ABD ordusu için 6 binden fazla çevirmen görevlendirmişti. 

2008 yılında Maryland'daki Greenbelt'te bulunan federal mahkemede dava açan Iraklı tutuklular, L-3 firmasını çalışanlarının işkence ve kötü muameleye katılmasına izin vermekle suçlamıştı.

Davacı tutuklulardan biri, kafasına bir silah dayandığını ve tetiğin çekildiğini ileri sürmüş, bir başkası ise elleri ile ayaklarının zincirlendiğini ve tecavüze uğradığını belirtmişti. L-3 firması ise davacıların iddialarını kanıtlayacak yeterli delil sunamadığını iddia etmişti.

2010'da Irak'taki tüm cezaevi ve gözaltı merkezleri hükümete devredilmişti. İlk kez özel bir tedarikçi firma, eski tutuklulara tazminat ödüyor. 

Bir başka tedarikçi firma olan CACI'nin de önümüzdeki aylarda benzeri iddialar nedeniyle mahkemeyle çıkması bekleniyor. (AA) 

HABERE YORUM KAT