1. HABERLER

  2. HABER

  3. Duyarlılık Düştü; Van'da Yardıma İhtiyaç Var!
Duyarlılık Düştü; Vanda Yardıma İhtiyaç Var!

Duyarlılık Düştü; Van'da Yardıma İhtiyaç Var!

Van Valisi, 5,6 büyüklüğündeki depremin, birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirterek duyarlılık çağrısında bulundu.

15 Kasım 2011 Salı 19:01A+A-

Van Valisi Münir Karaloğlu, 5,6 büyüklüğündeki depremin, 7,2'lik birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirterek, kamuoyundaki duyarlılığının devam etmesi gerektiğini söyledi. Yağan kar sebebiyle hava sıcaklığının geceleri eksi 15 dereceye düştüğüne dikkat çeken Karaloğlu, acil yardım çağrısı yaptı:

Van Valisi Karaloğlu, acil yardım çağrısı yaptı: "Van'da iki kamu binasının haricinde hiçbir kamu binası kullanılamıyor. Şehir adeta hayalet bir kente dönüşmüş durumda. Yardıma büyük ihtiyacımız var. Kamuoyundaki duyarlılık düştü. İkinci Van depreminin yıkıcılığı tam anlaşılamadı. Van'da gıda ve giyim takviyesine ihtiyacımız var."

300 kişilik ekip, Van'da hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor

Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından binalarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı 300 görevli, kamu binaları başta olmak üzere inceleme yapıyor. Görevliler, binaların hasar tespit durumlarına ilişkin ön incelemeleri yaptıklarını belirterek, detaylı teknik incelemenin daha sonra yapılacağını söyledi. Hasar tespit ekibindekiler, Van'daki yıkımların ilk belirlemelere göre zeminden ziyade binaların eksik malzemelerle yapılmasından kaynaklandığını belirtti.

Japon basını: Miyazaki, Türkiye ile ilişkilerimizi derinleştirdi

Van'da meydana gelen ikinci depremin ardından hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki için Türkiye'de düzenlenen resmî devlet töreni Japon basınında geniş yer buldu. Devlet televizyonu NHK, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun depremlerdeki karşılıklı yardımlaşmayla daha da derinleştiği yorumunu yaptı. Öte yandan İstanbul Bahçelievler Belediyesi, bir parka Miyazaki'nin ismini verdi.

Erciş'te termometreler gece eksi 15 dereceyi gösterdi

Depremle sarsılan Van'ın Erciş ilçesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok altında seyrediyor. Önceki gece sıcaklık eksi 15 dereceye kadar düştü. Çadırkentlerde kalan ilçe halkı dondurucu soğuklarla mücadele etmeye çalışıyor. Önceki dönemlere bakıldığında bu yıl erken soğuyan Van'ın uzun yıllar (1975-2010) en düşük sıcaklık ortalaması 0 derece civarında görülürken, ortalama sıcaklık kayıtlarda 4,5 derece olarak geçiyor. Van'da en düşük kasım ayı sıcaklığı 7 Kasım 1973'te eksi 14,8 olarak ölçülmüştü.

Kızılay'ın aşevi, günde 21 bin kişiye sıcak yemek veriyor

Van'ın Erciş ilçesindeki Yenişehir Çadırkenti'nde Türk Kızılayı tarafından kurulan aşevinde, günlük 21 bin kişiye yemek çıkarılıyor. Aşevinde bir öğünde yapılan yemek için 300 kilogram kuru fasulye, pilav için de 240 kilogram pirinç kullanılırken, diğer öğünde 6 kazan haşlama et ve 170 kilogram makarna pişiriliyor. Her gün farklı yemeklerin yapıldığı aşevinde hijyen ve temizliğe de büyük özen gösteriliyor. Kızılay'ın mobil ekmek fırınında da günde 7 binden fazla ekmek üretiliyor.

Medine İmamı El-Budair, sabah namazında Zilzal Suresi'ni okudu

Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'nin İmamı Salah el-Budair, sabah namazını, 2 rekâtta da Zilzal Suresi'ni okuyarak kıldırdı. Salah el-Budair, namazdan önce cemaate dönerek Peygamberimizin (s) buyurduğu üzere 2 rekâtta da Zilzal Suresi'ni okuyacağını söyledi. Zilzal Suresi'nde Cenab-ı Hak, "Yeryüzü kendine has bir sarsıntıya uğratıldığı, içindekileri dışarıya çıkartıp attığı ve insan, 'Ne oluyor?' dediği zaman, işte o gün yer kendi haberlerini anlatıyor. Çünkü Rabbin ona (öyle) vahyetmiştir." buyuruyor.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR

Van'da, merkez üssü Mollakasım köyü olan 5,2 şiddetinde deprem meydana geldi. İlk yapılan incelemelere göre herhangi bir hasar oluşmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'da saat 00.08 sıralarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin 7.2'lik ana depremin artçısı olduğunu belirterek, ''Zaman zaman 4.9-5.0'a yakın artçılar olabileceğini söylemiştik. Endişelenecek bir şey yok'' dedi.

Dün akşam saatlerinde de 4,5, 4,4 ve 4,2 büyüklüğünde 3 artçı sarsıntı daha olmuştu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum