1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dokunulmazlıklar Nasıl Kalkar?
Dokunulmazlıklar Nasıl Kalkar?

Dokunulmazlıklar Nasıl Kalkar?

HDP’nin 80 milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na dilekçe verecek.

29 Temmuz 2015 Çarşamba 12:56A+A-

Ancak HDP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Parti kapatmaya karşıyım ama bireysel olarak bedel ödemeliler.” sözleri üzerine attığı bu adım sonrasında dahi dokunulmazlıkların kaldırılması için uzun bir süreç gerekiyor.

Süreç Nasıl İşleyecek?

HDP’li vekillerin dilekçelerinin Meclis Başkanlığı’na iletilmesinden sonra Meclis Başkanlığı bir değerlendirme yapacak. Meclis Başkanlığı bu talebi uygun görmezse dilekçeler işleme alınmayacak. Eğer Başkanlık sürecin işlemesi yönünde karar alırsa 80 milletvekilinin bu talebini içeren dilekçeler Anayasa Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilecek.

Sürecin ilerlemesini yavaşlatacak ilk nokta da bu durak olacak. Çünkü milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclis’te komisyonlar henüz oluşturulmadı. Bu taleplerin gündeme gelmesi için komisyonun oluşturulması gerekiyor, bunun için beklenecek tarih ise yasama yılının başlayacağı 1 Ekim sonrası olacak.

Komisyon oluştuktan sonra dilekçeler gündeme alınabilecek. Bu durumda bir sonraki aşamaya geçilmesi için HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için oylama yapılacak ve komisyonda bu yönde karar alınması durumunda karar Meclis Genel Kurul’una sevk edilecek. Komisyon gerek duymazsa dokunulmazlıkların kaldırılması Genel Kurul gündemine gelmeyecek.

Komisyonun kararının Meclis Genel Kurul’un gündemine gelmesi durumunda oylama yapılacak. Karar yeter sayısının bulunması durumunda HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılacak. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bu aşamada 80 milletvekilinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması için evet oyu vereceğini söyledi.

Dokunulmazlık Tartışması Daha Önce De Yaşanmıştı

2012 yılının son günlerinde Çözüm Süreci başlamadan hemen önce de o dönem BDP çatısı altında siyaset yapan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yine o dönem Başbakanı olan Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti.

2012 yılının son aylarında İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ve yakınları ile görüştürülmemesini protesto eden tutuklu ve hükümlüler cezaevlerinde açlık grevleri yapıyordu. BDP’li vekillerin de sert açıklamalar yaptığı bu dönemde Başbakan Erdoğan, İspanya’ya yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada:

“Dokunulmazlıkların zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait. Bunlar asla TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz. Bunun da ötesinde kendisine ‘bölücü terör örgütünün uzantısı’ sıfatını vererek, bu şekilde bir yaklaşım tarzı içine girenler noktasında da Parlamento’da çok daha farklı bir uygulamanın olması gereğine inanıyorum. Şu anda, bu şekilde 800’ü aşkın dosya var. Bunlar sıradan dosyalar değil. Önümüze geldiği anda kararı da vereceğiz.” dedi.

Ancak Çözüm Süreci’nin başlamasının ardından dokunulmazlık tartışması da gündemden düştü.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT