1. HABERLER

  2. HABER

  3. Direniş Yolculuğuna Engel
Direniş Yolculuğuna Engel

Direniş Yolculuğuna Engel

İngiltere ve Fransa, vatandaşlarının Suriye’deki direnişe katılmasını önlemek için ayrı ayrı kampanyalar başlattı. Direnişe katılmanın cezai yaptırımları da olacak.

24 Nisan 2014 Perşembe 16:35A+A-

İngiltere polisi ailelerdeki erkeklerin Suriye’ye gitmelerini engellemek amacıyla kadınlardan yardım isteyecek. İngiltere vatandaşı olan Müslüman ailelerde eşler, anneler ve kız kardeşler üzerinden yürütülecek çalışma ile ailenin erkekleri direnişe katılmama konusunda ikna edilmeye çalışılacak.  

İngiliz yetkililer, dördüncü yılına giren savaşta yüzlerce İngiltere vatandaşı Müslüman erkeğin muhalif gruplara katılarak Beşşar Esed’e karşı savaştığını tahmin ediyor.

Polis ve güvenlik yetkilileri bu kişilerin daha sonra İngiltere’ye dönerek burada aktif olacakları iddiasında bulunuyor.

İngiltere Kontra Terör Polisi Ulusal Koordinatörü Helen Ball, Perşembe günü başlatılacak program öncesi yaptığı açıklamada “çatışmaya katılan ya da katılmayı düşünen gençler konusundaki endişemiz artıyor” dedi.

Ball programda özellikle yakınları için endişelenen kadınlara ailedeki erkekleri engellemek için neler yapabilecekleri hakkında bilgi verileceğini söyledi.

Üç oğlu savaşta öldü

AFP Haber Ajansı’nda geçen hafta çıkan bir habere göre İngiltere’nin Brighton kentinde yaşayan Ebubekir Deghayes, üç oğlunun savaşa katıldığını, birinin şehid olduğunu açıklamıştı.  

Haberde Ocak ayında İngiltere’den ayrılan 18 yaşındaki Abdullah Deghayes’in ay başında öldüğü, 20 yaşındaki ağabeyi Amir’in ise aynı çatışmada karnından vurulduğu bilgisi yer alıyor.

İngiltere polisi bugünden itibaren ülke genelinde farklı topluluklardan, hayır kurumlarından ve hükümetten kadınlarla toplantılar düzenleyecek. Kampanya kapsamında havaalanları ve limanlarda broşür dağıtılacak.

Yardım kuruluşlarına kontrol

Polisin çalışmasına Yardım Kuruluşları Komisyonu da katılıyor. Komisyon, ülkede toplanan yardımların muhalif yanlısı grupların eline geçmesini engelleyecek.

Ülkede Suriye’ye yardım için para toplayan üç yardım kuruluşu soruşturma altında. Yedisi de yakından takip ediliyor.

İngiltere İstihbarat Teşkilatı MI5’in İç İstihbarat Genel Direktörü Andrew Parker, Ekim ayında yaptığı açıklamada Suriye’deki savaşla ilgili yürüttükleri çalışmanın giderek daha da yoğunlaştığını söylemişti.

Fransa’da cezalandırıcı yöntemler

Vatandaşlarının Suriye’ye gitmesine engel olmak isteyen Fransa hükümeti de Salı günü hem önleyici hem de cezalandırıcı yöntemlere başvuracağını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius bir radyoda verdiği röportajda bugüne kadar yaklaşık 500 Fransız vatandaşının Suriye’deki savaşa katıldığını tahmin ettiklerini söyledi. 

Fabius “Fransa  hiçbir gerekçesi yokken savaşa gitmek isteyenleri vazgeçirmek, bunu önlemek ve cezalandırmak için tüm önlemleri alacaktır” dedi.

(Al Jazeera,  Reuters, AFP)

HABERE YORUM KAT