1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Doğum Gününde Ahmet Kaya’ya Büyük Ödül
Doğum Gününde Ahmet Kaya’ya Büyük Ödül

Doğum Gününde Ahmet Kaya’ya Büyük Ödül

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne müzik dalında Ahmet Kaya layık görüldü.

28 Ekim 2013 Pazartesi 15:45A+A-

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri bu yıl, müzik dalında Ahmet Kaya'ya, edebiyat dalında İskender Pala’ya, belgesel dalında Bekir Karlığa’ya, sosyal bilimler dalında Daron Acemoğlu'na verildi. İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı değerli çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Kültür ve Sanat Kurumu olarak Tarihi Kentler Birliği de ödüle layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği'nde, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkenin kültür ve sanatının yüceltilmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişileri veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörüldüğü anımsatıldı.

Ödüllerin Değerlendirme Kurulu’nun Prof. Dr. Mustafa İsen, Nadir Alpaslan, H. Ahmet Sever, Yusuf S. Müftüoğlu, Zeynep Damla Gürel, Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Osman Horata’dan oluştuğu bildirilerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerini belirlediği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı değerli çalışmaları için Prof. Dr. Fuat Sezgin’e, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle sosyal bilimler dalında Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na, Türk edebiyatının geniş kitlelerce benimsenmesine ve toplumumuzda kültür tarihine yönelik ilginin oluşmasına sağladığı önemli katkılar için edebiyat dalında Prof. Dr. İskender Pala’ya, 'Batıya Doğru Akan Nehir' belgeseli ile insanlık tarihinin doğudan batıya yürüyüşünü güçlü bir görsellik ve zengin bir anlatımla aktarmadaki başarısı ve bu doğrultuda medeniyetler arası uzlaşıya getirdiği değerli bakış açıları için belgesel dalında Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya, müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı biraraya getirdiği gerekçesiyle müzik alanında merhum Ahmet Kaya’ya, doğal ve kültürel çevre konuları ile kentlerdeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında  gösterdikleri yoğun çabalar ve kent kültürü alanındaki toplumsal farkındalığın artmasında sergiledikleri başarılı çalışmaları ile Kültür ve Sanat Kurumu olarak Tarihi Kentler Birliği’ne ödül verilmesi uygun görüldü."

Öte yandan, her yıl 29 Ekim'de açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün bu yıl Ahmet Kaya'nın doğum günü de olan 28 Ekim'de açıklanması dikkati çekti.

(AA)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum