1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyanet Dergisindeki İçki Yazısına Tepki
Diyanet Dergisindeki İçki Yazısına Tepki

Diyanet Dergisindeki İçki Yazısına Tepki

Diyanet Dergisi’nin son sayısında yer alan bir yazıda “Alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse, namazlarını kılması gerekir” ifadelerine tepki...

28 Haziran 2012 Perşembe 00:25A+A-

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aylık olarak yayınladığı Diyanet Dergisi’nin Fıkıh Köşesi’nde yayınlanan bir yazıda alkollü iken namaz kılabileceği yönündeki ifadeler eksenindeki tartışmalar sürerken, İlahiyatçılar farklı bir yöne kaydırılmak istenen bu tartışmaya sert tepki gösterdi.

Diyanet Dergisi’nin son sayısında yer alan bir yazıda “Alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse, namazlarını kılması gerekir” ifadelerinin yer alması ilahiyatçıları şaşkına çevirirken; Akit’e konuşan İlahiyatçılar, İslâm’ın azimet-ruhsat ilkesini hatırlatıp “İçkinin azı da çoğu da haram” dediler.

Dergideki yazının son derece hatalı olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Urhan, “Bir adam içki içiyorsa, alkolsüz olarak iddia edilen bira bile içiyor olsa, o adamın kılacağı namazın neticesinin müsbet olacağı iddia edilemez. Bu yazı son derece hatalı bir yazıdır, yazıyı yazanlar büyük bir kusur işlemişlerdir. Görüyoruz ki; içki içilmesine karşı müsamahalı bir yorum yapılmış. Ben bunu kabul etmiyor, reddediyorum. Diyanet Dergisi’nde bu yazının çıkması da son derece yanıştır. Bu yazının kesinlikle soruşturmaya açılması gerekmektedir” dedi.

İslâm’ın esnekleştirilmek boyutuyla tahrip edildiğini kaydeden Urhan, “Bu, İslâm’ın koyduğu ana prensiplere aykırı bir uygulamadır. Esneklik, ilkelerin zamanla çürümesi anlamına gelecektir. Bu laubalilik ve İslâm’a büyük bir darbedir” diye konuştu.

DİNİN ESNEKLEŞTİRİLMESİ YANLIŞ

Diyanet Dergisi’ndeki yazıya bir tepki de İlahiyatçı-Yazar Mevlüt Özcan’dan geldi. Özcan, içkinin azının da çoğu gibi zararlı olduğunu söyleyerek, “Sarhoşluk veren maddeler, zihinde bulanıklık verir. Bu tür insanların salim bir kafayla ibadet etmeleri mümkün değildir. Sarhoş kimsenin okuduğu dua ve ayetleri anlamasının mümkün olmayacağı gibi, alkollü maddeden biraz olsun içmiş kimse de tehlike durumundadır” şeklinde konuştu.

Bu tür yorumların toplumda kuşku oluşturma tehlikesi barındırdığına işaret eden Özcan, “Ayrıca bu tür fetvaların yan etkileri de düşünülmelidir. Bir dönem faiz parasının günahı hakkında verilen fetvalarla o günahın büyüklüğü insanların gözünde öylesine küçültüldü ki; günümüzde faiz sıradan bir iş olarak algılanma noktasına geldi. Ben namaz konusunda aynı yanlışın yapıldığı düşüncesindeyim. Bu fetvaya katılmıyorum. Dinin esnekleştirilmesi son derece yanlıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum