1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAPORLAR

  4. Dünyada Toplam Kaç Kürt Var? (Rapor)
Dünyada Toplam Kaç Kürt Var? (Rapor)

Dünyada Toplam Kaç Kürt Var? (Rapor)

İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Serhun Al’ın hazırladığı raporda Ortadoğu coğrafyasında yaklaşık 30 milyon Kürt nüfusu olduğu belirtildi.

16 Haziran 2016 Perşembe 16:16A+A-

İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Serhun Al, “Barış ve Çatışma Arasında: Türkiye ve Ortadoğu’da Kürt Dünyasını Anlamlandırmak” adlı raporunda Kürtler’i mercek altına alıyor.

Rûdaw’ın yer verdiği raporda, “Bugün Türkiye de dahil Ortadoğu coğrafyasında yaklaşık 30 milyon Kürt yaşamaktadır. İran’da 8.1 milyon, Irak’ta 5.5 milyon, Suriye’de 1.7 milyon ve Türkiye’de 14.7 milyon Kürt nüfusu bulunmaktadır” deniliyor.

Avrupa ve Kuzey Amerika’daki Kürtleri’nin (Diaspora Kürtleri) sayıları da raporda “birkaç milyon” olarak belirtiliyor.

Raporda eski Sovyetler Birliği topraklarındaki Kürtler’in sayısına değinilmiyor.

Kürt nüfusuna ilişkin raporda şu ifadeler kullanılıyor:

“Ortadoğu coğrafyasında en büyük Kürt nüfusu Türkiye’de yaşamaktadır. Bu nüfus Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha yoğunluklu bulunsa da Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir gibi ana kentlerinde de azımsanmayacak ölçüdedir.

Ayrıca Türk-Kürt akrabalık ilişkisi içerisinde olan yaklaşık 3.5 milyonluk bir nüfus da mevcuttur. Bu demografik ve coğrafi tablo gözönünde bulundurulduğunda, Kürt dünyası homojen olmadığı gibi farklı siyasi akımları ve aktörleri, kültürel ve dilsel farklılıkları da kendi içinde barındırıyor.”

Çok sayıda unsuru içeren raporda, PKK ile Türkiye devleti arasında yaşanan çatışmaların Güney Kürdistan’a etkilerine de değiniliyor.

Dr. Serhun Al, raporda, “Ankara-PKK arasında yeniden başlayan çatışmalar Irak Kürdistanı’nı hem siyasal hem de ekonomik olarak negatif etkiliyor. PKK ile Barzani arasında gerginlik ve güç çekişmesi olmasına rağmen, bugünkü durum Barzani’nin Ankara’nın yakın müttefiki olma isteği ile Kürtler’in lideri olma iddiası arasında çelişki yaratabiliyor” ifadelerini kullanıyor.

Dr. Serhun Al, “Süleymaniye’deki KYB ve Goran Hareketi PKK’ya daha ılımlı duruyor. Bu yakınlığın ideolojik sebeplerden çok, KDP ve Barzani’nin IKBY üzerindeki etkin gücünü kırmaya yönelik olduğu tartışılıyor” diyor.

Raporun tam metni>>>

HABERE YORUM KAT

1 Yorum