1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistan’da 28 Kişi Katledildi!
Doğu Türkistan’da 28 Kişi Katledildi!

Doğu Türkistan’da 28 Kişi Katledildi!

Çin güvenlik güçleri Doğu Türkistan Bölgesi'nde bir kömür madenine saldırdıkları iddiasıyla 28 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

20 Kasım 2015 Cuma 14:02A+A-

Çin polisi, Doğu Türkistan Bölgesi’nde 28 kişiyi öldürdüklerini açıkladı. Açıklamada öldürülenlerin ‘yabancı aşırılıkçıların talimatlarıyla’ bir kömür madenine saldırarak 16 kişiyi öldüren saldırganlar olduğu iddia edildi.

Resmi Şinhua haber ajansı saldırganların liderlerinin isimlerinin Musa Tohniyaz ve Mamat Aysa olduğunu iddia etti. Bu iki isim de sıklıkla Uygurlar arasında görülüyor.

'Kadın, çocuk ve yaşlılar öldürüldü'

Sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, ölenler arasında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğunu söyledi. 

Maden saldırısıyla ilgili ilk açıklamayı bugün yapan Doğu Türkistan bölgesel yönetimi, 18 Eylül’de bölgedeki Aksu kentindeki Sogan kömür madenine saldırı yapıldığını, saldırıda 5’i polis 16 kişinin öldürüldüğünü belirtti. ABD’nin finanse ettiği Radio Free Asia ise saldırıda en az 50 kişinin öldüğünü iki ay önce duyurmuştu.

‘Terör’ mü, baskıya mazeret mi?

Çin hükümeti, enerji zengini Doğu Türkistan’da ciddi ‘terör’ ve ‘ayrılıkçılık’ tehditleri olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları grupları ise Çin hükümetinin Uygurlara baskı uygulamak için bu iddiaları öne sürdüğünü belirtiyor. Bu gruplara göre Çin hükümeti, kendileriyle savaşan bir örgütün varlığına dair henüz somut kanıtlar gösteremedi.

Kaynak: AFP ve Reuters

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT