1. YAZARLAR

  2. Muhammed Said İdris

  3. Dubai'nin laneti Mossad'ın peşini bırakmayacak
Muhammed Said İdris

Muhammed Said İdris

Yazarın Tüm Yazıları >

Dubai'nin laneti Mossad'ın peşini bırakmayacak

25 Şubat 2010 Perşembe 14:39A+A-

Dubai polisinin İslami direniş hareketi Hamas’ın askeri komutanı Mahmud el Mabhuh’a yönelik suikastın ayrıntılarını açıklamasından bu yana, İsrailliler Mossad başkanı Meir Dagan’a durmaksızın övgüler düzüyor.

Dagan son yıllarda ulusal bir kahramana dönüştü, ‘terör liderleri’ni takip etmedeki üstün başarılıları dikkate alınarak görev süresi birçok kez uzatıldı. ‘Terör liderleri’ ifadesiyle doğal olarak direniş liderlerini kast ediyorlar.

Dubai Emniyet Müdürü Dahi Halfan’ın Mabhuh suikastıyla ilgili suçlamalar listesini açıklamasından birkaç gün önce, gazeteler İsrail hükümetinin birkaç ay önce önde gelen Hamas ve Hizbullah liderlerini çeşitli Arap ülkelerinde hedef alacak suikast eylemleri başlatılması yönünde gizli bir karar aldığını yazdı. Bütün bu faaliyetler Filistinlilerin yanı sıra bütün Araplara, ‘İsrail’in uzun elinin istediği kişiye her yerde ve her zaman ulaşabileceği’ne dair açık ve önemli bir mesaj vermeyi amaçlıyordu. Bütün sınırları aşan, Siyonist oluşumun ve liderlerinin Araplarla barış sağlama ve ilişkileri doğallaştırma amaçlı çabalarına dair iddialarıyla kesinlikle uyuşmayan, tehlikeli bir mesaj bu. Ayrıca bu mesaj maalesef, birçok Arap’ın bölgede çekişmenin sürmesi yerine bu oluşumla birlikte yaşamanın en iyi yol olduğunu düşünerek attığı barış adımlarıyla da örtüşmüyor.

Dubai polisinin Mabhuh suikastına karışanlara karşı suçlamaları Mossad’a uzanıyor ve Halfan, Mossad’ın bu suça karıştığından neredeyse emin olduğunu, şüphelerinin kesinleşmesi durumunda da Dagan’ın tutuklanması talebinde bulunacaklarını teyit etti. Bu arada İsrail’de bir anda Dagan ve organına karşı öfke patlak verdi. Tanınmış siyasi yorumcu Amnon Abramoviç, Dagan’ın İsrail’de haklı olmayan bir efsaneye dönüştüğünü ve büyük başarılarına rağmen kendisine gerektiğinden daha fazla güvendiğini, görev süresinin bir kez daha uzatılmasından söz edilmesinin gözünü kör ettiğini, Mossad’a babasının çiftliğiymiş gibi davrandığını, dilediğini kovduğunu ve dilediğine baskı yaptığını, bütün yardımcılarının istifa etmesinin tesadüfi olmadığını ve küstahlığının kariyerinde hatalar yapmasına yol açmasının kimseyi şaşırtmadığını belirtti.

Mossad efsanesi çöktü

Dubai’deki Mossad skandalının ortaya çıkmasının ardından İsrail sokaklarının gündemi haline gelen bu hatalar ve ahmaklıklar, bir Arap ülkesinin ve Arap polisinin profesyonelliği ve gücü karşısında korkunç bir şoka dönüştü. Dubai polisinin profesyonelliği İsrail efsanesini yıkma imkânı tanıdı.

Mossad efsanesi Dubai’de çöktü. Görünen o ki, Dubai’nin laneti birçoklarına ve özellikle de bu eylemde pasaportları kullanılmış ülkelerde bu suçu gizleyenlere uzanacak. Britanya gazetesi Daily Mail, ülkenin dış istihbarat organlarının ve hükümetinin, Mossad’ın Mabhuh suikastında Britanya pasaportlarını kullanacağından haberdar olduğunu yazdı. Bu önemli bilgi ülkede gündemin tepesine yerleşirken, strateji uzmanı ve Britanya dış istihbarat organında çalışmış Michael Collins’in yazdıkları doğruysa, birçok efsane yıkılabilir demektir. Collins Londra’nın, Dubai’nin ortaya çıkardığı gerçeklere yönelik tutumunun halk baskısıyla ulusal güvenliğin gerekleri arasında bir tür denge tutturduğunu belirtti. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 24 Şubat 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT