1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dokunulma Sırası İç Hizmet Kanununda!
Dokunulma Sırası İç Hizmet Kanununda!

Dokunulma Sırası İç Hizmet Kanununda!

Hükümet, darbelere gerekçe gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde’nin kaldırılması için çalışma başlattı.

09 Ekim 2012 Salı 14:57A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “35. maddeyi de içine alan kapsamlı bir demokratikleşme ve sivilleşme çalışması içindeyiz” dedi.

Anayasa değişikliğinin damga vuracağı TBMM’nin yeni yasama döneminde, milletvekillerinin mesaisinin büyük bir bölümünü de demokratikleşme çerçevesinde TSK’ya yönelik modernizasyon çalışmaları alacak.

MODERNİZASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Bazı adımlar Anayasa değişikliği çerçevesinde atılacak, TSK’nın İç Hizmet Kanunu, Personel Kanunu gibi mevzuatlarında da değişiklikler ayrı ayrı gündeme gelecek.

Maşettv sitesinde yer alan iddiaya göre Orduda modernizasyon kapsamında atılacak bazı adımlar şöyle:

GENELKURMAY BAŞKANI BAKANIN ARKASINA

Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan’dan sonra dördüncü sırada geldiği devlet protokolü uygulamasında sıralama değişecek. NATO toplantılarında tüm ülkelerin Genelkurmay Başkanları Milli Savunma Bakanı’nın arkasında yer alırken Türkiye’de bunun tam tersi olduğu bu tablo değişecek. Halen devlet protokolünde 10. sırada bulunan Milli Savunma Bakanı, NATO toplantılarına Genelkurmay Başkanı katıldığı zaman gitmiyordu.

GENELKURMAY SAVUNMA BAKANLIĞINA BAĞLANACAK

Yeni dönemde hükümetin öncelikli gündem maddeleri arasında Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na, Jandarma Genel Komutanlığı’nın da İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konuları geliyor. Halen sadece “Başbakana karşı sorumlu” olan Genelkurmay’ın MSB’ye bağlanması, devlet yönetiminde sivilleşme adına atılacak önemli bir adım olarak görülüyor. Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasıyla da güvenlikte çift başlılık ortadan kaldırılacak. Terörle mücadele görevi polise devredilecek, jandarma ve polisin ortak operasyon kabiliyeti geliştirilerek iç güvenlikte etkinlik arttırılacak.

ORDU PROFESYONELLEŞECEK

Yeni terörle mücadele konsepti kapsamında; ordunun profesyonelleşmesi, sözleşmeli er istihdamı çalışmalarıyla birlikte terörle mücadelede etkin olarak profesyonel askerlerin kullanılmaya başlanacak oluşu da ordunun küçültülmesi kapsamında önemli adımlar olacak.

DARBEBİN KAYNAĞI OLAN MADDE KALKIYOR

Ordu reformunda yer alan konular arasında en dikkat çekici adımlardan birini de darbelere dayanak oluşturan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesi oluşturuyor. TSK İç Hizmet Kanunu ve İç Hizmet Yönetmeliği’nde değişiklikler için hükümet meclis açılır açılmaz çalışmalarını başlattı.

MAŞETTV

 

HABERE YORUM KAT