1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler ve Siviller Halep'i Terk Etmiyor
Direnişçiler ve Siviller Halep'i Terk Etmiyor

Direnişçiler ve Siviller Halep'i Terk Etmiyor

Suriye'nin Halep kentinde Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki direnişçiler ve siviller, "kent terk ediliyor" propagandasına rağmen yerlerinde kalmaya devam ediyor.

19 Ekim 2016 Çarşamba 14:35A+A-

Ülkenin kuzeyindeki Halep'in doğusunu kuşatma altında tutan rejim ve havadan yoğun biçimde bombalayan Rusya, silahlı direniş gruplarının ve sivillerin kenti terk etmesi için baskılarını sürdürüyor.

Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı doğu Halep'in tahliyesi için, Rusya'nın önceki gün açıkladığı planın ardından rejim güçleri kentten ayrılmaların başladığı ve süreceği propagandasını yapmaya başladı.

Halep'teki AA muhabirlerine açıklama yapan sokaktaki siviller ve direniş gruplarının sözcüleri ise bu iddiaları reddetti. 

"Rejim ne yaparsa yapsın ben buradayım”

Halep sakinlerinden Rami Ebu Said, bombardımana rağmen Halep’i terk etmeyeceğini söyledi. Ebu Said ”Burada kaderimiz ölmekse ölürüz, ölmezsek de zafere kavuşacağız inşallah." diye konuştu.

Mervan Ebu Salih, Halep’in vatanı olduğunu, vatanını bırakmayacağını ifade etti. Ebu Salih, “Burası Suriye, bizim ülkemizdir, bizim çıkmamızı istemeleri bana çok garip geliyor. Yerimizi kime bırakacağız? Vatanda ölmek şereftir.” diye konuştu.

Evini, işini, ailesini ve akrabalarını bırakmayacağını belirten Ömer Latif de zaferden emin olduklarını, aynı metanet ve sebatla Halep’te kalmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Geçen haftalarda Halep’in 4 yıldır ilk defa bu kadar yoğun bombardımana maruz kaldığını hatırlatan ambulans şoförü Ebu Mecid ise “Her türlü silah kullanıldı. Ama buna rağmen biz insanları kurtarma görevimize devam edeceğiz” dedi.

Halepli Ebu Hüseyin Zarzuri ise duygularını şu ifadelerle aktardı:

“Halep bizim şehrimiz, ölene kadar çıkmayacağız. İnsani durum ne kadar kötü olursa olsun, buradayız.”

Sağlık görevlisi Amir el-Mast da Halep’in kendilerine ait olduğunun altını çizerek, düşüncelerini "Bu şehir bizim şehrimizdir, kime bırakacağız? Halep’ten çıkarsak, Suriye’nin tümünde bombardıman var. Kaderde yazılandan kaçılmaz." sözleriyle özetledi.

"Kentin terk edildiği söylentileri gerçeği yansıtmıyor"

Kentteki direniş gruplarının en büyüğü olarak bilinen Ahrar'uş Şam'ın Genel Sözcüsü Karaali, "Kentin terk edildiği söylentileri gerçeği yansıtmıyor. Buradakilerin moralini bozma amaçlı bir rejim propagandası. Biz Halep'te kalmaya devam ediyoruz. Halep'ten yakında gelecek haberler düşmanı hiç mutlu etmeyecek." dedi.

Silahlı direniş gruplarından Nurettin Zengi'nin komutanı Ahmet Genco, "Buradan çıkmıyoruz. Direnmeye devam edeceğiz. Rejimin ve Rusların söylediklerini dikkate almıyoruz" dedi. Genco, kentin boşaltıldığı söylentisinin bilinçli yayıldığını fakat yerlerini korumaya devam edeceklerini ifade etti. Aynı grubun siyasi ofis üyesi Bessam Hacı Mustafa da tahliye planının tuzaktan ibaret olduğunu dile getirdi.

Halep'in doğusunda rejime karşı savaşan Birinci Alay'ın üst düzey sorumlusu Yüzbaşı Ebu Ömer de Halep'ten direniş bölgelerine kesinlikle herhangi bir sivil göçü veya geçişi olmadığını açıkladı. Ebu Ömer, şu değerlendirmede bulundu:

“Siviller ve silahlı muhalifler bölgelerinden çıkmayı kesinlikle kabul etmiyorlar. Hiçbiri çıkmak da istemiyor. Özellikle siviller çıkışı kabul etmiyor, yerlerinde kalmak istiyorlar. Rejimin hedefi Sünni halkı Halep’ten çıkarmak ve yerine Afgan Şii milisleri yerleştirmek. Burası bizim topraklarımızdır. Burada doğduk, burada öleceğiz. Esed'in Şam kırsalında uyguladığı tehciri burada uygulamasına müsaade etmeyeceğiz. Her şeyin farkındayız."

HABERE YORUM KAT