1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Dink Cinayeti Soruşturmasında Önemli Gelişme
Dink Cinayeti Soruşturmasında Önemli Gelişme

Dink Cinayeti Soruşturmasında Önemli Gelişme

Darbe kalkışmasının ardından Dink cinayetinin kilit ismi M. D, ile birlikte 3 asker daha gözaltına alındı. Cinayet yerindeki jandarmaları koordine ettiği iddia edilen M.D, yeniden soruşturmanın başına getirilen Savcı Kökçü tarafından sorgulanacak.

27 Temmuz 2016 Çarşamba 22:45A+A-

Hrant Dink cinayetinin kilit ismi olan M. D. ile olay yerindeki jandarma görevlileri gözaltına alındı. 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra operasyonlara Dink soruşturması da eklendi.

Soruşturma kapsamında cinayet döneminde jandarma yüzbaşı olan, şu anda yarbay rütbesindeki M. D. gözaltına alındı. M. D. ile birlikte Dink cinayetinin işlendiği gün olay yerinde olan iki jandarma astsubay, bir jandarma uzman çavuş ve yayınevi sahibi gözaltına alındı. Jandarma astsubaylardan biri Trabzon’da gözaltına alındı.

Olay Yerindeki Jandarmalar Tespit Edilmişti

Peki bu jandarmaların cinayetteki rolü nedir?

Al Jazeera daha önce yayımladığı haberlerinde cinayetin işlendiği gün aynı yerde jandarmaların olduğunun tespit edildiğini yazmıştı. Soruşturma kapsamında bölgedeki telefon kayıtları eskiye dönülerek yeniden incelendi. Tek tek yapılan incelemelerde cinayet günü olay yerinde beş jandarma görevlisine ait telefonun sinyal verdiği belirlendi.

Yapılan araştırmalarda bu görevlilerin isimleri ve rütbeleri de belirlendi. Soruşturma kapsamında iki jandarma görevlisinin de Trabzon’dan gelerek Dink’in İstanbul’daki evine gittiği de tespit edildi.

Kilit İsim M. D.

Cinayet yerinde ve Dink’in evinin bulunduğu bölgede olduğu tespit edilen bu jandarmaların ortak noktasının da o dönem İstanbul Jandarma İstihbarat Müdürü olan Yüzbaşı M. D. olduğu ortaya çıktı. Yüzbaşı M. D’nin telefon kayıtları incelendi.

Yüzbaşının cinayet mahallinde bulunduğu belirlenen jandarma istihbaratçılarıyla cinayet öncesinde olağanüstü biçimde yoğunlaşan bir telefon trafiği tespit edildi.

Hrant Dink’in Bakırköy’deki evine giden Trabzon jandarma istihbaratına bağlı personeli İstanbul’da karşılayan kişinin de Jandarma Yüzbaşı M. D. olduğu tespit edildi.

Gökalp Kökçü Yeniden Dink Savcısı

Öte yandan Dink soruşturması yeniden eski savcısı Gökalp Kökçü’ye verildi. 2015 yılında Dink soruşturmasına atanan savcılardan Gökalp Kökçü o zamana kadarki en derinlikli soruşturmayı yürüttü.

Faruk Sarı, Ahmet İlhan Güler, Engin Dinç, Ali Fuat Yılmazer, Sabri Uzun, Ramazan Akyürek gibi polis müdürleri hakkında Dink cinayeti ile ilgili dava açtı.

6 Ay Önce Dosyadan Alınmıştı

Ancak o iddianamede Jandarma ile ilgili tespitlere yer vermedi. Jandarma ile ilgili bölümü ayıran Kökçü, 2016 yılının başında Dink soruşturmasından eski Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun talimatı ile alındı.

Salihoğlu’nun görevi bırakmasının ardından Kökçü, yeniden Dink soruşturmasının başına getirildi. Jandarma görevlilerinin sorgusunu Kökçü yapacak.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler :

HABERE YORUM KAT