1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dışişleri Bakanlığından 'ABD' Açıklaması
Dışişleri Bakanlığından 'ABD' Açıklaması

Dışişleri Bakanlığından 'ABD' Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, ABD'nin Suriye’deki bazı oluşumlara askeri teçhizat vermesine imkan tanıyan yetkinin Kongre tarafından onaylanması ile ilgili, ABD tarafına gerekli uyarıların yapıldığını belirtti.

09 Aralık 2016 Cuma 23:59A+A-

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ABD'nin Suriye’deki bazı oluşumlara askeri teçhizat vermesine imkan tanıyan yetkinin Kongre tarafından onaylanması ile ilgili, ABD tarafına gerekli uyarıların yapıldığını belirtti. 

Müftüoğlu, bir soruya cevabında, ABD Savunma Bakanlığının 2017 Bütçe Kanunu kapsamında, ABD hükümetinin Suriye'de savaşan oluşumlara bazı hassas askeri teçhizat vermesine imkan tanıyan bir yetki verildiğini ve bu yetkinin kullanılmasının Kongre'nin onayını da içeren birtakım şartlara bağlandığının anlaşıldığını ifade etti. 

Bu yetkinin kullanılıp kullanılmayacağının veya hangi kapsamda, hangi unsurlara yönelik olarak kullanılacağının bu aşamada bilinmediğine dikkati çeken Müftüoğlu, şunları kaydetti: 

"Her hal ve karda, ABD tarafı ile temasa geçilerek bilinen görüş ve hassasiyetlerimiz hatırlatılmış, söz konusu askeri teçhizatın Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri başta olmak üzere yanlış ellere geçmemesi konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır. Konu yakından izlenmeye devam edilecektir."

ABD Savunma Bakanlığının, 619 milyar dolarlık 2017 bütçe tasarısı, ABD Senatosu'nda 7'ye karşı 92 oyla kabul edilerek Beyaz Saray'a gönderilmişti. Temsilciler Meclisi'nden de geçen hafta ezici çoğunlukla geçen tasarı, Kongre'nin her iki kanadında da en az 3'te 2 çoğunlukla geçtiği için ABD Başkanı Obama'nın veto yetkisini aşıyor. Tasarıya sonradan eklenen bir madde, belli koşullara bağlı olmak kaydıyla Suriye'deki muhaliflere "taşınabilir hava savunma füzeleri" verilmesinin önünü açıyor.

 

HABERE YORUM KAT