1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyarbakır'da Tutuklanan İki Gazeteci Serbest Bırakıldı
Diyarbakır'da Tutuklanan İki Gazeteci Serbest Bırakıldı

Diyarbakır'da Tutuklanan İki Gazeteci Serbest Bırakıldı

Diyarbakır'da tutuklanan İngiliz uyruklu gazeteciler, Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury serbest bırakıldı, Mohammed İsmael Rasool'un ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

03 Eylül 2015 Perşembe 16:51A+A-

Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury serbest bırakıldı. Bilgisayarında, IŞİD tarafından kullanıldığı iddia edilen kriptolu şifreleme sistemi bulunan tercüman Mohammed İsmael Rasool'un ise tutukluluk hali devam ediyor.

Diyarbakır'da 27 Ağustos'ta Emniyet Müdürlüğü Muharebe Elektronik Şube Müdürlüğü'ne, kentte kalan 3 yabancı gazetecinin ağırlıklı olarak "DAEŞ terör örgütü olmak üzere diğer terör örgütlerine taraftar topladığı" yönünde ihbar üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 28 Ağustos'ta kaldıkları otelin önünde gözaltına alınan ve sevk edildikleri adli mercilerce 3 gün önce tutuklanan Rasool, Hanrahan ve Pendlebury'in avukatlarınca, 3. Sulh Ceza Hakimliğine tutuksuz yargılanmaları için başvuruda bulunuldu. 

Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti, İngiliz uyruklu gazeteciler Hanrahan ve Pendlebury'in serbest bırakılmasına karar verdi.

Emniyetteki ifadesinde, İstanbul'da Fatih Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuduğunu, İngiliz gazetecilere tercümanlık yaptığını belirten ve bilgisayarında, IŞİD tarafından kullanıldığı iddia edilen kriptolu şifreleme sistemi bulunan Irak uyruklu Rasool'un tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Diyarbakır'da tutuklanan Mohammed İsmael Rasool, Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury'ın otel odasında PKK/KCK örgütlerine bağlı bulunan oluşumların kısaltılmış hali ve İngilizce açılımlarının yazılı bulunduğu ajanda ele geçirilmiş, gazetecilerin PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensuplarının silahlı, el yapımı bomba ve molotofkokteyli hazırlarken görüntülerini çektiği tespit edilmişti.

İfade tutanağında, gazetecilerin Diyarbakır'da çekimleri tamamladıktan sonra Şırnak'ın Cizre ilçesine gittikleri, burada daha önce BDP ve HDP'de yönetici olarak görev yapan Mesut N'nin kendilerini karşıladığı, üzerinde ele geçirilen hard disk içeriklerindeki bilginin fazla olması ve bazı hard disklerin kriptolu şifrelenme sisteminden dolayı henüz tam olarak incelenemediği yer almıştı.

AA

HABERE YORUM KAT