1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Diyanet’te Bir İlk: Faiz Hakkında Hutbe
Diyanet’te Bir İlk: Faiz Hakkında Hutbe

Diyanet’te Bir İlk: Faiz Hakkında Hutbe

Geçen cuma Diyanet’in camilerde ilk defa faiz hakkında bir hutbe verdiğine dikkat çektiği yazısında Resul Tosun, “Diyanet’in geç kalmakla birlikte bu konuya el atmış olmasını olumlu bir gelişme olarak görüyor ve tebrik ediyorum.” diyor.

03 Haziran 2018 Pazar 13:38A+A-

Resul Tosun tarafından kaleme alınan ve bugün Star gazetesinde “Diyanet’te Bir İlk” başlığıyla yayımlanan yazıyı ilgilerinize sunuyoruz:

Bu hafta Cuma namazı kılanlar dikkat etti mi bilmiyorum ama Diyanet bir ilke imza attı.

İlk kez merkezden hazırlanmış bir hutbe ile faiz konusu ele alındı.

30 yıllık imamlar bile ‘ilk kez böyle bir hutbe geldi’ diyorlar.

İftar sahur programlarının arasında bile faizli banka reklamlarının yayınlandığı bu süreçte faizin haram olduğuna vurgu yapan bu hutbe gerçekten bir ilkti.

Bu hutbenin döviz kurunun dalgalandığı günlere denk gelmesiyle alakası var mı yok mu bilmiyorum ama olsa da olmasa da ‘nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan ömürlerin faili olan faiz’ belasına Diyanet’in açıktan tavır alması sevindiricidir.

***

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ‘kubbesi sarkıtlardan arındırılmış iç mimarisiyle’ insana huzur veren Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde “Faiz Haramdır” hutbesini bizzat irad ederek Cuma namazı kıldırmış olması da ayrı bir güzellik.

Hutbede Efendimiz aleyhisselamın veda hutbesindeki faizle ilgili bölümü aktarılmış, “Faiz, alın terinin mukaddes olduğunu göz ardı etmektir. Faiz, dünyada da ahirette de azabı çetin olan büyük bir günahtır” vurgusu yapılmıştır.

’Faiz haramdır; çünkü İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler. Faiz yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır.’

Budur!

***

Ayet-i kerimede Rabbimiz, “Allah, faizden elde edilen malı mahveder. Sadakaları ise artırır, bereketlendirir. Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez” buyurmaktadır.

İnandık tasdik ettik.

Ben şahsen bugüne kadar faize bulaşıp da iflah olan birini görmedim. Nice iş adamı, esnaf tanıdım faiz belası yüzünden hayatları karardı.

Diyanet’in geç kalmakla birlikte bu konuya el atmış olmasını olumlu bir gelişme olarak görüyor ve tebrik ediyorum.

***

Zekat fitre konusunda eskiden beri yürütülen faydalı programların yanı sıra zirai ürünlerin zekatı olan öşür konusunda da müminleri aydınlatmasını bekliyorum.

Öşür tek parti döneminden zihinlerde kaldığı gibi bir vergi değil zirai ürünlerin zekatıdır. Kendiliğinden sulanan ürünlerde onda bir, özel sulama yoluyla yetiştirilen ürünlerde yirmide bir olarak fukaraya verilmesi gereken zekattır.

Madem bereketten bahsediyoruz madem ‘Allah sadakayı artırır faizi yok eder’e inanıyoruz, öyleyse öşür zekatına da temas edilmeli en azından hatırlatılmalıdır diye düşünüyorum.

Diyanet’ten bir diğer beklentim de Ramazan ayında her teravih sonrası özellikle kimi bölgelerde bazı cemaatlara mahsus Kuran Kursu öğrencilerinin cami önünde dilendirilmelerinin önüne geçilmesidir.

Yazık, çocuklar genç yaşta cami önünde mendil açtırarak onur ve şahsiyetlerini ayak altına alan dilenciliğe alıştırılıyorlar!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum