1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler Humus’taki Kuşatmayı Delmeye Çalışıyor
Direnişçiler Humus’taki Kuşatmayı Delmeye Çalışıyor

Direnişçiler Humus’taki Kuşatmayı Delmeye Çalışıyor

Suriye'de rejim güçleri ile direnişçiler arasında Humus kentinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rejim yaklaşık iki buçuk yıldır kuşatma altında tuttuğu kente geçtiğimiz günlerde hava ve karadan yeni bir saldırı başlatmıştı.

18 Nisan 2014 Cuma 14:01A+A-

Humus’ta Al Jazeera muhabirine göre sabah saatlerinde rejime bağlı savaş uçakları direnişçilerin kontrolündeki mahalleleri vurdu. Saldırının ardından tanklar ile kente girmeye çalışan rejim güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmaların özellikle El Vaır ve Eski Humus semtlerinde yoğun olarak devam ediyor. direnişçiler çatışmalarda beş rejim askerini öldürdüklerini iddia etti.

Al Jazeera kaynakları rejime bağlı savaş uçaklarının vurduğu Telbise bölgesinde de onlarca ev ve işyerinin isabet aldığını söyledi. Sivillerin hedef alındığı hava saldırısında, çok sayıda kişi enkaz altından yaralı olarak çıkarıldı.

Humus’un batısı rejimin elinde

Rejim, Şam’a bağlı askeri birliklerin desteği ile 20 Mart Perşembe günü kentin batısında bulunan tarihi Husın Kalesi ve çevresini kontrol altına almıştı.

Esed yanlısı televizyonda, Husın Kalesi'ne giren rejim güçlerinin direnişçilerin kullandığı bayrağı indirip, Rejim bayrağını asma görüntülerini yayınladı. Bu bölge yaklaşık iki yıldır direnişçilerin kontrolünde bulunuyordu.

Husın Kalesi ve çevresi kentin batı kısmında direnişçilerin kontrolündeki son yerdi. Buranın ele geçirilmesinin ardından kent ile Lübnan sınırı arasındaki bağlantı da kesilmiş oldu. Direnişçiler bu bağlantı sayesinde gıda ve lojistik destek ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabiliyorlardı.

Rejim güçleri kentin batı kesiminde bulunan diğer küçük yerleşim birimlerinin de tamamını kontrol altına aldı.

Rejim kuşatmayı sürdürdü

Direnişçilerin kontrolündeki eski Humus bölgesinde yaklaşık 3 bin sivilin kuşatma altında olduğu tahmin ediliyor.

Cenevre 2 konferansında Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi’nin girişimleri sonucu Humus’ta sivillerin tahliyesi için anlaşma sağlanmıştı.

Rejim ile direnişçilerin 6 Şubat’ta anlaşması üzerine Humus'a yardım malzemesi taşıyan araçların girişine de izin verildi.

BM ve Kızılay’a ait araçlar muhaliflerin kontrolünde bulunan yaralı, kadın ve çocuklardan oluşan bin 370 kişiyi tahliye etti.

Kaynak: Al Jazeera 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT